Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παντρεμένοι υπερτερούν έναντι των εργένηδων τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία σε βάθος χρόνου.
Ωστόσο πρόκειται για μύθο, σύμφωνα με μια ολλανδο-ελβετική μελέτη, με τίτλο «Η διφορούμενη σχέση μεταξύ γάμου και υγείας», η οποία αμφισβητεί το συμπέρασμα των προηγούμενων μελετών. Κατά τη νέα μελέτη, ο γάμος συνδέεται μάλλον με μια πιο θετική αξιολόγηση της ζωής κάποιου, παρά με καλύτερη υγεία.
Είναι γεγονός ότι οι παντρεμένοι έχουν μεγαλύτερη κοινωνική “αξία” από τους ανύπαντρους αφού υπάρχει τουλάχιστον ένα άνθρωπος που τους ανέχεται. Από την άλλη μεριά, ο γάμος συνδέεται με την παχυσαρκία και τη λιγότερη ελκυστική εμφάνιση καθώς οι σύζυγοι παραμελούν τον εαυτό τους κι επιπλέον μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτα δεινά κάνοντας κάποιον να χάσει τα πνευματικά του ενδιαφέροντα.
Ο καθηγητής κοινωνιολογίας Matthijs Kalmijn του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Social Forces, ανέλυσε τις απαντήσεις σχεδόν 11.000 Ελβετούς ενηλίκων στους οποίους κάθε χρόνο γίνονταν ένα τηλεφώνημα που περιελάμβανε ερωτήσεις για την υγεία τους.
Τους γίνονταν τρεις ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους: πώς θα βαθμολογούσαν την υγεία τους συνολικά. Πόσο ικανοποιημένοι ήταν με την υγεία τους. Και σε ποιο βαθμό η υγεία τους αποτελούσε εμπόδιο στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τους γίνονταν επίσης τρία ερωτήματα σχετικά με τις ασθένειες: το βαθμό ασθένειάς τους κατά το παρελθόν έτος. Ο αριθμός επισκέψεων στους γιατρούς. Και ο βαθμός εξάρτησης από τα φάρμακα για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν.
Χωρίς σημασία για τις ασθένειες
Αν ο γάμος πράγματι κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς, τότε οι παντρεμένοι θα πρέπει να αναφέρουν μεγαλύτερη υγεία και λιγότερες ασθένειες. Επίσης, αν τα οφέλη που οι άνθρωποι υποτίθεται έχουν από το γάμο (όπως είναι η αγάπη, η υποστήριξη και η φροντίδα, καθώς και το ότι η ύπαρξη συζύγου μπορεί να κάνει τον άλλον να τρώει περισσότερα λαχανικά και να μην πίνει ή να καπνίζει πολύ) συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, τότε η υγεία θα πρέπει να βελτιώνεται: με άλλα λόγια, όσα περισσότερα χρόνια γάμου, τόσο καλύτερα.Όμως μελέτη βρήκε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει. Οι παντρεμένοι δεν έχουν καλύτερη υγεία από τους ανύπαντρους, ούτε ότι η υγεία τους γίνεται σταδιακά καλύτερη όσα περισσότερα χρόνια διαρκεί ο γάμος. Όσον αφορά τις ασθένειες, ο γάμος δεν είχε καμία σημασία. Οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν δεν ήταν περισσότερο ή λιγότερο άρρωστοι και αυτό δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια του γάμου.
Αντίθετα, η μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν ανέφεραν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ήταν μόνοι τους. Με το πέρασμα των χρόνων στο γάμο τους, η υγεία τους όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά μάλλον εμφάνισε τάση επιδείνωσης. Οι άνθρωποι δεν φάνηκε να αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά ή λιγότερο σοβαρά μετά τον γάμο.
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συμπεραίνει ότι οι παντρεμένοι δεν έχουν καλύτερη υγεία. Η πεποίθηση ότι ο γάμος κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους επλήγη εδώ και πολύ καιρό, με στοιχεία από τουλάχιστον 18 μελέτες.
Μια ανασκόπηση αυτών των μελετών διαπίστωσε ότι στις περισσότερες η ευτυχία (ή άλλα είδη ευημερίας, όπως η ικανοποίηση από τη ζωή) δεν αυξήθηκε μετά το γάμο. Στην καλύτερη περίπτωση, οι άνθρωποι ήταν λίγο πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στην αρχή του γάμου, αλλά στη συνέχεια επέστρεψαν στο να είναι το ίδιο ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι όπως όταν ήταν μόνοι τους.
πηγή: healthyliving.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου