Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ένα κινητό τηλέφωνο έχει διάρκεια ζωής μερικά μόνο χρόνια προτού καταστεί απαρχαιωμένο ή τεθεί εκτός λειτουργίας. Αν και συνήθως για την αχρήστευσή του ευθύνεται ένα και μόνο εξάρτημά του, το ανακυκλώνουμε σαν σύνολο επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να επισκευαστεί”.

Με το παραπάνω κείμενο ο εμπνευστής μιας νέας δομής κινητών τηλεφώνων, Dave Hakkens, μας εισάγει στην επαναστατική, επιχειρηματικά, ιδέα του και συμπληρώνει:

Τα phonebloks είναι τηλέφωνα σχεδιασμένα να διαρκούν. Συγκεκριμένα θα αποτελούνται από συναρμολογούμενα στοιχεία (bloks) τα οποία όλα αρμολογούνται μαζί στη βάση του τηλεφώνου. Με τον τρόπο αυτό εάν ένα στοιχείο του σπάσει, μπορείτε εύκολα να το αντικαταστήσετε ή να το αναβαθμίσετε.

Τα phonebloks θα μπορεί κανείς να τα αγοράσει έτοιμα συναρμολογούμενα ή να αγοράσει τα στοιχεία που επιθυμεί για να τα συναρμολογήσει ο ίδιος ανάλογα με τις ανάγκες του. Ένας φωτογράφος για παράδειγμα θα χρειαστεί καλύτερο (και ακριβότερο) φωτογραφικό φακό απ' ότι ένας ηλικιωμένο που θα χρειαστεί ένα δυνατότερο ηχείο. Αντίστοιχα ένας επιχειρηματίας θα χρειαστεί μεγαλύτερη μπαταρία, ενώ ένας φυσιολάτρης μία μπαταρία που θα φορτίζει από τον ήλιο.

Οι χρήσεις του συγκεκριμένου τηλεφώνου θα είναι απεριόριστες. Επί του παρόντος βρίσκεται σε φάση προώθησης και μέχρι στιγμής περίπου 900.000 άνθρωποι έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για να το διαδώσουν μέσω κοινωνικών δικτύων.


Είναι αλήθεια ότι η οικονομική ύφεση και η κοινωνική ανασφάλεια προσδίδουν στην ανθρώπινη σκέψη χώρο για νέες ιδέες ανθεκτικές στο χρόνο και στην έλλειψη ρευστότητας. Εκείνο που μένει να ανακαλύψουμε είναι εάν η συγκεκριμένη ιδέα θα αντέξει στα καταναλωτικά πρότυπα που μας έχουν γίνει βίωμα.

Άραγε πόσοι θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στη δελεαστική πρόταση για ένα ολοκαίνουργιο smartphone;



Περισσότερες πληροφορίες: www.phonebloks.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!