Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

 

Σε έξαρση φαίνεται να βρίσκεται ανά τον κόσμο η αφρικανική πανώλη των χοίρων και στελέχη του κλάδουν λένε ότι δεν αποκλειεται το σουβλάκι να φτάσει στα 5 ευρώ.

«Οι τιμές μειώθηκαν 15% – 20% για δύο εβδομάδες και από χθες ανεβαίνουν δραματικά. Παρατηρείται αύξηση €0,50, εξαιτίας του ότι η Κίνα έκλεισε τις εισαγωγές από τη Γερμανία, λόγω Covid-19», υπογραμμίζει στο FnB Daily και τη Στέλλα Αυγουστάκη, ο Γιώργος Λούστας, CEO της Megas Yeeros.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι, η υπολειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα σφαγεία στη Γερμανία, λόγω Covid-19, αναστάτωσε την αγορά.

«Όταν ένα σφαγείο, που κανονικά απασχολεί 750 άτομα, λειτουργεί με μόνο 150, αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί το 20% των ποσοτήτων. Θα περάσουμε δραματικό χειμώνα, λόγω των τιμών και μου φαίνεται ότι θα δούμε το σουβλάκι να πηγαίνει στα 5 ευρώ» σημειώνει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV, η τιμή για ένα σουβλάκι έχει ανέβει με το μέσο κόστος να βρίσκεται λίγο κάτω από τα τρία ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 2,40 ευρώ, που κόστιζε το σουβλάκι τον περσινό Απρίλιο, η τιμή του «σκαρφάλωσε» ακόμη και στα 2,80 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020. Τον Απρίλιο του 2019, η τιμή του ολλανδικού χοιρινού ήταν 1,39 ευρώ το κιλό και πλέον έχει πέσει στο 1,04 ευρώ, όμως η τιμή στο σουβλάκι παραμένει στα ύψη παρά και τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Σύμφωνα με το Euro Meat News, μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί παγκοσμίως 313 νέα κρούσματα.

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός κρουσμάτων στη Γερμανία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς χοίρων και χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ώρα έχουν επιβεβαιωθεί 49 περιπτώσεις, τρεις εβδομάδες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, με βάση τα στοιχεία από το εργαστήριο αναφοράς Friedrich Loeffler Institute (FLI)

Η πορεία της νόσου στη Γερμανία έχει οδηγήσει στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του χοιρινού κρέατος στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η χώρα έχει χάσει την πρόσβαση σε αρκετές ασιατικές αγορές όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Οι χώρες, που αναμένεται να επωφεληθούν από την τρέχουσα κρίση στον κλάδο στη Γερμανία, είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Ισπανία, χώρες οι οποίες είναι οι μεγάλοι προμηθευτές χοιρινού κρέατος στην κινεζική αγορά.

Η Βουλγαρική Υπηρεσία Επισιτιστικής Ασφάλειας ανέφερε άλλο ένα ξέσπασμα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στις αρχές Οκτωβρίου (το προηγούμενο ήταν τέλη Αυγούστου), αυτή τη φορά σε χοιροτροφική μονάδα στο Lovec, όπου και θανατώθηκαν 554 χοίροι.

Εισαγωγείς χοιρινού αναφέρουν στο FnB Daily τις επιπτώσεις, που ενδέχεται να έχει στις τιμές κρέατος η πορεία της αφρικανικής πανώλης, σε συνδυασμό με τον Covid-19 στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.

Τι είναι η αφρικανική πανώλη

H συγκεκριμένη νόσος είναι επικίνδυνη για τα ζώα η οποία μεταδίδεται μόνο σε αυτά και όχι στον άνθρωπο.

Αναλυτικότερα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μια ιογενής νόσος, η οποία προσβάλλει τα οικόσιτα γουρούνια, τα αγριογούρουνα, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας των συϊδών.

Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα. Η νόσος είναι ενδημική της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο κύκλος μετάδοσης περιλαμβάνει τα τσιμπούρια του είδους ορνιθόδωρος, τους φακόχοιρους και τους ποταμόχοιρους. Τα τσιμπούρια είναι φορείς της νόσου, χωρίς, όμως, τα ίδια να νοσούν.

Επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά ότι η συγκεκριμένη νόσος των ζώων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!