Τρέξιμο
Δύο πράγματα θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη όταν διαλέγετε παπούτσια για τρέξιμο: ο τρόπος που βαδίζετε και το πόση απορρόφηση κραδασμών χρειάζεστε. Το βάδισμα σας επηρεάζει τον τρόπο που τρέχετε και τη θέση με την οποία το πόδι σας εφάπτεται στο έδαφος.Αν τρέχετε με το μέσα μέρος του πέλματός σας, έχετε τάση για πρηνισμό (overpronation), ενώ όταν πατάτε με το έξω μέρος, τάση για υπτιασμό (supination). Αν το πέλμα σας δεν «γέρνει» ούτε προς τα μέσα ούτε προς τα έξω, τότε βρίσκεται στην ουδέτερη θέση.
Τα παπούτσια τρεξίματος είναι σχεδιασμένα ώστε να αντισταθμίζουν τον υπερβολικό πρηνισμό ή υπτιασμό και να σας κάνουν να τρέχετε με ουδέτερη θέση στο πέλμα. Για να δείτε αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορείτε να τσεκάρετε το μοτίβο της εσωτερικής φθοράς στο παλιό σας ζευγάρι ή το αποτύπωμα του πέλματός σας στο πάτωμα αφού βγείτε από το μπάνιο.
Αν έχετε μεγάλο βάρος και κάνετε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων στο τρέξιμο τότε χρειάζεστε ένα παπούτσι ειδικά σχεδιασμένο για να απορροφά τους κραδασμούς. Κάθε βήμα που κάνετε επιβαρύνει το πέλμα σας και κατ’ επέκταση το γόνατο και τη λεκάνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Επομένως ελαχιστοποιώντας αυτές τις δυνάμεις από τους κραδασμούς μειώνεται αυτόματα και ο κίνδυνος ενόχλησης σε αστραγάλους και γόνατα. Όσο μεγαλύτερο βάρος έχετε, οι κραδασμοί είναι πιο έντονοι επομένως και το παπούτσι που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι περισσότερο απορροφητικό.
Σημειώστε τέλος πως τα παπούτσια για τρέξιμο «χάνουν» την υποστήριξη που παρέχουν στο πόδι και την αντικραδασμική τους ιδιότητα με τον χρόνο, άρα θα πρέπει να τα αλλάζετε περίπου κάθε 800 χιλιόμετρα.
Πεζοπορία
Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που παίρνουν τα βουνά, τότε το
παπούτσι σας θα πρέπει να συνδυάζει απορρόφηση κραδασμών αλλά και
προστασία από το «σκληρό» έδαφος. Αν μάλιστα είστε από εκείνους που
βγαίνουν για περπάτημα στο βουνό ανεξαρτήτως συνθηκών, τότε θα πρέπει τα
παπούτσια να είναι και αδιάβροχα: δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από το
να περπατάς και τα πόδια σου να είναι μούσκεμα.Τα απλά παπούτσια για περπάτημα δε προσφέρουν υποστήριξη στον αστράγαλο, άρα η επιλογή «μποτάκια» είναι η καλύτερη δυνατή. Προστατεύουν τον αστράγαλο και θα κρατήσουν τα πόδια σας στεγνά, ιδιαίτερα αν είναι από δέρμα ή έχουν ύφασμα Goretex ή κάποιο αντίστοιχο αδιάβροχο ύφασμα που «αναπνέει».
Τα μποτάκια για πεζοπορία είναι σκληροί κ***ες και θα σας βγάλουν αρκετά χρόνια, αρκεί να τα προσέξετε, ιδιαίτερα τα δερμάτινα που θέλουν κέρωμα από καιρό σε καιρό για να κρατήσουν τις αδιάβροχες ιδιότητές τους.
