Τρίτη 13 Ιουνίου 2017


Τα τελευταία χρόνια είναι κοινός τόπος ότι η αγορά των smartphones δείχνει να έχει φτάσει στην «οροφή» της, με τα μοντέλα των περισσότερων κατασκευαστών να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα. Ωστόσο, το Galaxy S8 ήρθε για να μας εκπλήξει ευχάριστα.
Από την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι η νέα ναυαρχίδα της Samsung είναι ένα «ξεχωριστό» smartphone. Ίσως να αποτελεί την πιο όμορφη συσκευή που έχουμε αντικρύσει το τελευταίο διάστημα, με την οθόνη να κυριαρχεί στην εμπρόσθια επιφάνεια, τα κύρια υλικά κατασκευής να είναι το γυαλί και το αλουμίνιο ενώ το καμπυλωτό σχήμα της πλάτης του S8 να προσαρμόζεται άψογα στην παλάμη μας.

Τα πλήκτρα αυξομείωσης και το πλήκτρο standby βρίσκονται στο πλάι συνοδευόμενα από κάτι καινούργιο. Πρόκειται για το αποκλειστικό πλήκτρο ενεργοποίησης της Bixby, της ψηφιακής βοηθού που ανέπτυξε η Samsung. Η συσκευή είναι εξαιρετικά λεπτή ενώ το βάρος της δεν ξεπερνά τα 155 γραμμάρια, στοιχεία που όμως δεν επηρεάζουν την αίσθηση στιβαρότητας που αποπνέει.

Η συσκευή είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με το πρότυπο ανθεκτικότητας IP68, που της προσδίδει αντοχή στο υγρό στοιχείο (για χρόνο 30 λεπτών και σε βάθος 1,5 μέτρου) και στη σκόνη. Επιπλέον, η Samsung δεν ακολούθησε τα βήματα της Apple και «έδωσε» στη ναυαρχίδα της την χρήσιμη υποδοχή τοποθέτησης ενσύρματων ακουστικών. Μάλιστα όχι μόνο δεν ακολούθησε την Apple στον δρόμο της κατάργησης της υποδοχής των 3,5 χιλιοστών αλλά προσφέρει τη ναυαρχίδα της με ένα ζεύγος ακουστικών AKG, πολύ καλής ποιότητας.

Ωστόσο, η επιλογή της Samsung να δημιουργήσει μία οθόνη που θα κυριαρχεί στο εμπρόσθιο μέρος του Galaxy S8 είχε και μία αναπάντεχη «παρενέργεια». Πιο συγκεκριμένα, η τόσο μεγάλη οθόνη και τα τόσο περιορισμένα bezels ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την τοποθέτηση κάτω από την οθόνη του Home button με τον ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος.
Μοιραία αυτός μετακινήθηκε στην πλάτη της συσκευής. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα, αφού ο σαρωτής έχει τοποθετηθεί δίπλα ακριβώς από την κάμερα, δημιουργώντας μία σχετική σύγχυση. Εάν είχε τοποθετηθεί λίγο χαμηλότερα, κάτω από την κάμερα και στο κέντρο, προφανώς η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.

Μία άλλη παράμετρος είναι το πόσο «εύθραυστη» δείχνει η συσκευή ακριβώς λόγω της οθόνης και των περιορισμένων περιθωρίων. Ωστόσο, η Samsung έχει προνοήσει με την προστασία Gorilla Glass 5 τόσο στην οθόνη όσο και στην πλάτη του Galaxy S8, αυξάνοντας πρακτικά την ανθεκτικότητά της.
Η οθόνη του S8 έρχεται στις 5,8 ίντσες, δηλαδή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την οθόνη των 5,1 ιντσών του περυσινού Galaxy S7. Επιπλέον, η αναλογία της οθόνης δεν είναι στο κλασσικό 16:9 αλλά στο 18.5:9, είναι δηλαδή πιο «ψηλή» δίνοντας περισσότερο χώρο απεικόνισης χωρίς όμως να αποκτά και «πλάτος» που θα δυσκόλευε τον χειρισμό της συσκευής. Αντίθετα, το γεγονός των περιορισμένων bezels και της συγκεκριμένης αναλογίας οθόνης επιτρέπει στο S8 να είναι εύκολο στον χειρισμό ακόμη και με το ένα χέρι, σε αρκετές τουλάχιστον περιπτώσεις.
Όπως συμβαίνει και με την πλειοψηφία των συσκευών της Samsung η τεχνολογία κατασκευής της οθόνης είναι η AMOLED, ενώ η ανάλυσή της φτάνει στα 2960 x 1440 pixels. Η οθόνη έχει επίσης την πιστοποίηση «Mobile HDR Premium» έχει δηλαδή τη δυνατότητα streaming περιεχομένου HDR από υπηρεσίες όπως το Amazon Prime και το Netflix. Σε ότι αφορά την ποιότητα της οθόνης του S8 είναι αυτό που περιμέναμε με εξαιρετικά ζωντανά χρώματα και υψηλή φωτεινότητα. Απλά κορυφαία.

Η Samsung κατάφερε με εξαιρετικό τρόπο να μεταβεί από την οθόνη αναλογίας 16:9 στην αναλογία 18.5:9, χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να «ξενίζει». Οι εφαρμογές έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τη νέα αναλογία, ενώ στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αυτόματα, ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα την εφαρμογή (αυτό συμβαίνει κυρίως σε παιχνίδια και όχι στις mainstream εφαρμογές).

Η μπαταρία που έχει επιλέξει η Samsung για το βασικό μοντέλο της ναυαρχίδας της είναι χωρητικότητας 3000mAh. Από τη μία υπήρχε το άσχημο προηγούμενο του Note 7 και από την άλλη η προοπτική μίας συσκευής με εξαιρετικά ποιοτική οθόνη που κανονικά θα «ξεζούμιζε» οποιαδήποτε μπαταρία. Τελικά, αν και αρχικά θεωρούσαμε ότι η συσκευή θα είχε πρόβλημα με την αυτονομία της, η μπαταρία του Galaxy S8 κατορθώνει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μίας ημέρας εντατικής χρήσης.

Προφανώς δεν πρόκειται για μια μπαταρία που θα ξεχάσεις να ξαναφορτίσεις αλλά σίγουρα κάνει τη δουλειά της και σε συνδυασμό με αυξομειώσεις στις ρυθμίσεις της συσκευής ενδέχεται να αποφύγετε την καθημερινή φόρτιση. Όπως και στην περίπτωση του S7 έτσι και το S8 χρησιμοποιεί την τεχνολογία Adaptive Charging και όχι την Quick Charge της Qualcomm. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι σε θέση να γεμίσει την μπαταρία του S8 (από τελείως νεκρή) σε χρόνο μίας ώρα και 40 λεπτών. Για τη φόρτιση χρησιμοποιείται η υποδοχή USB-C ενώ υποστηρίζεται και η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης.

Οι συσκευές της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως και αυτή της δοκιμής μας, έρχονται με το SoC Exynos 8895 της Samsung ενώ αντίθετα αυτές που προορίζονται για την αμερικανική αγορά εξοπλίζονται με το πολυδιαφημισμένο Snapdragon 835 της Qualcomm. Το Exynos 8895 είναι κατασκευασμένο και αυτό με βάση την αρχιτεκτονική των 10nm, λειτουργεί στα 64bit και διαθέτει οκτώ πυρήνες, με τους μισούς πυρήνες να είναι χρονισμένοι στα 2,3GHz και τους υπόλοιπους χρονισμένους στα 1,7GHz.

Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από 4GB μνήμης RAM, ενώ ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος του S8 ανέρχεται στα 64GB με δυνατότητα επέκτασης με χρήση καρτών μνήμης microSD χωρητικότητας έως και 256GB. Την απόδοση των γραφικών αναλαμβάνει η GPU Mali G71 (στην έκδοση με τον Snapdragon 835 χρησιμοποιείται ο Adreno 540).
Η συσκευή υποστηρίζει επίσης τις τεχνολογίες Gigabit LTE και Gigabit Wi-Fi με υποστήριξη έως και 1Gbps, ώστε οι χρήστες να μπορούν γρήγορα να κατεβάσουν αρχεία, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Samsung Galaxy S8 (όπως και το S8+) είναι πλήρως συμβατό με την υπηρεσία Cosmote WiFi Calling, που επιτρέπει στους πελάτες της εταιρείας να απολαμβάνουν σήμα και στα πιο δύσκολα σημεία. Δηλαδή, χωρίς επιπλέον χρέωση, οι πελάτες Cosmote 4G μπορούν να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις και SMS από το κινητό τους ακόμα και όταν το σήμα τους είναι ασθενές, αρκεί να βρίσκονται στην εμβέλεια οποιουδήποτε δικτύου WiFi. Η μετάβαση από το δίκτυο κινητής 4G στο δίκτυο WiFi γίνεται αυτόματα, ανεξάρτητα από τον πάροχο και τον κάτοχο του δικτύου WiFi.
Σε επίπεδο λογισμικού η συσκευή έρχεται με το λειτουργικό σύστημα Android 7.0 συνδυασμένο με ένα πιο καθαρό και εύχρηστο περιβάλλον χρήσης, σε σχέση με προηγούμενες συσκευές της σειράς S. Σε αυτό το ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης θα βρείτε όλες τις native εφαρμογές που παραδοσιακά προσφέρει η κορεατική εταιρεία αλλά και νέα στοιχεία όπως τον Assistant της Google.

