Μέντορας του πρίγκιπα Καρόλου, φίλος της Νταϊάνα, συνομιλητής της Ελισάβετ και της Θάτσερ, διάσημος φιλάνθρωπος, επί χρόνια παρουσιαστής της πιο σημαντικής μουσικής εκπομπής του πλανήτη, του Top of The Pops στο BBC, Ο σερ Τζίμι Σάβιλ ήταν από τις διασημότερες προσωπικότητες της Βρετανίας τις δεκαετίες του ’70 και του 80.
Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τον τίτλο «Jimmy Savile: A British Horror Story» που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη περιγράφει τη δράση του χειρότερου παιδεραστή της Μεγάλης Βρετανίας ο οποίος κακοποίησε σεξουαλικά περισσότερα από 700 παιδιά όσα χρόνια ήταν στο προσκήνιο.
«Ακόμη αναρωτιέμαι γιατί δεν φώναζα», λέει ένα από τα θύματα, που ο Σάβιλ κακοποιούσε στην εκκλησία, ως πιστός Καθολικός που ήταν. «Αν και ξέρω την αλήθεια. Ποιος θα με πίστευε;», συμπληρώνει.
Στην αυτοβιογραφία του «As It Happens», του 1974, ο Σάβιλ έγραφε: «Δεν φταιώ εγώ, μου είχε πει ότι ήταν πάνω από 16». Παρόμοια αστεία έκανε διαρκώς στην τηλεόραση και τις συνεντεύξεις του. Και όλοι γελούσαν.
Η δημόσια εικόνα του ενισχύθηκε πολύ όταν άρχισε να κάνει παρέα με τον Κάρολο και όχι μόνο. Ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ που πίεσε την Ελισάβετ να τον κάνει σερ και η Νταϊάνα συχνά πήγαινε στα νοσοκομεία τα οποία είχε υπό την προστασία του ο Σάβιλ. Ο Κάρολος, όπως αποδείχθηκε αργότερα, τον συμβουλευόταν ακόμη και για το ημερήσιο πρόγραμμά του ή για τις ομιλίες του.
Λίγο μετά το θάνατο του Σάβιλ, τρεις δημοσιογράφοι του Μπιμπ άνοιξαν
το φάκελο των καταγγελιών και έφτιαξαν ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία και
μαρτυρίες για τη δράση του, τόσο σε ιδρύματα και νοσοκομεία, όσο και
μέσα στο ίδιο το BBC. Το ντοκιμαντέρ θα προβαλλόταν στην πολύ δημοφιλή
εκπομπή Newsnight.
Την ημέρα της προβολής το θέμα κόπηκε με εντολή της διοίκησης και μπήκε στο αρχείο. Όταν άρχισαν, λίγα χρόνια αργότερα, να γίνονται οι αποκαλύψεις, μια έκθεση για το χειρισμό του δικτύου έφερε σε τρομερά δύσκολη θέση τη διοίκησή του και κατέδειξε μια επιχείρηση συγκάλυψης.
Στην προσπάθειά του να προστατεύσει τη φήμη του, το BBC εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και έχασε πολλή από την αξιοπιστία του. Η αποκάλυψη έφερε τριγμούς στα ανώτερα διοικητικά επίπεδα και άλλαξε τον κώδικα δεοντολογίας του διασημότερου τηλεοπτικού δικτύου στον κόσμο.
Το σκάνδαλο ήταν τόσο μεγάλο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα: Το 2014 η τότε υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής για τις Καταγγελίες Παιδικής Κακοποιησης. Η αστυνομία έσπευσε να εξετάσει όλες τις καταγγελίες, ανοίγοντας 400 διαφορετικούς φακέλους, έναν για κάθε σημείο και περίπτωση κατά την οποία φαίνεται ότι ο Σάβιλ κακοποίησε παιδιά ατομικά ή και μαζικά.
Στις 26 Ιουνίου 2014, ο υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, ζήτησε δημόσια συγνώμη εκ μέρους του Βρετανικού Κοινοβουλίου από όλους τους ασθενείς του Συστήματος Υγείας που κακοποίησε ο Σάβιλ. Επιβεβαίωσε ότι είχαν υπάρξει καταγγελίες πριν το 2012 αλλά είχαν αγνοηθεί.
«Σαν έθνος αισθανόμασταν τρυφερότητα για τον Σάβιλ, αυτή την εκκεντρική προσωπικότητα που μετατρέψαμε σε εθνικό θησαυρό. Στην πραγματικότητα ήταν ένας σατανικός κακοποιητής που εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη ενός ολόκληρου λαού», έλεγε η ανακοίνωση.
Η περιουσία του Σάβιλ, ύψους 4 εκατομμυρίων λιρών, δεσμεύθηκε για μελλοντικές αποζημιώσεις προς τα θύματά του, με όριο για κάθε αποζημίωση τις 60.000 λίρες. Πολλά αιτήματα για αποζημίωση εκκρεμούν εναντίον του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) και φυσικά του BBC.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου