Η υπόγεια «πόλη των νεκρών» στην Ιερουσαλήμ είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της!
Ένα από τα πλέον ιδιαίτερα και εντυπωσιακά, αν μη τι άλλο, έργα του 21ου αιώνα είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του.
Ο λόγος για το υπόγειο νεκροταφείο της Ιερουσαλήμ, μία υπόγεια «πόλη των νεκρών» ουσιαστικά, που θα ανοίξει τις πύλες της το φθινόπωρο, με τους πρώτους 8.000 τάφους από τους 23.000 συνολικά(!) να είναι σχεδόν έτοιμοι προς… παράδοση!
Μόλις πριν δύο χρόνια, και έπειτα από συζητήσεις επί συζητήσεων σχεδόν 25 ετών γύρω από τη συγκεκριμένη ιδέα, ξεκίνησαν οι εργασίες, καθώς η Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζει δεκαετίες τώρα πολύ σοβαρό πρόβλημα… χώρου για τους νεκρούς της. Για να το πούμε απλά, τα νεκροταφεία δεν επαρκούν!
Αφενός, διότι, ιδιαίτερα σε πόλεις με διαφορετικές θρησκείες, που απαγορεύουν ή αποθαρρύνουν την καύση, όπως ο Ιουδαϊσμός, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αφετέρου, διότι η ζήτηση για ταφή στην ίδια την Ιερουσαλήμ είναι πάρα πολύ υψηλή. Ο λόγος; Για όσους δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με την εβραϊκή προφητεία οι νεκροί θα βγουν από τους τάφους τους μετά την έλευση του Μεσσία και εκείνοι που βρίσκονται πιο κοντά στην Ιερουσαλήμ θα αναστηθούν πρώτοι…
Κάπως έτσι, λοιπόν, η συγκεκριμένη ιδέα, που δεν είναι καινούρια, φυσικά, αφού και αρκετοί αρχαίοι λαοί έθαβαν τους νεκρούς τους σε υπόγεια νεκροταφεία, τις λεγόμενες κατακόμβες, πήρε σάρκα και οστά. Πρόκειται, όπως προείπαμε, για ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό έργο, ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεχνολογικό επίτευγμα. Σήραγγες που εκτείνονται σε μήκος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου έχουν ανασκαφεί προσεκτικά, δημιουργώντας 23.000 τάφους 50 μέτρα κάτω από τη γη, με το υπόγειο νεκροταφείο να συνδέεται με τον «πάνω κόσμο» με ανελκυστήρες.
Το όλο πρότζεκτ κόστισε γύρω στα 65 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Ιερουσαλήμ, το Χαρ ΧαΜενουτσότ (στο περίφημο Όρος της Αναπαύσεως) και μία ιδιωτική εταιρεία ονόματι Rolzur. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν συμμετείχε, σε ένα έργο που αναμένεται να λύσει το πρόβλημα χώρου για τους νεκρούς της Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον τα επόμενα δέκα χρόνια.
«Είχαμε το βλέμμα μας στραμμένο στις επόμενες γενιές», σημείωσε ο διευθυντής της ταφικής υπηρεσίας της πόλης, ενώ ο αρχιτέκτονας του έργου παρομοίασε το υπόγειο νεκροταφείο με τους δρόμους του Μανχάταν! «Είναι πραγματικά μία υπόγεια πόλη», σχολίασε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου