Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017


Επιστολή στο Facebook απέστειλε πρόσφατα ένας συνασπισμός τουλάχιστον 70 κοινωνικών ομάδων για τα ατομικά δικαιώματα, ζητώντας από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης να θέσει πιο σαφείς όρους σχετικά με το περιεχόμενο που αφαιρεί από την πλατφόρμα του.

Στην επιστολή, που απέστειλε προσωπικά στον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο συνασπισμός κατηγορεί την ιστοσελίδα για «δυσανάλογη φυλετική λογοκρισία χρηστών του Facebook».

Αίτημα των ομάδων είναι η υπηρεσία να καθορίζει με σαφή τρόπο ποιους όρους έχει παραβιάσει μια διαγεγραμμένη ανάρτηση και να παράσχει μια διαδικασία έφεσης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το Facebook έχει απαντήσει σε παλαιότερη επιστολή που είχε αποσταλεί από τον ίδιο συνασπισμό, ωστόσο δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στην πιο πρόσφατη.

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει προχωρήσει πολλές φορές στην απομάκρυνση περιεχομένου που έχει αναφερθεί ή επισημανθεί από τους χρήστες της, εάν κριθεί ότι έχει παραβιάσει κάποιους από τους όρους χρήσης της υπηρεσίας. Ωστόσο, ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει «φυλετική προκατάληψη».

«Οι ακτιβιστές του κινήματος Black Lives έχουν επανειλημμένως αναφέρει την κατάργηση εικόνων οι οποίες συζητούνται και έχουν θέμα τον ρατσισμό ή διάφορες διαδηλώσεις, με την αιτιολογία ότι παραβιάζονται τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook», αναφέρει ο συνασπισμός στην επιστολή του.

«Την ίδια στιγμή, παρενοχλήσεις και απειλές που έχουν ως στόχο ακτιβιστές βάσει της φυλής, της θρησκείας ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, ευδοκιμούν στο Facebook. Η πρόσφατη απάντησή σας δείχνει ότι αντιμετωπίζετε το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο. Εμείς διαφωνούμε».

Το τελευταίο διάστημα η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει έρθει αντιμέτωπη με πληθώρα καταγγελιών σχετικά με θέματα λογοκρισίας περιεχομένου, όπως πολιτικές απόψεις, γύμνια και ιστορικές φωτογραφίες.

Στον συνασπισμό που απέστειλε την επιστολή περιλαμβάνονται μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως η American Civil Liberties Union, Color of Change και το Center for Media Justice.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!