Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

 Συχνά λάθη που κάνουμε στο μέγεθος της μερίδας

Πόσο είναι, αλήθεια, μια μερίδα από το οτιδήποτε; Προσπαθούμε να εξηγήσουμε, ώστε να αποφεύγουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη.

Όσο και αν προσπαθούμε να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχουν πάντα λαθάκια που μπορούν να γίνουν από απροσεξία, ή επειδή δεν γνωρίζουμε καλύτερα. Και το πιο συχνό από αυτά τα λάθη μπορεί να είναι ότι τρώμε μεγαλύτερες μερίδες από  ό,τι χρειαζόμαστε. Επειδή, αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που αναρωτηθήκαμε τι σημαίνει "μία μερίδα" για κάθε τροφή;

Αυτό το κείμενο δεν έχει σκοπό να σας κάνει να ζυγίζετε το φαγητό σας προτού το βάλετε στο πιάτο σας. Αυτή η συνήθεια, αν δεν υπάρχει εξαιρετικά σοβαρός λόγος, θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Έχουμε όμως μερικές πολύ πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος της μερίδας και να μην το παρακάνετε.

Δημητριακά

Μια κούπα δεν είναι η σωστή μερίδα. Για την ακρίβεια, 3/4 της κούπας δημητριακά του εμπορίου πρέπει να βάζουμε στο μπολ μας. Αν, λοιπόν, τα βάζουμε απευθείας από το κουτί στο μπολ, μπορεί να βάζουμε διπλάσια. Και αν βάζουμε και δεύτερη μερίδα (όπως πολύ συχνά κάνουμε), μπορεί να καταλήξουμε να τρώμε μέχρι και τέσσερις μερίδες.

Στήθος κοτόπουλο

Ένα ολόκληρο στήθος κοτόπουλο δεν αποτελεί μία μερίδα. Πολύ χονδρικά - όπως θα περιγράφουμε σε αυτό το κείμενο επειδή, ξανά, δεν θέλουμε να ζυγίσουμε τα γεύματά μας - η μερίδα για την άλιπη πρωτεΐνη είναι περίπου το μέγεθος της παλάμης μας. Το ότι το στήθος από κοτόπουλο είναι μία από τις πιο υγιεινές πρωτεΐνες δεν σημαίνει πως δεν έχει θερμίδες.

Μπιφτέκι μοσχαρίσιο

Τα μπιφτέκια-γίγας που βρίσκουμε έξω είναι συνήθως δύο με τρεις μερίδες κρέατος. Η κατάλληλη μερίδα για κόκκινο κρέας είναι περίπου το μέγεθος της γροθιάς μας. Εδώ είναι μια καλή στιγμή για να θυμίσουμε πως όταν λέμε μπιφτέκι, το εννοούμε σερβιρισμένο με λαχανικά. Όχι ανάμεσα σε δύο ψωμάκια, με τυρί, μπέικον και τηγανιτές πατάτες δίπλα.

Γάλα στον καφέ

Η σωστή μερίδα είναι μία κουταλιά της σούπας. Και μιλάμε για άπαχο γάλα. Προφανώς, οι επιλογές όπως κρέμα, σαντιγί και σιρόπια δεν χρειάζεται να πούμε πως είναι σκέτη ζάχαρη, σωστά;

Ψωμί

Είναι πολύ καλή κίνηση να αντικαταστήσουμε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής. Κερδίζουμε μερικές φυτικές ίνες και βιταμίνες που χάνονται με την επεξεργασία. Η επίσημη μερίδα για ψωμί, όμως, είναι μία φέτα. Συνεπώς, μάλλον τα τοστάκια μας που φτιάχνουμε όταν μας πιέζει ο χρόνος, πρέπει να γίνουν μισά.

Αναψυκτικά

Καλό θα ήταν να μην καταναλώνουμε αναψυκτικά, καθώς περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Αν όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή, η κατάλληλη μερίδα είναι το μικρό κουτάκι. Οτιδήποτε περισσότερο είναι πλεονασμός και πολλές άχρηστες θερμίδες.

Ντρέσινγκ για σαλάτα

Περιέχουν πολλά λιπαρά, και οι περισσότερες έτοιμες σάλτσες για σαλάτα του εμπορίου έχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού αλλά και ζάχαρης. Η επίσημη μερίδα είναι δύο κουταλιές της σούπας, αλλά ιδανικά θα ήταν καλύτερα να φτιάχνετε δικά σας ντρέσινγκ, με υλικά που γνωρίζετε.

πηγή:iatronet.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!