Σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στην Τουρκία ανακοινώθηκε ότι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και πρόσφυγες, απαγορεύεται να εγκατασταθούν σε 16 επαρχίες της χώρας, ενώ έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε να μεταφερθούν Σύροι από περιοχές όπου αποτελούν περισσότερο από το 25% του πληθυσμού, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Middle East Eye.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν έλαβαν χώρα μια σειρά από περιστατικά κοινοτικής βίας σε μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, όπου Τούρκοι πολίτες πιστοί στην ακροδεξιά ρητορική των πολιτικών της Τουρκίας, επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις Σύρων, αλλά και πρόσφυγες.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πρωτοστατήσει στη ρητορική κατά των Σύρων. Ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρά το ότι θέλει να περάσει μια φαινομενική φιλελεύθερη πολιτική στάση, υποσχέθηκε ότι θα έστελνε Σύρους πίσω στη χώρα τους εάν εκλεγεί πρόεδρος το 2023.
Η Τουρκία φιλοξενεί επί του παρόντος 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και 1,7 εκατομμύρια ξένους εν μέσω νομισματικής κρίσης.
Στο πλαίσιο των μέτρων ώστε να ενισχύσει τη δημοφιλία του μεταξύ της τεράστιας δεξαμενής ακροδεξιών και εθνικιστών ψηφοφόρων και για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του, που μοιάζουν απογοητευμένοι ο Ερντογάν, με την πρόφαση της "μείωσης των εντάσεων στη χώρα", αποφάσισε να σταματήσει την "γκετοποίηση των γειτονιών από ξένους".
Ο αριθμός των αλλοδαπών δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει περισσότερο από το 25% του συνολικού πληθυσμού σε μια γειτονιά. Σύμφωνα με αυτό, 16 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, της Προύσας, της Άγκυρας, της Αττάλειας, της Σμύρνης και του Χατάι, όπου ο συριακός πληθυσμός είναι ιδιαίτερα υψηλός, έχουν ήδη σταματήσει να εκδίδουν άδειες για κατοικίες για νεοαφιχθέντες αλλοδαπούς.
Η κυβέρνηση σταμάτησε επίσης να δέχεται αιτήσεις για άδεια διαμονής για κάθε είδους αλλοδαπό σε 800 γειτονιές σε 52 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου του Φατίχ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου ο πληθυσμός των Αράβων και του Αφγανιστάν είναι πολύ υψηλός, σε μία περιοχή εμφανώς υποβαθμισμένη, που παράλληλα φιλοξενεί όλα τα πρώην βυζαντινά μνημεία.
Η αρχή μετανάστευσης της Τουρκίας είπε στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι η συνοικία Αλτιντάγ της Άγκυρας έχει χρησιμοποιηθεί ως οικόπεδο για τη μετεγκατάσταση Σύριων. Οργισμένοι ντόπιοι λεηλάτησαν και επιτέθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις Σύρων πέρυσι, όταν δύο Σύροι σκότωσαν έναν Τούρκο πολίτη για μια διαμάχη που ξέσπασε στο δρόμο.
"Περισσότεροι από 4.500 Σύροι έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες κατοικημένες περιοχές καθώς 309 εγκαταλελειμμένα κτήρια κατεδαφίστηκαν και 177 επιχειρήσεις έκλεισαν", δήλωσε η αρχή στα μέσα ενημέρωσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ένα νέο κύμα Σύρων προσφύγων φτάνει στα σύνορα της Τουρκίας από τη Δαμασκό. "Οι περισσότεροι Σύροι προέρχονται από τη Δαμασκό λόγω της οικονομικής κρίσης εκεί", είπε. "Θα ήθελαν να πάνε στη Δύση μέσω της Τουρκίας". Ο Σοϊλού είπε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτούς τους Σύρους διαφορετικά από άλλους, καθώς η Άγκυρα δεν τους κατατάσσει ως πρόσφυγες αφού έφυγαν από το σπίτι τους για οικονομικούς λόγους. "Μεταφέρονται απευθείας σε καταυλισμούς και θα επιστραφούν πίσω", πρόσθεσε.
Ο Σοϊλού αποκάλυψε επίσης ότι περισσότεροι από 193.000 Σύροι έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα μέχρι τις αρχές του 2022. "Περισσότερα από 700.000 παιδιά από τη Συρία γεννήθηκαν στην Τουρκία", είπε.
capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου