Η Γιανγκζόμ και η αδελφή της έστειλαν μία επιστολή στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αναφέροντας τις εμπειρίες τους στην περιφρούρηση της παραμεθόριας περιοχής και την ανάπτυξη του δήμου τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Προς μεγάλη τους έκπληξη, έλαβαν απάντηση.
Στην επιστολή που έλαβαν, ο κινέζος πρόεδρος ενθάρρυνε αυτή την οικογένεια κτηνοτρόφων να ριζώσουν στην παραμεθόρια περιοχή, να περιφρουρήσουν την κινεζική επικράτεια και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γενέτειράς τους.
Επίσης αναγνώρισε τις προσπάθειες της οικογένειας να περιφρουρήσει την περιοχή και την ευχαρίστησε για την πίστη και τη συνεισφορά της.
«Κάνοντας να ακουστεί η φωνή μας επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την παραμεθόρια αυτή περιοχή που είναι και η πατρίδα μας», είπε η 55χρονη Γιανγκζόμ από το Γιουμάι της Αυτόνομης Επαρχίας του Θιβέτ.
Το Γιουμάι είναι ο μικρότερος δήμος της Κίνας με εννέα μόνο νοικοκυριά και 32 κατοίκους. Βρίσκεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, κοντά στα σύνορα με την Ινδία.
Ο χειμώνας εκεί διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες με συνέπεια οι κάτοικοι να μένουν απομονωμένοι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο.
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε η ταχεία ανάπτυξη στο Θιβέτ, οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν από την περιοχή προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Η οικογένεια της Γιανγκζόμ που παρέμεινε ήταν το μοναδικό νοικοκυριό σε μία έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η Γιανγκζόμ θυμάται που έκλαιγε όταν ήταν νέα μαζί με την αδελφή της γιατί ήθελαν να φύγουν αλλά ο πατέρας τους αρνήθηκε.
«Ο πατέρας μας πίστευε ότι εάν εγκαταλείπαμε την πατρίδα μας εκείνη θα ερήμωνε και θα χανόταν», αναφέρει.
Η Κίνα έχει επενδύσει πολλά σε κατασκευές στην παραμεθόρια περιοχή, σε έργα υποδομής και σε επιδοτήσεις οι οποίες έχουν βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης των κατοίκων.
Η οικογένεια της Γιανγκζόμ άνοιξε ένα παντοπωλείο για να πουλάει προϊόντα στους βουδιστές προσκυνητές που ανεβαίνουν στο βουνό.
Το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας που προέρχεται από την εκμετάλλευση βοσκοτόπων, τα έσοδα του παντοπωλείου και τις κυβερνητικές επιδοτήσεις για την παραμεθόρια περιοχή και την προστασία των βοσκότοπων, ξεπερνά πλέον τα 100.000 γιουάν (15.000 δολάρια ΗΠΑ).
Από το 2011 που φτιάχτηκε ο δρόμος στο Γιουμάι, οι κάτοικοί του ξέφυγαν από το όριο της φτώχειας.
Το WiFi είναι διαθέσιμο σε ολόκληρο τον δήμο, επιτρέποντας στα οικογενειακά πανδοχεία να πληρώνονται μέσω κινητών.
Ο επικεφαλής του κόμματος στον δήμο δήλωσε ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα έφθασε πέρυσι τα 50.000 γιουάν, το 30% των οποίων προέρχεται από κρατικές επιδοτήσεις. «Καθώς οι βελτιωμένες υποδομές μεταφορών έχουν συμβάλει στην αύξηση των εισοδημάτων από την κτηνοτροφία, τις μεταφορές και τις μικρές επιχειρήσεις, το επίπεδο της ζωής μας συνεχώς βελτιώνεται», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει άλλα 47 νοικοκυριά από τις κοντινές περιοχές στον δήμο και να δαπανήσει 80 εκατομμύρια γιουάν για την αναβάθμιση της υποδομής των δρόμων, της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης.
Φέτος, ο γιος της Γιανγκζόμ, Σοϊνάμ, έγινε ο πρώτος απόφοιτος πανεπιστημίου της πόλης.
«Θα ήθελα να επιστρέψω στην πατρίδα μου για να προστατεύσω την επικράτειά μας, όπως έκαναν πριν από εμένα ο παππούς και η μητέρα μου», δήλωσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου