Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Προβάδισμα Τραμπ - κερδίζει κρίσιμες πολιτείες
Σκηνικό ανατροπής καταγράφεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού με τις επιδόσεις του Ντόναλντ Τραμπ στη διαδρομή του για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου να διαψεύδουν εκτιμήσεις και προγνωστικά. 
Ο Τραμπ κατάφερε να κερδίσει το "swing state" της Φλόριντα (πολιτεία η οποία θεωρείται η μητέρα των μαχών), όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, σε μια μάχη η οποία κρινόταν για πολλή ώρα στο νήμα. Πέραν της Φλόριντα, από τις λεγόμενες "πολιτείες – κλειδιά", κέρδισε το Οχάιο, τη Βόρεια Καρολίνα,  αλλά και το Ν. Χάμσαϊρ καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στην Χίλαρι Κλίντον. 
Από το ίδιο "γκρουπ" των αμφίρροπων πολιτειών η Χίλαρι Κλίντον κατάφερε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) να υπερισχύσει μόνο στην πολιτεία της Βιρτζίνια. 
Τα λεγόμενα "swing states" (ήτοι αυτά που αμφιταλαντεύονται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και παραδοσιακά κρίνουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών) είναι αυτά που εκτιμάται πως θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα.
Μένουν ακόμη η Αριζόνα, η Άιοβα και η Πενσιλβανία. 
Παρά το γεγονός ότι η βραδιά ξεκίνησε με την Κλίντον να έχει ένα μικρό προβάδισμα, όσο περνάει η ώρα τα περιθώρια στενεύουν με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποκτά υπεροχή τόσο σε επίπεδο πολιτειών όσο και σε αριθμό εκλεκτόρων. 
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πολιτείες στις οποίες έχουν ανοίξει μέχρι τώρα οι κάλπες με βάση τις εκτιμήσεις η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να επικρατεί σε Βερμόντ (3 εκλέκτορες),  Ιλινόι (20 εκλέκτορες), Νιου Τζέρσευ (14 εκλέκτορες), Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες), Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), Rhode Island (4 εκλέκτορες), Delaware (3 εκλέκτορες) αλλά και την Washington (3 εκλέκτορες), τη Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες), το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), New Mexico (5), Βιρτζίνια (13), Κολοράντο (9), Καλιφόρνια (55), Όρεγκον (7).
Την ίδια στιγμή ο Τραμπ φαίνεται να κερδίζει Ιντιάνα (11 εκλέκτορες), Κεντάκυ (8 εκλέκτορες), Δυτική Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες), Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), Μισισίπι (6 εκλέκτορες) και Τεννεσί (11 εκλέκτορες), αλλά και Ν. Καρολίνα (9 εκλέκτορες), Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), Κάνσας (6 εκλέκτορες), Νεμπράσκα (5 εκλέκτορες), Wyoming (3 εκλέκτορες), Βόρεια (3 εκλέκτορες) και Νότια Ντακότα (3 εκλέκτορες), Arkansas (η θεωρούμενη πολιτεία του Μπιλ Κλίντον με 6 εκλέκτορες), Τέξας (38), Λουιζιάνα (8 εκλέκτορες), Μοντάνα (3), Μιζούρι (10), Οχάιο (18), Άινταχο (4), Γιούτα (6), Τζώρτζια (16). 
Οι κάλπες στις ΗΠΑ άρχισαν να κλείνουν στη 01.00 ώρα Ελλάδος (διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί έως τις 08.00 το πρωί) σηματοδοτώντας έτσι το τέλος σε έναν μαραθώνιο προεκλογικό αγώνα ο οποίος διήρκησε 23 μήνες και μας έφερε στη σημερινή ημέρα και στην ανάδειξη του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. 
Ξένα πρακτορεία τόνιζαν ότι η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, του Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και την Πενσιλβανία. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.
Τα τελευταία προγνωστικά έδιναν προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα μάλιστα με τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters η υποψήφια των δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, είχε περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. 
Το σκηνικό αυτό για την ώρα έχει πλήρως ανατραπεί καθώς η πιθανότητα του 90% για την είσοδο στον Λευκό Οίκο πλέον αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι που έχει τρομάξει τους επενδυτές με αποτέλεσμα τα futures του Dow Jones να καταγράφουν πτώση 750 μονάδων, το δολάριο να υποχωρεί κατά 3,2%, το πετρέλαιο να καταγράφει πτώση άνω του 3% και το πέσο να βυθίζεται κατά 11%. 
capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!