Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018


Η τεχνολογία τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Τα tech trends αλλάζουν πριν προλάβουμε να το καταλάβουμε.
Ωστόσο, από ότι φαίνεται, οι selfies ήρθαν για να μείνουν. Τα έξυπνα κινητά και τα social media «επιτάσσουν» τη μόδα του να βγάζουμε φωτογραφία τον εαυτό μας, με ή χωρίς παρέα, με φίλτρα, με περίεργες πόζες κτλ.
Όλα αυτά όμως φαίνεται ότι έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας. Μετά το tech neck (σ.σ. πόνος στον λαιμό, αποτέλεσμα της συνεχούς κάμψης πάνω από την οθόνη του τηλεφώνου), ήρθε το «selfie elbow».
Πρόκειται για την τελευταία τεχνολογική «ασθένεια», από την οποία μπορεί να πάσχουν κάποιοι εξαρτημένοι από τα smartphones.
Το «selfie elbow» είναι πραγματική ιατρική κατάσταση.
Ας σκεφτούμε τι κάνουμε. Όλοι μας έχουμε τον αγκώνα μας λυγισμένο για πολύ ώρα ώστε να πετύχουμε την σωστή γωνία για την τέλεια φωτογραφία. Αυτό το κάνουμε για πολύ ώρα και πολλές φορές, για μεγάλα χρονικά διαστήματα (first world problems!).
Shutterstock
Αποτέλεσμα είναι πόνος στους τένοντες, στους μύες, ακόμη και τραυματισμοί, όπως διαβάζουμε στο Fitness magazine.
«Το selfie elbow είναι παρόμοιο με το tennis elbow και golfer’s elbow, που είναι οι συνθήκες κατά τις οποίες έχεις φλεγμονή στους τένοντες που υπάρχουν από το χέρι ως τον αγκώνα», αναφέρει η Mary Ann Wilmarth, φυσιοθεραπεύτρια και εκπρόσωπος του American Physical Therapy Association, στην Washington Post.
Η φλεγμονή που δημιουργείται από το να βγάζεις selfies συμβαίνει γιατί εκτείνεις το χέρι σου αλλά παράλληλα προσπαθείς να κρατήσεις σταθερά το κινητό σου, μια κίνηση που τα σώματά μας δεν είσαι σχεδιασμένα να κάνουν σε τακτική βάση.
Shutterstock
Η διαφορά με τις άλλες δύο ιατρικές συνθήκες είναι εκείνες προέρχονται από υπερβολική άσκηση. Αντίθετα το «selfie elbow», όπως και τα «gaming thumb, swiping finger, texting neck», είναι φυσικές καταστάσεις που προκαλούνται από την υπερβολική ενασχόλησή μας στην τεχνολογία.
Ευτυχώς η λύση είναι τόσο απλή όσο και το ίδιο το πρόβλημα, σύμφωνα με την Wilmarth. Πρέπει να κάνεις time out από την ενασχόλησή σου με την τεχνολογία, ώστε να ξεκουράζεις τα άκρα σου. Ασκήσου για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και τέντωσε και δυνάμωσε όλα τα μέρη του σώματός σου καθημερινά.
Την επόμενη φορά που θα σε πονέσει ο αυχένας, τα χέρια ή ο αγκώνας από μια «φωτογράφηση», θυμήσου να απολαμβάνεις περισσότερο την εμπειρία από το να απαθανατίσεις κάθε της στιγμή.
Shutterstock
Πηγή: iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!