Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Λαχταριστά ορεκτικά για το πασχαλινό τραπέζι
Πασχαλινή Σαλάτα

Υλικά: 1 μαρούλι, 12 ντοματίνια, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, 4 αυγά βαμμένα κομμένα στα 4, 4 πατάτες βρασμένες, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το μαρούλι και το τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε και αυτά στη σαλατιέρα. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τις πατάτες στη σαλάτα μας. Κόβουμε κάθε ντοματίνι στα 4 και τα προσθέτουμε στη σαλάτα μας. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αυγά. Τα προσθέτουμε και αυτά στη σαλάτα μας. Σε κάθε αυγό βάζουμε λίγο πιπεράκι. Βάζουμε αλάτι και ελαιόλαδο στη σαλάτα και ανακατεύουμε. Η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

Συνταγή από εδώ.


Αυγά μιμόζα

Υλικά: 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κ.σ. ξίδι, 3 κ.σ. μαγιονέζα, 1/2 κ.γ. μουστάρδα με απαλή γεύση, αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 2 κ.γ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση: Βάζουμε τα αυγά σε μια κατσαρόλα με νερό. Για να αποφύγουμε να σπάσουν τα αυγά κατά τη διάρκεια του βρασμού, προσθέτουμε ξίδι στο νερό. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός αφήνουμε 12 λεπτά. Βγάζουμε τα αυγά από τη φωτιά και τα βάζουμε σε κρύο νερό για 15 λεπτά. Όταν τα αυγά κρυώσουν τα καθαρίζουμε από τα τσόφλια. Τα κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Καλό θα είναι να βουτάμε κάθε φορά το μαχαίρι μας σε νερό πριν κόψουμε το κάθε αυγό ώστε να είναι καθαρό το κόψιμο και να μην φαίνεται κρόκος πάνω στο ασπράδι.

Αφαιρούμε τους κρόκους, τους περνάμε από σίτα ώστε να πάρουμε ένα πολύ λεπτοτριμμένο και αφράτο “πουρέ” και τον κρατάμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ και γεμίζουμε τα αυγά με το μείγμα. Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και πάπρικα γλυκιά.

Συνταγή από εδώ.

Αλμυρή ιταλική τούρτα

Υλικά: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 100 γρ. μανιτάρια λευκά, 200 γρ. σπανάκι, 500 γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψημένες σε βαζάκι (καθαρό βάρος), 7 μέτρια αυγά, 250 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 5 κλ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 3 κλ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη, 3 κλ. δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, πιπέρι, αλάτι, 2 φύλλα σφολιάτας, 250 γρ. ζαμπόν σε φέτες, 250 γρ. μοτσαρέλα σε φέτες, 250 γρ. σαλάμι αέρος σε φέτες

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι στο τηγάνι και αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.

Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από το τηγάνι. Βάζουμε χαρτί κουζίνας σε ένα μπολ και ρίχνουμε τα μανιτάρια με το σπανάκι να στραγγίξουν από τα υγρά τους. Στραγγίζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος ώστε να ανοίξουν. Βάζουμε σε ένα μπολ τα 6 αυγά, την τριμμένη παρμεζάνα, το θυμάρι, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Παίρνουμε ένα φύλλο σφολιάτας και το απλώνουμε με προσοχή στη βάση και τα τοιχώματα μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση 25 εκ. Παίρνουμε τη μισή ποσότητα των πιπεριών και απλώνουμε πάνω από τη σφολιάτα τη μία πιπεριά δίπλα στην άλλη καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της βάσης.

Στη συνέχεια παίρνουμε τις μισές φέτες ζαμπόν και απλώνουμε πάνω από τις πιπεριές. Πάνω από το ζαμπόν απλώνουμε τις μισές φέτες μοτσαρέλας και πάνω από τη μοτσαρέλα απλώνουμε τις μισές φέτες σαλαμιού. Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από το σπανάκι με τα μανιτάρια και απλώνουμε πάνω από το σαλάμι.

Περιχύνουμε το μισό μείγμα των αυγών στη φόρμα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά βάζοντας τα στην ίδια σειρά και τελειώνουμε τη διαδικασία περιχύνοντας με το μείγμα των αυγών. Γυρνάμε τα τοιχώματα της σφολιάτας προς τα μέσα αγκαλιάζοντας τη γέμιση. Χτυπάμε τον κρόκο του 7ου αυγού και με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρά τη σφολιάτα. Παίρνουμε το 2ο φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε σε κύκλο 26 εκ. Καπακώνουμε προσεχτικά τη φόρμα μας πιέζοντας να κολλήσει με την πρώτη σφολιάτα. Πιέζουμε τις άκρες προς τα κάτω και με τον κρόκο αλείφουμε την σφολιάτα. Ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά. Αν πάρει πολύ έντονο χρώμα η σφολιάτα σκεπάζουμε τα τελευταία λεπτά με αλουμινόχαρτο.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 2 ώρες να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Περνάμε με ένα μαχαίρι τα τοιχώματα της φόρμας για να ξεκολλήσουμε τυχόν κομμάτια της σφολιάτας που μπορεί να έχουν κολλήσει στη φόρμα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Τυροκαυτερή

Υλικά: 3 πιπεριές φλωρίνης ψημένες και ξεφλουδισμένες (φρέσκιες η εμπορίου), 350-500 γραμ. φέτα μαλακή σε τρίμματα, 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (όχι αραιό), 1 πιπεριά καυτερή, 2 σκελίδες σκόρδο, 1/2 φλ. Ελαιόλαδο, 1 κουταλιά πάπρικα, 1 κ.γ ρίγανη, 1-2 κ.σ ξύδι, 1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Για τις πιπεριές: Σε δυνατό φούρνο, ψήνουμε τις πιπεριές φλωρίνης μέχρι να μαυρίσει ελαφρά η φλούδα τους. Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις βάζουνε σε μία σακούλα τροφίμων και τις αφήνουμε να ιδρώσουν ελαφρά. Έτσι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. Στη συνέχεια, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τα μαχαίρια -κόφτες, και τα πολτοποιούμε να γίνουν αλοιφή. Φέτα χρησιμοποιούμε ποσότητα ανάλογη με την υφή που θέλουμε να δώσουμε στην τυροκαυτερή. Με 350 γραμ. γίνεται σαν αλοιφή ενώ αν βάλουμε παραπάνω, γίνεται πιο στερεή. Ελέγχουμε τη γεύση και την οξύτητα της τυροκαυτερής.  Την παγώνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για μια ώρα. Τη σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι ή πιτούλες.

Συνταγή από εδώ.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!