Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ένα τσιγάρο την μέρα αρκεί για να αυξηθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου
Μύθος αποδεικνύεται τελικά το λεγόμενο «ασφαλές» επίπεδο καπνίσματος, καθώς ακόμα και όσοι επί χρόνια καπνίζουν συστηματικά το πολύ ένα τσιγάρο τη μέρα, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Ερευνητές του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 290.000 άτομα, 59-82 ετών, από τους οποίους το 8% ήταν καπνιστές, το 54% πρώην και το 38% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όποιος κάπνιζε λιγότερο από ένα τσιγάρο τη μέρα σε καθημερινή βάση, είχε εννεαπλάσια πιθανότητα να πεθάνει από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με αυτόν που δεν είχε καπνίσει ποτέ στη ζωή του.

Εκείνοι που κάπνιζαν ένα έως δέκα τσιγάρα τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 87% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ είχαν σχεδόν 12 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν ειδικά από καρκίνο των πνευμόνων. Είχαν επίσης, τουλάχιστον εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από εμφύσημα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, πλην καρκίνου.

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για εκείνους που συνέχιζαν να καπνίζουν έστω κι ένα τσιγάρο, σε σχέση με αυτούς που κάποτε κάπνιζαν αλλά κάποια στιγμή το σταμάτησαν. Τέλος, όσο νωρίτερα είχε διακόψει κάποιος την ανθυγιεινή συνήθεια, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος.

«Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος. Όλοι οι καπνιστές πρέπει να το σταματήσουν, ανεξάρτητα με το πόσα τσιγάρα καπνίζουν την ημέρα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!