Πέμπτη 18 Απριλίου 2019


Κατήγγειλε τον διευθυντή του σχολείου της για σεξουαλική παρενόχληση. Την περιέλουσαν με κηροζίνη και της έβαλαν φωτιά. Βρήκε φρικτό θάνατο επειδή κατήγγειλε το αυτονόητο. Και ήταν μόλις 19 χρονών.
Όλα αυτά έλαβαν χώρα στο Μπαγκλαντές, στρέφοντας την προσοχή, με αυτόν τον τραγικό τρόπο, στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στη συντηρητική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.
Όπως μεταδίδει το BBC, η νεαρή κοπέλα λεγόταν Νουσράτ. Καταγόταν από το Φένι, μια μικρή πόλη 160 χλμ Νότια της Ντάκα και σπούδαζε σε μια ισλαμική σχολή. Στις 27 Μαρτίου, είπε ότι ο διευθυντής την φώναξε στο γραφείο του και άρχισε να την αγγίζει με ακατάλληλο τρόπο. Πριν τα πράγματα προχωρήσουν περισσότερο, έτρεξε έξω.
Σε αντίθεση με πολλές κοπέλες που αναγκάζονται να «καταπίνουν» τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, η Νουσράτ αποφάσισε να μιλήσει. Με τη βοήθεια της οικογένειάς της πήγε στην αστυνομία και κατήγγειλε το περιστατικό. Μάλιστα αστυνομικός την βιντεοσκόπησε να καταγγέλλει όσα έλαβαν χώρα. Το βίντεο διέρρευσε στα social media. Ακούγεται μάλιστα ένας αστυνομικός να σχολιάζει ότι «δεν είναι και τίποτα σημαντικό» και της ζητάει να μετακινήσει τα χέρια της.
Αφού η κοπέλα απευθύνθηκε στην αστυνομία, ο διευθυντής συνελήφθη. Όμως στην πραγματικότητα τότε άρχισε η κόλαση για την Νουσράτ: Μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκε στους δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση του διευθυντή. Η συγκέντρωση φέρεται να διοργανώθηκε από άντρες φοιτητές της σχολής. Έντεκα ημέρες μετά την καταγγελία η νεαρή κοπέλα πήγε στο σχολείο για να δώσει εξετάσεις. Εκεί μια συμφοιτήτριά της την κάλεσε στην οροφή του σχολείου με την πρόσφαση ότι χτυπόυσαν κάποια από τις φίλες της. Όταν η Νουσράτ έφτασε στην ταράτσα τέσσερα ή πέντε άτομα που φορούσαν μπούρκα την περικύκλωσαν και την πίεσαν να αποσύρει την υπόθεση εναντίον του διευθυντή. Όταν εκείνη αρνήθηκε, της έβαλαν φωτιά.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μπανάι Κουμάρ Μαγιούμντερ, δήλωσε ότι οι δολοφόνοι θέλησαν να «φανεί σαν αυτοκτονία». Το σχέδιό τους απέτυχε όταν η Νουσράτ κατάφερε να ξεφύγει και να τους καταγγείλει πριν πεθάνει.
«Ένας από τα άτομα που της επιτέθηκαν, κρατούσε το κεφάλι της οπότε δεν κάηκε εκεί» δήλωσε ο Μαγιούμντερ. Στο δρόμο για το νοσοκομείο, η Νασράτ, φοβούμενη ότι θα πεθάνει κατέγραψε το περιστατικό στο κινητό του αδερφού της.
Στις 10 Απριλίου πέθανε. Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών στην κηδεία της.
Από τότε η αστυνομία έχει συλλάβει 15 άτομα, επτά από τους οποίους φέρονται εμπλέκονται στη δολοφονία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι δύο μαθητές που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία υπέρ του διευθυντή. Ο ίδιος ο διευθυντής παραμένει υπό κράτηση. Ο αστυνομικός που κατέγραψε την καταγγελία της Νουσράτ απομακρύνθηκε από τη θέση του και μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα.
Ο Πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα συναντήθηκε με την οικογένεια της 19χρονης στη Ντάκα και υποσχέθηκε ότι κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στη δολοφονία θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!