Ισως να ήρθε πια καιρός να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τη γήρανση, καθώς πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν τα 80 χρόνια ζωής, σύμφωνα με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τη Βρετανία.
Κατά την ομάδα του βρετανικού Εθνικού Στατιστικού Γραφείου, παρόλο που τα 65 χρόνια παραδοσιακά θεωρούνται ως η αρχή του γήρατος, η ηλικία των 70 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τα «νέα 65».
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που φτάνουν τα 65 τους χρόνια, αναμένεται να ζήσουν τουλάχιστον 15 χρόνια ακόμη, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι το υπόλοιπο του προσδόκιμου ζωής, μπορεί να είναι ένας καλύτερος δείκτης γήρατος.
Όπως αναφέρει το BBC, επί δεκαετίες, τα 65 είναι η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες στη Βρετανία.
Ωστόσο, τα πρότυπα εργασίας μεταβάλλονται και η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται πλέον τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες φτάνοντας τα 66 το 2020 και τα 67 το 2028.
Σύμφωνα με την ομάδα του βρετανικού Εθνικού Στατιστικού Γραφείου, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι ζουν πλέον περισσότερο και είναι πιο υγιείς.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα χρόνια ζωής που έχουν οι άνθρωποι μπροστά τους και όχι μόνο η ηλικία τους.
Οι ειδικοί εξέτασαν τα στοιχεία του πληθυσμού για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής προκειμένου να συγκρίνουν τις τάσεις με την πάροδο του χρόνου, παρατηρώντας πως τον τελευταίο αιώνα έχει αλλάξει η μέση ηλικία κατά την οποία εκτιμάται πως ένας άνθρωπος έχει ακόμη 15 χρόνια ζωής.
Δηλαδή, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ το 1951, οι άνδρες και οι γυναίκες γύρω στην ηλικία των 60 ετών αναμενόταν να ζήσουν για άλλα 15 χρόνια, μέχρι τη δεκαετία του 1990 το όριο αυτό είχε μετατοπιστεί στα 65 χρόνια (δηλαδή οι 65χρονοι είχαν κατά μέσο όρο ακόμη 15 χρόνια ζωής).
Σήμερα οι 70χρονοι είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να περιμένουν άλλα 15 χρόνια ζωής. Το 2057, οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτή η μέση ηλικία θα αυξηθεί περαιτέρω στα 75 χρόνια.
«Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και για διαφορετικούς ανθρώπους σημαίνει διαφορετικά πράγματα»
Το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, χάρη στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και των συνθηκών διαβίωσης. Ωστόσο αυτά τα επιπλέον χρόνια οι άνθρωποι απολαμβάνουν καλή υγεία; Είναι δίκαιο να μετατοπιστεί το ορόσημο της ηλικίας από τα 65 στα 70;Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, τα επίπεδα κακής γενικής υγείας για τις γυναίκες ηλικίας 70 ετών το 2017 ήταν περίπου ίδια με εκείνα των γυναικών 60 ετών το 1981. Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, τα επίπεδα κακής γενικής υγείας στην ηλικία των 70 ετών το 2017 ήταν περίπου τα ίδια με εκείνα των 65χρονων το 1997.
Επομένως, σε πληθυσμιακό επίπεδο, κατά τους ειδικούς, φαίνεται δίκαιο να χαρακτηριστούν τα 70 ως τα νέα 65, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υγεία. Η ανώτερη διευθύντρια έρευνας στο Age UK Λίλι Ουέμπ δήλωσε σύμφωνα με το BBC ότι «οι άνθρωποι στην ηλικία των 70 ετών έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής και παρόμοια υγεία με άτομα ηλικίας 65 ετών στο παρελθόν».
Ωστόσο, η ίδια πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να ζουν ακόμη και σήμερα μια περίοδο κακής υγείας στο τέλος της ζωής τους. «Αυτό που δεν βλέπουμε είναι να γίνεται πιο σύντομη αυτή η περίοδος» συμπλήρωσε.
Επεσήμανε, δε, πως το βελτιωμένο προσδόκιμο ζωής σήμαινε ότι τώρα υπήρχαν περισσότεροι «πολύ ηλικιωμένοι» άνθρωποι με πολύ σύνθετες ανάγκες φροντίδας και ότι οι ανισότητες στον τομέα της υγείας μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων παραμένουν.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μια γηράσκουσα κοινωνία δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι αρνητικό, καθώς οι ηλικιωμένοι συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνία, μέσω της αμειβόμενης εργασίας, της εμπειρίας και του εθελοντισμού. «Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και για διαφορετικούς ανθρώπους σημαίνει διαφορετικά πράγματα» κατέληξε η ίδια.
Το τέλος των γηρατειών
«Το τέλος των γηρατειών» είναι τίτλος στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους της επιθεώρησης «MIT technology Review».Τα γηρατειά συχνά θεωρούνται εχθρός: είναι φορτωμένα με όλα τα κακά, είναι πηγή φοβίας. Η θεωρία ότι «πεθαίνουμε από γηρατειά» είναι ήδη δύο χιλιάδων ετών.
Αλλά τα γηρατειά είναι πράγματι ταυτόσημα με τον καρκίνο, το Αλτσχάιμερ, την άνοια; Όχι απαραίτητα μας λέει το «MIT technology Review».
Εάν παραδεχθούμε ότι τα γηρατειά είναι μια ασθένεια σαν τις άλλες, όπως πλέον υποστηρίζουν πολλοί ερευνητές θα μπορούσαμε να την θεραπεύσουμε.
Η ίδια η φύση μας δίνει παραδείγματα όπως το περίφημο πεύκο του Μπριστλκόουν, που ευδοκιμεί στη Βόρεια Αμερική. Η ονομασία καλύπτει τρία διαφορετικά είδη, τα οποία ζουν όλα για πάρα πολλά χρόνια. Το πιο «γέρικο» ανήκει στο είδος Pinus longaeva, και έχει ηλικία 5.000 χρόνων: πρόκειται για τον γηραιότερο ζωντανό οργανισμό επί γης.
Η έρευνα θα μπορούσε να προσανατολιστεί στην εύρεση μιας «θεραπείας» που θα εμποδίζει την αλλοίωση και την παρακμή των ιστών. Ήδη στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διεξάγονται σχετικά πειράματα, που όπως δηλώνουν οι επιστήμονες είναι ενθαρρυντικά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου