Δευτέρα 10 Απριλίου 2017






Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» είναι κάτι σαν εθνικό σύνθημα της Ελλάδας. Ήταν μια πολεμική ιαχή, που διαδόθηκε κατά την Επανάσταση του 1821, για να δείξει το πείσμα, την αποφασιστικότητα και την πίστη των Ελλήνων στην νίκη και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Γι’ αυτό, οι Έλληνες ορκίζονταν πως αν δεν είναι ελεύθεροι, τότε προτιμούν να βρουν τον θάνατο, γιατί η περίοδος της σκλαβιάς είχε σίγουρα τελειώσει.

Όμως το συγκεκριμένο σύνθημα δεν χρησιμοποιείται μόνο στην Ελλάδα. Μια ακόμα χώρα το έχει μετατρέψει σε εθνικό σύνθημα και το πιο περίεργο είναι πως βρίσκεται στην άλλη άκρη του πλανήτη και συγκεκριμένα στην Λατινική Αμερική.

Η χώρα αυτή είναι η Ουρουγουάη, που χρησιμοποιεί σαν εθνική της ιαχή το «Libertad o Muerte». Μάλιστα το εν λόγω σύνθημα προέκυψε στην Ουρουγουάη την ίδια χρονική περίοδο.



Ήταν την εποχή της Επανάστασης που ξεκίνησε στην χώρα της Λατινικής Αμερικής μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ελληνική. Το χρησιμοποιούσε το επαναστατικό κίνημα Treinta y Tres Orientales (δηλαδή οι τριάντα τρεις ανατολικοί), κατά την διάρκεια της μάχης για απελευθέρωση της Ουρουγουάης από την Αυτοκρατορία της Βραζιλίας, κάτι που τελικά κατάφερε στις 28 Αυγούστου του 1828. Μάλιστα η σημαία του κινήματος, με το σύνθημα να αναγράφεται στο κέντρο της, είναι ακόμα και σήμερα μια από τις επίσημες σημαίες του κράτους.



Οι ομοιότητες της Ελλάδας και της Ουρουγουάης δεν σταματούν εκεί. Εκτός του ότι επαναστάτησαν σχεδόν την ίδια περίοδο και χρησιμοποιήσαν το ίδιο σύνθημα, αλλά και το ότι οι σημαίες των δυο κρατών έχουν αρκετή ομοιότητα.



Περισσότερα: Υπάρχει κι άλλη μια χώρα που έχει σαν εθνικό σύνθημα το «Ελευθερία ή Θάνατος» (pics) | E-Radio.gr Θέματα
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!