Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς
Ούτε στη Νέα Υόρκη με τους πανύψηλους ουρανοξύστες, ούτε στο Λος Άντζελες των διασήμων, ούτε καν στο Λονδίνο δεν ανήκουν τα σκήπτρα της πιο ακριβής πόλης στον κόσμο. Ακριβότερη πόλη του πλανήτη, για μια ακόμη χρονιά, αναδείχθηκε το Χονγκ Κονγκ, όπως προκύπτει από τη λίστα Cost of Living της Mercer που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Η κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ στην ετήσια κατάταξη της Mercer για δεύτερη συνεχή χρονιά αποτελεί μάλιστα μεγάλη έκπληξη, δεδομένων των διαμαρτυριών που έχουν πλήξει την ασιατική μητρόπολη τους τελευταίους μήνες.
Αυτό, όμως, κάνει όλο και πιο ακριβό το Χονγκ Κονγκ για τους ξένους, σύμφωνα με τη Mercer, η οποία καταρτίζει τη λίστα της με βάση το κόστος ενός "καλαθιού αγαθών”, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων από το λευκό ψωμί σε φέτες έως τα κλασικά μπλου τζιν παντελόνια.
Εξάλλου, και προηγούμενες συμμετοχές στη λίστα με το top 10 των ακριβότερων πόλεων παγκοσμίως περιελάμβαναν ονόματα που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και παράδεισοι ηρεμίας. Στη λίστα έχουν βρεθεί η Ndjamena του Τσάντ, η Luanda της Αγκόλα και το Ashgabat του Τουρκμενιστάν, που βρίσκεται στην έβδομη θέση της φετινής κατάταξης.
Μετρώντας το Ashgabat και το Χονγκ Κοντ, στη φετινή κατάταξη με τις 10 ακριβότερες πόλεις του πλανήτη φιγουράρουν συνολικά οκτώ ασιατικές μητροπόλεις. Οι υπόλοιπες είναι το Τόκιο (στη 2η θέση), η Σιγκαπούρη (3η), η Σεούλ (4η), η Σαγκάη (6η), το Πεκίνο (8η) και η Σεντζέν (10η).
Οι μόνες μη ασιατικές πόλεις που απέσπασαν μια θέση στη δεκάδα είναι η Νέα Υόρκη, η οποία βρίσκεται στην 9η θέση φέτος (από τη 13η που ήταν προηγουμένως), και η Ζυρίχη που καταλαμβάνει την 5η θέση και είναι μία από τις ελβετικές πόλεις που πρωτοστατούν σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής στην Ευρώπη, μαζί με τη Βέρνη και τη Γενεύη.
Το Λονδίνο κρατά τη λάμψη του
Εν τω μεταξύ, ενώ το κόστος του ελβετικού φράγκου έχει αναδείξει τις ελβετικές πόλεις στις ακριβότερες της Ευρώπης, το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το κόστος ζωής έχει υποχωρήσει χάρη στην πτώση της λίρας.
Το Λονδίνο είναι η πιο ακριβή πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο έχει υποχωρήσει κατά τέσσερις θέσεις στη λίστα, από τη 19η στην 23η. "Η υποχώρηση των πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου στη φετινή κατάταξη οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι της λίρας", αναφέρει η Kate Fitzpatrick, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας κινητικότητας της Mercer για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Ωστόσο, η ίδια προσθέτει ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Brexit. "Τα ευρήματα δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για οργανισμούς που επιθυμούν να μεταφέρουν προσωπικό σε διεθνή επιχειρηματικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα, παρά τις ευρέως προβαλλόμενες δυσκολίες μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένου του Brexit", σημειώνει.
Και άλλες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι το Λονδίνο φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από το Brexit. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία συμβούλων ακίνητης περιουσίας Knight Frank χαρακτήρισε τη βρετανική πρωτεύουσα ως το κορυφαίο κέντρο πλούτου στον κόσμο. Σε αντίθεση με την λίστα της Mercer που κατατάσσει τις πόλεις με βάση το κόστος του ψωμιού και των τζιν, η μελέτη της Knight Frank κατατάσσει το Λονδίνο με βάση τον αριθμό των UHNWI (ιδιώτες με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων), τον όγκο των επενδύσεων σε ακίνητα και τον τρόπο ζωής.
Ωστόσο, η θέση του Λονδίνου στην κατάταξη μεταξύ της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Κινσάσα, και της πρωτεύουσας της Γκαμπόν, Λίμπρεβιλ, βοηθά να εξηγηθεί γιατί η βρετανική πρωτεύουσα είναι τόσο δημοφιλής στους αλλοδαπούς μετανάστες.
Εάν σου δινόταν η επιλογή διαβίωσης κάπου όπου το κόστος ζωής είναι υψηλό αλλά υπάρχει πολιτική αστάθεια ή κάπου όπου είναι ακριβά και με υψηλή ποιότητα ζωής, που θα επέλεγες;
Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι πολλοί μετανάστες από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής κατευθύνονται στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Το Λονδίνο έχει δεχθεί σειρά αιτήσεων από πλούσιους Κινέζους που θέλουν να ζήσουν εκεί. Και, αν συνεχιστεί η τρέχουσα αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ, μπορεί και οι κάτοικοί του να κάνουν το ίδιο.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!