Ποδήλατο
Αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των «μια στο τόσο κάνω λίγο πεταλάκι»,
τότε θα πρέπει να πάρετε ποδηλατικά παπούτσια. Ο συγκεκριμένος τύπος
παπουτσιών είναι αρκετά «σκληρός» κάτι που σας γλιτώνει από αρκετή
ταλαιπωρία στο πετάλι. Αν κάνετε ποδήλατο με τα κλασικά αθλητικά
παπούτσια αρκετή από την προσπάθεια που κάνετε απορροφάται από τη σόλα
τους, άρα σπαταλάτε ενέργεια. Επίσης τα παπούτσια ποδηλασίας είναι
σχεδιασμένα ώστε να «κουμπώνουν» στα πετάλια, επομένως δεν σπρώχνετε
απλά με το πέλμα προς τα κάτω, αλλά πιέζετε και προς τα μπροστά, τραβάτε
προς τα πίσω και πάνω. Με αυτόν τον τρόπο κάθε πετάλι που κάνετε…
μετράει.
Μπάσκετ, τένις, βόλεϊ
Αν ασχολείστε με σπορ εσωτερικού χώρου, τα κλασικά αθλητικά παπούτσια δε θα σας βοηθήσουν. Τα σπορ αυτά απαιτούν εκρηκτικές πλάγιες κινήσεις, τις οποίες δεν μπορούν να στηρίξουν – κυριολεκτικά και μεταφορικά – τα απλά παπούτσια, βάζοντας τη μαγιά για τραυματισμό. Πέραν αυτού, η σόλα των αθλητικών παπουτσιών δεν είναι φτιαγμένη για πλευρικές κινήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε να μείνετε… χωρίς σόλα.
Τα ειδικά παπούτσια για τέτοια σπορ είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να στηρίζουν τους αστραγάλους και σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν κίνηση σε κάθε κατεύθυνση, με σόλα η οποία δεν φθείρει την επιφάνεια στην οποία παίζετε.
Ποδόσφαιρο
Για όσους «παίζουν μπαλίτσα» είτε σε τεχνητό είτε σε κανονικό γκαζόν,
τα αθλητικά παπούτσια με τάπες είναι μονόδρομος αφου διαθέτουν την
κατάλληλη εφαρμογή στο πόδι και υποστήριξη για το εν λόγω σπορ. Οι
επαφές δεν είναι ασυνήθιστες στο ποδόσφαιρο, επομένως τα παπούτσια δε θα
πρέπει να έχουν αιχμηρές πλευρές για να αποφευχθούν πιθανότητες
τραυματισμού από «φονικά» τάκλιν.
Γυμναστήριο
Αν ρίξετε μια ματιά στο γυμναστήριο θα βρείτε κάθε καρυδιάς καρύδι
σε… παπούτσι: από παπούτσια για τένις, μέχρι σανδάλια μέχρι… τίποτα. Για
τους περισσότερους αρχάριους ασκούμενους τα κατάλληλα παπούτσια για το
γυμναστήριο δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Αν όμως το λέει η καρδιά
σας όταν σηκώνετε βάρη, τότε η επιλογή που θα κάνετε έχει διαφορά στις
προπονήσεις σας.Αν σηκώνετε μπόλικα κιλά με παπούτσια τα οποία απορροφούν κραδασμούς, τότε πιθανώς να παρατηρήσετε ότι δεν είστε τόσο σταθεροί όσο πρέπει. Αυτό ισχύει με τα κλασικά παπούτσια για τρέξιμο φερ’ ειπείν. Αν τα καθίσματα, οι άρσεις θανάτου, οι πιέσεις ή η άρση βαρών είναι το φόρτε σας, τότε το τελευταίο που θέλετε είναι το πέλμα σας να παραπαίει.
Τα κατάλληλα παπούτσια για άρση βαρών δεν έχουν καμία απορρόφηση κραδασμών, όμως προσφέρουν πλήρη στήριξη στο πέλμα και τον αστράγαλο. Κάποια μάλιστα έχουν και δέστρες στη μέση για να ενισχύσουν περισσότερο τη σταθερότητα, ενώ κάποια άλλα έχουν κάτι σαν «τακούνι».
Τα εν λόγω παπούτσια δεν είναι κατάλληλα για οτιδήποτε άλλο, επομένως αν θέλετε να κάνετε και τρέξιμο ή ελλειπτικό στο τέλος της προπόνησής σας, τότε θα πρέπει να πάρετε δύο ζευγάρια μαζί στο γυμναστήριο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου