Στη Δανία, μία από χώρες που έχουν για «σημαία» τους την ισότητα των δύο φύλων, η αποκάλυψη διάσημης τηλεπαρουσιάστριας ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου».
Στη σκανδιναβική χώρα, γυναίκες που εργάζονται στα ΜΜΕ ένωσαν την φωνή τους συνυπογράφοντας ανοιχτή επιστολή για να καταγγείλουν την απαράδεκτη τακτική προαγωγής στον χώρο των ΜΜΕ.
Περισσότερες από 1.600 γυναίκες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή όπου ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα είναι έντονο στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας. Εκατοντάδες άλλες έχουν επίσης καταγγείλει ότι ο σεξισμός και η σεξουαλική παρενόχληση ανθούν στο χώρο της πολιτικής και της ιατρικής.
«Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που σήμερα είμαι η οικοδέσποινα», είπε η Σοφί Λίντε, παρουσιάστρια της σατιρικής εκπομπής «».
Η παραδοχή της Λίντε απελευθέρωσε χιλιάδες γυναίκες που εργάζονται στα ΜΜΕ της Δανίας να ανοίξουν το στόμα τους συμμετέχοντας στο κίνημα #MeToo της Δανίας.
«Το βιώσαμε κι εμείς επίσης»
Χιλιάδες δημοσιογράφοι έβαλαν την υπογραφή τους σε μια ανοιχτή επιστολή υποστήριξης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Politiken» καταγγέλλοντας την τακτική της σεξουαλικής παρενόχλησης και γενικότερα την σεξιστική κουλτούρα στο χώρο εργασίας.
«Έχετε δίκιο. Το βιώσαμε κι εμείς επίσης», γράφουν στην επιστολή τους. «Όλες το έχουμε βιώσει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μας: ακατάλληλες παρατηρήσεις σχετικά με την εμφάνισή μας ή τα ρούχα μας, προκλητικά μηνύματα, συμπεριφορά που ξεπερνά τα όρια».
«Όταν κυκλοφόρησε η εφημερίδα Politiken, 701 γυναίκες είχαν συνυπογράψει την επιστολή. Την επόμενη ημέρα, οι υπογραφές ξεπερνούσαν τις 1.600. Εκείνες που υπέγραψαν είτε είχαν άμεση εμπειρία είτε γνώριζαν μία συνάδελφο που είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης», λέει η Δανή δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού TV2 , Καμίλα Σλίνγκμποργκ, μιλώντας στο BBC.
«Εκατοντάδες γυναίκες έχουν γράψει την ιστορία για τα όσα έχουν βιώσει στον εργασιακό χώρο. Από μασάζ στους ώμους, έως και άγγιγμα σε ευαίσθητα σημεία του σώματος», προσθέτει.
Επιπλέον, πολλές γυναίκες έχουν μοιραστεί εμπειρίες σεξισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης και σε άλλους χώρους εργασίας- από εστιατόρια μέχρι το λιανεμπόριο – με την ιστορία τους να συνοδεύεται από τα hashtags #MeToo και «#NejTilSexisme» (Όχι στο Σεξισμό)
.
Γυναίκες γιατροί και φοιτήτριες Ιατρικής καταγγέλλουν διακρίσεις
Περισσότερες από 600 γυναίκες γιατροί και φοιτήτριες Ιατρικής έχουν υπογράψει μια ηλεκτρονική επιστολή όπου καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις λόγω φύλου σε νοσοκομεία, κλινικές και πανεπιστήμια της Δανίας.
Πάνω από 300 γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πολιτικής κάλεσαν επίσης την ηγεσία της χώρας να ξεριζώσει τον σεξισμό στο χώρο εργασίας.
πηγή: Πρώτο Θέμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου