H νομιμοποίηση της κάνναβης και η υιοθέτηση νόμων για την ιατρική χρήση της μείωσαν τα περιστατικά βίας στις αμερικανικές Πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό, καθώς τα καρτέλ ναρκωτικών χάνουν πλέον τον έλεγχο, αν και μετακινούν την δράση τους σε άλλα εγκληματικά πεδία.
Τα παραπάνω υποστηρίζει αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στις πολιτείες των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων, έφερε μείωση κατά 13% στα βίαια εγκλήματα. Το μεγαλύτερο μέρος της μαριχουάνας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ προέρχεται από το Μεξικό, όπου επτά μεγάλα καρτέλ ελέγχουν το εμπόριο των παράνομων ναρκωτικών.
«Αυτοί οι νόμοι επιτρέπουν στους ντόπιους αγρότες να καλλιεργούν κάνναβη που μπορεί στη συνέχεια να πωληθεί σε φαρμακεία όπου πωλείται νόμιμα», δήλωσε η οικονομολόγος Evelina Gavrilova, από την συγγραφική ομάδα της μελέτης. «Αυτοί οι παραγωγοί βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό με τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών που πραγματοποιούν λαθρεμπόριο κάνναβης προς τις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, τα καρτέλ έχουν πολύ λιγότερες “δουλειές”».
Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η μείωση των επιπέδων βίας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. «Τα καρτέλ ανταγωνίζονται μεταξύ τους», εξήγησε ο Γαβρίλοβα. «Ανταγωνίζονται για την επικράτειά τους, αλλά είναι επίσης εύκολο να κλέψουν το προϊόν από τα άλλα καρτέλ και να το πουλήσουν, κι έτσι πολεμούν μεταξύ τους και για το προϊόν. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν μάρτυρες της δράσης τους. Κάθε φορά που εμφανίζεται ιατρικός νόμος για τη μαριχουάνα παρατηρούμε ότι το έγκλημα στα σύνορα μειώνεται επειδή ξαφνικά υπάρχει πολύ λιγότερο λαθρεμπόριο και πολύ λιγότερη βία που σχετίζεται με αυτό».
Ενώ τα μεξικανικά καρτέλ διακινούν λαθραία άλλα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, η ηρωϊνη και η μεθαμφεταμίνη, πέρα από τα σύνορα, η αγορά κάνναβης είναι η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών στις ΗΠΑ και η αγορά από την οποία τα καρτέλ μπορούν να προσδοκούν τα μεγαλύτερα κέρδη. Το κόστος παραγωγής μίας λίβρας (σσ. περίπου μισό κιλό) κάνναβης στπο Μεξικό είναι περίπου 75 δολάρια, ενώ στη συνέχεια μπορεί να πωληθεί για 6.000 δολάτρια ανάλογα με την ποιότητα.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από αναφορές του FBI και συμπληρωματικά αρχεία ανθρωποκτονιών που καλύπτουν την περίοδο 1994 έως 2012. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των συνοριακών Πολιτειών, η επίδραση της αλλαγής του νόμου ήταν μεγαλύτερη στην Καλιφόρνια, με μια μείωση κατά 15% στο βίαιο έγκλημα και πιο αδύναμη στην Αριζόνα, όπου σημειώθηκε πτώση 7%. Τα εγκλήματα που επηρεάζονται περισσότερο από την νομιμοποίηση της κάνναβης ήταν η ληστεία, η οποία έπεσε κατά 19% και η δολοφονία, η οποία μειώθηκε κατά 10%. Οι ανθρωποκτονίες που σχετίζονται ειδικά με το εμπόριο ναρκωτικών μειώθηκαν κατά το εντυπωσιακό 41%.
Οι συντάκτες ισχυρίζονται ότι η μελέτη τους παρέχει νέες ιδέες για μεθόδους μείωσης του βίαιου εγκλήματος που σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Αλλά η δημοσίευσή της έρχεται την στιγμή που ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Jeff Sessions, καταργεί την πολιτική του Ομπάμα περί του νομικού πλαισίου για την ιατρική μαριχουάνα. «Όταν η επίπτωση στο έγκλημα είναι τόσο σημαντική, είναι προφανώς καλύτερο να ρυθμίσουμε την κάνναβη και να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να πληρώνουν φόρους από αυτήν παρά να την καταστήσουν παράνομη», λέει η Γκαβρίλοβα. «Για μένα είναι καθαρό πως πρέπει να είναι νόμιμη και να ελέγχεται και τα έσοδα να πηγαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών».
Αλλαγή «μπίζνας» από τα καρτέλ
Περισσότερες από 20 πολιτείες σε όλες τις ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει ιατρικούς νόμους για την κάνναβη μέχρι στιγμής. Σε αυτές, υπάρχει τώρα ένα φαρμακείο κάνναβης για κάθε έξι «κανονικά» φαρμακεία.
Η μελέτη υποδηλώνει ότι η πλήρης νομιμοποίηση της κάνναβηςστο Κολοράντο και στην Ουάσιγκτον θα έχει ακόμη πιο έντονο αντίκτυπο στο εμπόριο ναρκωτικών, καθώς εκεί δημιουργούνται τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής κάνναβης, απειλώντας περαιτέρω τη θέση των καρτέλ των ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τον «Guardian», ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα καρτέλ προσπαθούν τώρα να εισέλθουν στη νόμιμη αγορά κάνναβης στην Καλιφόρνια ανοίγοντας τα δικά τους αγροκτήματα. Άλλα στρέφονται στην εμπορία ανθρώπων και τις απαγωγές για να καλύψουν τα πτωτικά τους κέρδη. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι μερικά καρτέλ προχωρούν σε νέες μορφές καλλιέργειας ναρκωτικών, όπως παράδειγμα η καλλιέργεια παπαρούνας στο Μεξικό, έτσι ώστε να παράγουν την δική τους ηρωίνη αντί να την εισάγουν από το Αφγανιστάν.
Πηγή: topontiki.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου