Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

ΗΠΑ: Ανώτατος δικαστής στις ΗΠΑ ρωτά θύμα βιασμού εάν ξέρει πως να κλείνει τα πόδια
Δικαστής της Κομητείας Οουσεν στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ βρίσκεται αντιμέτωπος με στέρηση των επαγγελματικών του καθηκόντων καθώς έκανε ανάρμοστες ερωτήσεις κατά την διάρκεια δίκης, σε γυναίκα, που έπεσε θύμα βιασμού το 2016.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent,το δικαστικό σώμα επίπληξε τον Ανώτατο Δικαστή Τζον Ρούσο για τα ανήκουστα όπως τα χαρακτηρίζει σχόλια που έκανε στην γυναίκα όπου την πίεζε να απαντήσει «Αν γνωρίζει τον τρόπο για να σταματήσει κάποιον από το να έχει σεξουαλική πράξη μαζί της».
Στην συνέχεια την ρώτησε με ειρωνικό τρόπο αν γνωρίζει να κλείνει τα πόδια της και κατά πόσον ξέρει να ζητάει βοήθεια από την αστυνομία.
Το δικαστικό σώμα του Νιού Τζέρσεϊ κάνει λόγο για συμπεριφορά που «δεν είναι μόνο αγενής και απαράδεκτη αλλά είναι ανήκουστο για έναν Ανώτατο Δικαστικό Λειτουργό να προσπαθεί να κάνει την ενάγουσα να νιώσει για άλλη μία φορά το θύμα».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της HuffPost US, το δικαστικό σώμα θεωρεί πως ο συγκεκριμένος δικαστής παραβίασε τους κανόνες συμπεριφοράς και σε προηγούμενες δίκες, με πιο κραυγαλέα, μία υπόθεση διατροφής κατά την οποία μείωσε την πρωτόδικη ποινή του κατηγορούμενου, από 10.000 δολάρια σε μόλις 300 δολάρια.
Η ποινή που προτάθηκε για τον Τζον Ρούσο είναι η αποβολή από το σώμα για τρεις μήνες χωρίς οικονομικές απολαβές. Παράλληλα θα πρέπει να παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση για επίδειξη σωστής συμπεριφοράς μέσα στο δικαστήριο καθώς κάνει λόγο στην αναφορά του για « συμπεριφορά που δεν έχει θέση μέσα σε ένα δικαστήριο και απέχει από τις αρχές και τις αξίες των δικαστών και του δικαστικού σώματος εν γένει».
Να αναφέρουμε πως η γυναίκα ζητούσε περιοριστικά μέτρα για τον πατέρα του παιδιού της, καθώς σύμφωνα με την αγωγή που είχε καταθέσει εις βάρος του, την είχε βιάσει.
Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Διερεύνησης του Δικαστικού Σώματος, ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρούσο, ο οποίος βρίσκεται σε διοικητική άδεια από το 2017, δικαιολόγησε την πράξη του ως την προσπάθεια να αναδείξει την βία που χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος πάνω στο θύμα, ούτως ώστε να την βοηθήσει να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια την τραυματική της εμπειρία.
Ο Ρούσο έχει την δυνατότητα να αντιδράσει - απαντήσει στην πρόταση της επιτροπής, πριν τον Ιούλιο, όταν και πρόκειται να ληφθεί η οριστική απόφαση.
Πηγή: HuffPost US, Independent

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!