Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Αυτές είναι οι 5 πλουσιότερες συμμορίες στον κόσμο (pics) - Κεντρική Εικόνα/Video
Τα κέρδη των μεγαλύτερων συμμοριών – ή εγκληματικών οργανώσεων αν προτιμάτε – είναι δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια, καθώς ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς τους είναι ακριβώς αυτό: να κρύβουν τα έσοδά τους. Ενώ και ο όρος «οργανωμένο έγκλημα» είναι αρκετά χαλαρός: μπορεί να περιλαμβάνει από ένα τεράστιο καρτέλ ναρκωτικών μέχρι μια συμμορία που κλέβει αυτοκίνητα από τους δρόμους.
Επιπλέον, η δομή των εγκληματικών οργανώσεων διαφέρει δραματικά ανά τον κόσμο. Κάποιες, όπως η ιαπωνική Γιακούζα, είναι τόσο αυστηρά και ιεραρχικά οργανωμένες, που είναι ευκολότερο για τις αρχές και τους οικονομολόγους να εκτιμήσουν τα έσοδά τους.
Κατά προσέγγιση, οι πέντε πλουσιότερες συμμορίες στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι οι ακόλουθες (κι ας λένε οι Αγγλοσάξονες ««Crime does not pay»...):

1. Solntsevskaya Bratva, έσοδα: 8,5 - 10 δισ. δολάρια. Η μεγαλύτερη αδελφότητα της ρωσικής Μαφίας, με έδρα τη Μόσχα. Η δομή της ρωσικής μαφίας είναι στο άλλο άκρο σε σχέση με εκείνη της Γιάκουζα, με την έννοια ότι είναι άκρως αποκεντρωμένη. Η Solntsevskaya Bratva αποτελείται από 10 ημι-αυτόνομες ομάδες που δρουν σχεδόν ανεξάρτητα. Τα έσοδά τους, ωστόσο, μπαίνουν σε κοινό ταμείο που επιβλέπεται από 12μελές συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται τακτικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τα μέλη της υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 9.000 και η ειδικότητά της είναι το εμπόριο ναρκωτικών και το τράφικινγκ. Γενικά η ρωσική μαφία ασχολείται ιδιαίτερα με τη διακίνηση ηρωίνης που προέρχεται από το Αφγανιστάν.

2. Yamaguchi-gumi, έσοδα: 6,5 - 8 δισ. δολάρια. Μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου και η μεγαλύτερη ομάδα της Γιακούζα, καθώς συγκεντρώνει περίπου το 45% των 86.300 μελών της ιαπωνικής μαφίας. Βασική πηγή εσόδων είναι το εμπόριο ναρκωτικών, ακολουθούμενο από τον τζόγο, τον εκβιασμό και την επίλυση διαφορών. Αλλά και το εμπόριο όπλων, τα ακίνητα και η βιομηχανία του σεξ – κυρίως το τράφικινγκ και η ιντερνετική πορνογραφία – είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους. Εδρεύει στην πόλη Κόμπε αλλά είναι απλωμένη σε όλη την Ιαπωνία, την Ασία και τις ΗΠΑ.

3. Καμόρα, έσοδα: 5 - 6 δισ. δολάρια. Ενώ η ιταλο-αμερικανική μαφία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά στις τελευταίες δεκαετίες, η μαφία στην Ιταλία παραμένει κραταιά και πλούσια. Πέντε μεγάλες οργανώσεις «κάνουν» παιχνίδι στη χώρα. Η Κόζα Νόστρα με έδρα τη Σικελία, η Ντραγκέτα με έδρα την Καλαβρία και η Καμόρα με έδρα τη Νάπολη είναι οι παλαιότερες και ισχυρότερες. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Σάκρα Κορόνα Ουνίτα από την Απουλία και η Στίντα από τη Σικελία. Η Καμόρα, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα ως συμμορία φυλακής, είναι η πλουσιότερη ανάμεσά τους. Όπλα, ναρκωτικά, τράφικινγκ, λαθρεμπόριο, τζόγος, εκβιασμός είναι οι βασικές δραστηριότητές της.

4. Ντραγκέτα, έσοδα: 4,5 – 5 δισ. δολάρια. Με έδρα την Καλαβρία, είναι η δεύτερη πλουσιότερη συμμορία της Ιταλίας μετά την Καμόρα. Ενώ συμπίπτουν σε πολλές από τις δραστηριότητές τους, αυτό που ξεχωρίζει την Ντραγκέτα είναι οι δεσμοί της με τους Λατινοαμερικάνους εμπόρους κοκαΐνης. Ελέγχει μεγάλο ποσοστό των ναρκωτικών που περνούν τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη, ενώ επεκτείνει τη δράση της και στις ΗΠΑ. Στη φωτογραφία ένα από τα αφεντικά της, ο Σαλβατόρε Κολούτσιο.

5. Καρτέλ Σιναλόα, έσοδα: 3 - 4 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, που μεσολαβεί ανάμεσα στην παραγωγή της Νότιας Αμερικής και την ακόρεστη κατανάλωση της Βόρειας. Λειτουργεί περισσότερο σαν μια συνομοσπονδία ομάδων που συνδέονται με δεσμούς αίματος, λόγω συγγένειας ή γάμων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς της εκάστοτε ομάδας, που δεν χρειάζεται να λογοδοτήσουν σε έναν ανώτερο αρχηγό, ωστόσο πάντα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους. Αυτό που κάνει την οργάνωση τόσο επιτυχημένη είναι η ευελιξία της, καθώς παρά τις απώλειες που παρ' όλες τις απώλειες που έχει τα τελευταία χρόνια – πιο πρόσφατη ο περίφημος «Ελ Τσάπο», Χοακίν Γκουσμάν (φωτογραφία), που στις αρχές του έτους εκδόθηκε στις ΗΠΑ – συνεχίζει ακάθεκτη το εγκληματικό της έργο.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!