Μία σημαντική προσθήκη σε επίπεδο λογισμικού είναι η Bixby, η ψηφιακή βοηθός που δημιούργησε η Samsung για να ανταγωνιστεί την Siri της Apple. Η Bixby διαθέτει αποκλειστικό πλήκτρο ενεργοποίησης στο πλάι του S8, στοιχείο που γλιτώνει τον χρήστη από την άβολη στιγμή να προσπαθεί φωνητικά να ενεργοποιήσει την ψηφιακή βοηθό της συσκευής. Προς το παρόν η Bixby προσφέρει μερικά καλούδια, όχι όμως κάτι που δεν έχετε ξαναδεί. Άλλωστε όταν θα έρθει στην τελική της μορφή θα «ακούει» μόνο αγγλικά και κορεατικά…

Ωστόσο, ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της νέας ναυαρχίδας της Samsung, αυτή την στιγμή, δεν είναι άλλο από το DeX. Όπως και στην περίπτωση του Continuum της Microsoft, το Samsung DeX δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης του Galaxy S8 με μία οθόνη, μέσω καλωδίου HDMI, μετατρέποντας έτσι τη συσκευή σε ένα mini PC. Το DeX, το οποίο πωλείται ξεχωριστά, διαθέτει επίσης δύο υποδοχές USB-A και σύνδεση Ethernet, ενώ στη βάση του υπάρχει και σύστημα ψύξης για να αποφεύγονται φαινόμενα υπέρ-θέρμανσης.

Σε ότι αφορά στις μεθόδους βιομετρικού ξεκλειδώματος της συσκευής, η Samsung έχει «φορτώσει» το Galaxy S8 με κάθε διαθέσιμη τεχνολογία. Ο σαρωτής ίριδας είναι δανεισμένος από το Note 7 και συνδυάζεται με ένα εύκολο στη χρήση εργαλείο αναγνώρισης προσώπου. Και οι δύο λύσεις είναι γρήγορες με την αναγνώριση προσώπου να είναι, κατά την άποψή μας, ελαφρώς ταχύτερη. Εάν δεν μείνετε ικανοποιημένοι με αυτές τις μεθόδους, υπάρχει πάντα ο σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος και η δυνατότητα χρήσης των «πατροπαράδοτων» κωδικών.
Αν και τον τελευταίο καιρό αρκετοί κατασκευαστές μεταβαίνουν στη χρήση dual καμερών στις συσκευές τους, η Samsung φαίνεται ότι αντιστάθηκε στις Σειρήνες. Στην πλάτη του Galaxy S8 βρίσκεται η κάμερα με φακό εύρους f/1.7, ο οποίος χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία Dual Pixel με το Galaxy S7, και αισθητήρα ανάλυσης 12 Megapixel. Ουσιαστική βελτίωση έχει επέλθει με χρήση νέου multi-frame επεξεργαστή εικόνας ο οποίος είναι σε θέση να λαμβάνει τρεις λήψεις κάθε φορά που απελευθερώνεται το κλείστρο. Με τον τρόπο αυτό επιλέγεται η λήψη με τη λιγότερη θολούρα και τα πιο ζωντανά χρώματα.
Το τελικό αποτέλεσμα μάλλον δικαιώνει τη Samsung αφού η κάμερα του Galaxy S8 πετυχαίνει τη λήψη εξαιρετικών εικόνων, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της κάμερας του S7, οι οποίες επίσης ήταν υψηλού επιπέδου. Εντύπωση επίσης προκαλεί τόσο η ταχύτητα απόκρισης της εφαρμογής της κάμερας όσο και η ταχύτητα με την οποία επικεντρώνει στο αντικείμενο ο φακός.

Το Galaxy S8 είναι μία συσκευή που σε εκπλήσσει: ενώ διαθέτει μία πελώρια οθόνη 5,8 ιντσών καταφέρνει να διατηρήσει τις συνολικές του διαστάσεις σε επίπεδο ώστε να είναι πανεύκολος ο χειρισμός του. Δηλαδή, ισορροπεί ανάμεσα στην μεγάλη οθόνη και στο συμπαγές σώμα, χωρίς ωστόσο να θυσιάζει χαρακτηριστικά όπως είναι η αντοχή στο υγρό στοιχείο ή τη δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου.
Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, αψεγάδιαστος σχεδιασμός και μία οθόνη που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της είναι το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται η νέα ναυαρχίδα της Samsung. Ακόμη και στα σημεία που δεν έχει επιλεγεί κάποια state-of-the-art λύση, όπως στην περίπτωση της κάμερας, το αποτέλεσμα δεν είναι υποδεέστερο των προσδοκιών μας.
Μέσα σε αυτά έχουν δοθεί και κάποια καλούδια από αυτά που μας αρέσει να γράφουμε και να διαβάζουμε: σαρωτής ίριδας, αναγνώριση προσώπου, ψηφιακή βοηθός Bixby. Καλά και αυτά, αλλά δεν είναι αυτά που σε κερδίζουν στο S8. Αντίθετα, το S8 σε κερδίζει με την πρώτη ματιά (στην οθόνη) και το πρώτο άγγιγμα (στα εξαιρετικά υλικά κατασκευής).
Αν θέλαμε να βρούμε ένα ψεγάδι, θα μιλούσαμε ίσως για την τοποθέτηση του σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος τόσο κοντά στην κάμερα της συσκευής. Αλλά και αυτό είναι κάτι που ίσως σε κάνει να δυσανασχετείς στην αρχή, μέχρι να το συνηθίσεις.

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!