Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να σκάσετε ένα μπαλόνι, φροντίστε να φορέσετε... ωτασπίδες, συνιστούν καναδοί επιστήμονες.
Σε πειράματα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι ο ήχος που εκπέμπει ένα μπαλόνι όταν σκάει είναι πιο δυνατός κι απ’ αυτόν ενός πυροβολισμού.
Μάλιστα όταν σκάει από το υπερβολικό φούσκωμα ο παραγόμενος ήχος είναι πιο δυνατός, αλλά και το σκάσιμο με μία βελόνα δεν απέχει πολύ, γράφουν στην επιθεώρηση Canadian Audiologist.
Με όποιον τρόπο κι αν σκάσει, ο ήχος υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια ασφαλείας για την ακοή και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί μόνιμη βλάβη σε μικρούς και μεγάλους, προσθέτουν.
Οι ειδικοί λένε ότι το επίπεδο του ήχου που αντέχουν για ώρες τα αυτιά μας είναι κάτω από 85 ντεσιμπέλ (db), ενώ όταν ο ήχος φθάνει τα 112 db μπορεί να υποστούμε βλάβη στο ακουστικό νεύρο μέσα σε μόλις ένα λεπτό έκθεσης.
Στα 140 db, εξ άλλου, η νευρολογική βλάβη μπορεί να εκδηλωθεί αμέσως.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα αναρωτήθηκαν πόσο δυνατός είναι ο ήχος του μπαλονιού που σκάει και αποφάσισαν να το σκάσουν με διάφορες μεθόδους στο εργαστήριό τους, εν όσω κατέγραφαν τον ήχο με ένα εξελιγμένο μικρόφωνο και οι ίδιοι φορούσαν ωτασπίδες.
Όπως διαπίστωσαν, το μπαλόνι που σκάει παράγει ήχο της τάξης των... 168 db (!), ενώ ένα 12άρι κυνηγετικό όπλο (σ.σ. είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος τύπος) παράγει 165 db, μία βροντή 120 db, η σειρήνα του ασθενοφόρου 120 db, το αλυσοπρίονο 116 db, η μεγάλη κίνηση στους δρόμους 78 db και η ηλεκτρική σκούπα 75 db.
«Η έρευνα αυτή θα πρέπει να προκαλέσει συζητήσεις και προβληματισμούς», δήλωσε ο δρ Μπιλ Χότζετς, καθηγητής Ακοολογίας στο πανεπιστήμιο. «Δεν λέμε στον κόσμο να πάψει να παίζει και να διασκεδάζει με μπαλόνια, αλλά απλώς να προσπαθήσει να προστατευθεί από αυτά.
Η απώλεια της ακοής είναι ύπουλη και κάθε δυνατός ήχος μπορεί να έχει μόνιμες συνέπειες.
Θέλουμε να μάθει ο κόσμος να προστατεύει την ακοή του, διότι όταν υποστεί βλάβη αυτή θα είναι μόνιμη και κανένα βοήθημα βαρηκοΐας δεν είναι εξίσου καλό με το πάλαι ποτέ υγιές σύστημα ακοής του έσω ωτός.
Η απώλεια της ακοής είναι ένα αόρατο πρόβλημα το οποίο αναπτύσσεται ύπουλα, το αντιλαμβανόμαστε όταν είναι προχωρημένο και έχει συνέπειες στα πάντα».
ΠΗΓΗ: tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου