Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ένα τεράστιο διαστημόπλοιο που θα λειτουργεί σαν ηλεκτρική σκούπα ίσως είναι η λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα των «διαστημικών σκουπιδιών», δηλαδή των αμέτρητων θραυσμάτων παλιών δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Επιστήμονες εξετάζουν την κατασκευή ενός τέτοιου σκάφους, με την ελπίδα ότι θα «γυαλίσει» τον ουρανό μας από τα επικίνδυνα υλικά, που απειλούν τους υπόλοιπους δορυφόρους και τις διαστημικές αποστολές.
Ενας από τους κορυφαίους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα των διαστημικών σκουπιδιών είναι ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Κλεομένης Τσιγάνης, ο οποίος πρόσφατα βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο «Paolo Farinella» για τις μελέτες του πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος και άλλων πλανητικών συστημάτων.
Σύμφωνα με τον Λαρισαίο καθηγητή, «διαστημικά σκουπίδια» θεωρούνται τα μη ενεργά κομμάτια δορυφόρων ή και ολόκληροι δορυφόροι των οποίων η αποστολή έχει ολοκληρωθεί. Το βασικό πρόβλημα με αυτά είναι ότι στο μέλλον μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για τον σχεδιασμό διαστημικών αποστολών και δικτύων δορυφόρων. Κι αυτό γιατί τα διαστημικά σκουπίδια κινούνται με τεράστια ταχύτητα και μπορούν ακόμη και να καταστρέψουν ολόκληρο διαστημόπλοιο δορυφόρο, σε περίπτωση που συγκρουστούν μαζί του.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι επιστήμονες εξετάζουν διάφορες λύσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι η κατασκευή ειδικού σκάφους που θα «σκουπίζει» με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού τα διαστημικά σκουπίδια. «Θα είναι ένα διαστημόπλοιο το οποίο θα κουβαλάει είτε μεγάλα ηλιακά πανιά είτε μεγάλα ηλεκτροστατικά καλώδια, σαν εκείνα του χταποδιού, και θα κινείται συνεχώς σε κάποια περιοχή. Ο στατικός ηλεκτρισμός στα καλώδια αυτά θα επιτρέπει στα πολύ μικρά αντικείμενα να κολλάνε πάνω του» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ.
Ο ίδιος, πάντως, εξετάζει το πρόβλημα από την πλευρά της πρόληψης και αυτή τη στιγμή αναζητεί τον τρόπο «με τον οποίο θα σχεδιάζονται οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές προκειμένου να μην ρυπαίνουν άλλο».

http://www.seleo.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!