Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Γιατί κάνουν ακόμα πιο μικρές τις τουαλέτες των αεροπλάνων;
Οι τουαλέτες των αεροπλάνων δεν είναι γνωστές για τις μεγάλες διαστάσεις τους και πλέον σε ορισμένους τύπους αεροσκαφών έχουν μικρύνει κι άλλο.
Στο νέο Boeing 737 Max της Ryanair οι τουαλέτες είναι τόσο μικρές που ορισμένοι επιβάτες χωρούν μετά βίας, ενώ ο νιπτήρας είναι επίσης περιορισμένου χώρου, γεγονός που τους επιτρέπει να πλένουν μόνο το ένα χέρι κάθε φορά!
Η τακτική πίσω από τη συγκεκριμένη διαρρύθμιση της τουαλέτας δεν είναι τυχαία, διότι επιτρέπει στα αεροσκάφη να έχουν 12 επιπλέον καθίσματα.
Μάλιστα η Ryanair, όπως και άλλες αεροπορικές θα αποκτήσουν αρκετά ακόμη αεροσκάφη τέτοιου είδους μέχρι το 2019.
Ιστορική αναδρομή
Η ιστορία της τουαλέτας στο αεροπλάνο ξεκίνησε από τον Β´Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών της εποχής, χρησιμοποιούσαν ένα πρωτόγονο αποχετευτικό σύστημα που αποτελούνταν από μπουκάλια, σωλήνες και κουβάδες.
Τις δεκαετίες που ακολούθησαν η τουαλέτα εξελίχθηκε αρκετά, συχνά όμως προέκυπταν προβλήματα από τη χρήση της. Ιδίως στις αναταράξεις, η διαρροή λυμάτων στις επιφάνειες γύρω από την τουαλέτα, ήταν συχνή αιτία διάβρωσης.
Η σύγχρονη τουαλέτα αεροπλάνου με τεχνολογία κενού είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση, η πατέντα καταχωρήθηκε το 1975 από τον Τζέιμς Κέμπερ. Μόλις το 1982 εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά τουαλέτα κενού σε αεροσκάφος από την εταιρεία Boeing.
Η τουαλέτα τεχνολογίας κενού είναι ένα τεχνολογικό θαύμα, ένας αφανής ήρωας που φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή της πτήσης.
Μυστικά της επιτυχίας της, είναι η ειδική αντικολλητική επίστρωση και η ισχυρή αναρρόφηση κενού.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!