Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

 

Επιστήμονες δήλωσαν ότι  κατάφεραν να προσδιορίσουν την μεγαλύτερη δυνατή ηλικία, στην οποία μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος, συλλέγοντας δεδομένα εθελοντών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μέγιστη δυνατή ηλικία για τα ανθρώπινα όντα είναι τα 150 έτη.

Το όριο αυτό ξεπερνά την ηλικία του γηραιότερου ατόμου που έχει καταγραφεί ποτέ να έζησε στον πλανήτη μας: Μιας Γαλλίδας ονόματι Ζαν Κλεμάν, η οποία απεβίωσε το 1997, έχοντας επιβεβαιωμένα ζήσει για 122 ολόκληρα χρόνια.

Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι επιστήμονες από τους εθελοντές- κυρίως σχετικά με την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση- αναλύθηκαν με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη μακροζωία βασίζεται σε δύο άξονες: Τη βιολογική μας ηλικία, που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, το στρες και την ύπαρξη- ή μη- χρόνιων νοσημάτων, αλλά και την «ανθεκτικότητά» μας, που έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία ανακάμπτουμε από τις δυσκολίες και τις πιέσεις που βιώνουμε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η «ανθεκτικότητα» των ανθρώπων εξαλείφεται εντελώς ανάμεσα στα 120 με 150 χρόνια ζωής, οδηγώντας μας σε μια ανικανότητα να «επανέλθουμε» μετά από ένα σοκ που θα μας επηρεάσει σωματικά και/ή ψυχικά.

«Μεγαλώνοντας, χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουμε μετά από μια “διαταραχή”, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται πως περνάμε ολοένα και λιγότερο χρόνο, όντας σε μια φυσιολογική για τον οργανισμό μας κατάσταση», σχολίασε ο Τίμοθυ Β. Πίρκοφ, ένας εκ των συντακτών της έρευνας.

Ο καθηγητής Αντρέι Γκούντκοφ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε τη σημασία των νέων ευρημάτων λέγοντας:

«Πρόκειται για μια πρωτοπορία στο χώρο της επιστήμης, καθώς προσδιορίζει επακριβώς και ξεχωρίζει τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανθρώπινη μακροζωία, καθώς και τον ποιο ρόλο παίζει ο καθένας τους».

«Παράλληλα, εξηγεί το γιατί ακόμη και η πιο αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί να βελτιώσει το μέσο προσδόκιμο ζωής μας, αλλά όχι να το επιτείνει επ’ αόριστον».

«Αυτό, βέβαια, μέχρι να αναπτυχθούν πραγματικές θεραπείες αντιγήρανσης», καταλήγει.

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!