Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, σε συνεργασία με το Μουσείο του Ντουμπρόβνικ, είχαν μεταβεί στην ορεινή περιοχή στο Ζακόταρατς της νότιας Δαλματίας στην Κροατία για να αποκαταστήσουν κατεστραμμένους τάφους, όταν έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη.
Βρήκαν ένα εντυπωσιακό «ιλλυρικό κράνος» – όρος που περιγράφει έναν τύπο μπρούτζινης περικεφαλαίας, που χρησιμοποιείτο τον 8ο και τον 7ο π.Χ. αι, ειδικά στην Πελοπόννησο. Το κράνος πιστεύεται ότι ανήκε σε υψηλόβαθμο αρχαίο Έλληνα πολεμιστή, ο οποίος τάφηκε με την περικεφαλαία στο κεφάλι του, η οποία είναι και το μόνο που απέμεινε από εκείνον.
Το κράνος χαρακτηρίστηκε εσφαλμένο «Ιλλυρικό» επειδή από εκεί προέρχονταν πολλά τέτοια ευρήματα, όταν άρχισαν να τα μελετούν οι αρχαιολόγοι. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται και ορειχάλκινα αγαλματίδια, κεχριμπαρένιες χάντρες, αγγεία και ένα μπρούτζινο βραχιόλι γύρω από τον καρπό του σκελετού μιας γυναίκας, που βρέθηκε εκεί κοντά.
«Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί περισσότερα από τριάντα διαφορετικά αγγεία, κυρίως ελληνικής προέλευσης, πιθανώς από τα εργαστήρια της Αττικής και της Ιταλίας. Σημειωτέον ότι ήταν τα πιο ακριβά είδη αγγείων της εποχής, τα οποία ο τοπικός πληθυσμός τοποθετούσε μαζί με τον νεκρό για τη μεταθανάτια ζωή», είπε σύμφωνα με τη Daily Mail ο δρ Domagoj Perkić του μουσείου του Ντουμπρόβνικ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου