Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017


Χειμωνιάτικος καιρός και χιόνια από την Τρίτη με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν μια αρκετά έως πολύ χειμωνιάτικη, που θα χαρακτηρίζεται από τους βοριάδες, αλλά και από πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 10 βαθμούς Κελσίου!
«Η ψυχρή εισβολή θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς Κελσίου από τους 19 βαθμούς θα πάμε σε μέγιστες της τάξης των 9-10 βαθμών Κελσίου ακόμα και στα πεδινά ηπειρωτικά. Στα πιο ορεινά τμήματα η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους -9 βαθμούς Κελσίου» εξήγησε ο κ. Καλλιάνος.
Σύμφωνα με τον ίδιο «θα έχουμε το λεγόμενο ξερό κρύο. Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει πιο τσουχτερό».
Από το πρωί σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας αλλά και σε βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας.
Χιονόστρωση έχουμε στο Νυμφαίο της Φλώρινας, στο Νεραιδοχώρι Τρικάλων στη Λίμνη Πλαστήρα, στον Κόζιακα Τρικάλων και στο Πισοδέρι της Φλώρινας.
Τις πρώτες νιφάδες χιονιού είδαν και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα άρχισε να χιονίζει στον Χορτιάτη, την Πυλαία και στα ορεινά της Χαλκιδικής.
Αλλά ακόμη δεν έχουμε χειμώνα! Τουλάχιστον όχι επίσημα…
Η επίσημη έναρξη του χειμώνα «κηρύσσεται» από το χειμερινό ηλιοστάσιο. Και για φέτος αυτό θα είναι  – για το βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα- την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στις 18:28 ώρα Ελλάδας, οπότε θα ξεκινήσει και τυπικά (αστρονομικά) ο χειμώνας στη χώρα μας και τις υπόλοιπες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.
Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο, που έχουν το θερινό ηλιοστάσιο, έχουν τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.
Όταν ο Ήλιος φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο του το Σεπτέμβριο, υπάρχει περίπου ίση μέρα και νύχτα, αλλά στη συνέχεια σταδιακά αυξάνεται η νύχτα σε βάρος της μέρας. Όταν ο Ήλιος περάσει το νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο… έδαφος, στο ουράνιο στερέωμα, έως ότου φτάσουμε στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!