Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Κι όμως, η μοναξιά προκαλεί περισσότερους θανάτους από την παχυσαρκία
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η μοναξιά μπορεί να σε οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο και επιπλέον είναι πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία! Η έρευνα αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει παγκοσμίως μέχρι στιγμής και αναδεικνύει, μέσω των αποτελεσμάτων της, την μοναξιά ως έναν τεράστιο παράγοντα για την δημόσια υγεία.
Οι ερευνητές, όπως ανακοίνωσαν σε έναν αμερικανικό ψυχολογικό συνέδριο με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζούλιαν Χολτ – Λουνσταντ, ύστερα από μελέτη 218 ολοκληρωμένων μελετών, κατέληξαν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν κατά μέσο όρο 50% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν πατήσουν τα 70 τους χρόνια. Οι έρευνες έγιναν συνολικά πάνω σε 3, 7 εκατ. ανθρώπους. Το ακόμα πιο παράξενο είναι πως οι παχύσαρκοι έχουν 30% αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο πριν τα 70 τους. Αυτό καθιστά την μοναξιά πιο επικίνδυνη και από την παχυσαρκία.
Η μοναξιά, όπως είπαν οι ερευνητές, η μοναξιά αυξάνεται μετά την συνταξιοδότηση και ο άνθρωπος θα πρέπει να προετοιμάζεται, κοινωνικά, ψυχολογικά αλλά και οικονομικά για εκείνη την στιγμή. Όπως τόνισαν, η κοινωνικότητα είναι μια θελμελιώδης αν΄’αγκη του ανθρώπου από την αρχή της ύπαρξής του, έως και ζωτική, παρόλο που πολλοί άνθρωποι τείνουν να απομωνόνται όλο και περισσότερο. Η τηλεόραση τείνει να γίνεται ο καλύτερος φίλος πολλών ανθρώπων.
Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και άτομα από 18 ως 35 μέχρι και εφήβους. Η σταδιακή γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού θα αυξήσει το πρόβλημα της μοναξιάς. Και μεταξύ άλλων, οι πιο μοναχικοί άνθρωποι έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η έλλειψη ενός φίλου αυξάνει το στρες, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ και αυξάνει ταυτόχρονα μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις στο αίμα.
«Πολλές χώρες σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επιδημία μοναξιάς και το πρόβλημα θα χειροτερέψει. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, είναι τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό», δήλωσε η Τζούλιαν Χολτ-Λούνσταντ.

 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!