Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη το πλοίο βρίσκεται 300 χλμ. νότια της Αττάλειας κι εντός των ορίων της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.
Ο Ερτζιγές έθεσε ευθέως ζήτημα ελληνικότητας του Καστελόριζου και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα για ένα νησί που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική ελληνική χώρα.
«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της.
Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος. Πρόσθεσε δε, ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της. «Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», γράφει χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του στο twitter κοινοποίησε πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς πρέπει να οριοθετηθούν βάσει των αρχών της δικαιοσύνης.
R/V Oruç Reis launched its off-shore survey activity today in the Turkish Continental Shelf declared to UN.
Greece makes a big fuss over this activity…………. pic.twitter.com/LnqHuqGxYA— Çağatay Erciyes (@CErciyes) August 10, 2020
Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε ετοιμότητα και όπως είναι ήδη γνωστό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ανακαλέσει όλες τις άδειες των Ενόπλων Δυνάμεων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου