Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Πώς η σιωπή βοηθά τον εγκέφαλοΤα κενά σιωπής ανάμεσα στα διαστήματα υπερδιέγερσης των νευρώνων αξιοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να κωδικοποιήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει, λένε ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της πολιτείας της Georgia στις ΗΠΑ.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν σταματούν ποτέ να δουλεύουν. Εκπέμπουν ηλεκτρικές ώσεις σε διάφορες διακυμάνσεις, κάπως σαν την θάλασσα που συνεχώς κινείται αλλά είναι άλλοτε ήρεμη και άλλοτε σε τρικυμία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια διαστήματα που οι νευρώνες κάνουν «άτυπο διάλειμμα»: Είναι τα διαστήματα σιωπής, στα οποία κάτι «μαγικό συμβαίνει». Οι νευρώνες που κάνουν διάλειμμα, ταυτόχρονα αποτελούν μέλη ομάδας που δημιουργεί αντιλήψεις, ενέργειες και σκέψεις σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, σε πειράματα στους εγκεφάλους ποντικών, οι ερευνητές βρήκαν πως τέτοια κύτταρα υπάρχουν σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου. Αυτά είναι τα κύτταρα που μπαίνουν στη λεγόμενη «υπερβολική κατάσταση», κάτι αντίστοιχο με ένα φλύαρο άτομο που όμως πέφτει ανά διαστήματα σε φάση σιγής.

Σε αυτά τα διαστήματα, λοιπόν, λένε οι ερευνητές, οι νευρώνες αρχίζουν να συγκλίνουν για να κωδικοποιήσουν σκέψεις ή δράσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!