Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Όσα δεν ξέρατε για το Pulp FictionΠώς αποφασίστηκε η συμμετοχή του Travolta στην ταινία; Ποιος θα έπαιζε τον ρόλο του Bruce Willis και ποιος πρόσβαλε τόσο τον Tarantino ώστε να τον «διώξει» από το καστ; Πώς συνδέεται το σενάριο με αυτό των άλλων ταινιών του δημιουργού και ποια ιδιαίτερη «πρωτιά» είχε το Pulp Fiction; Επτά άκρως ενδιαφέροντα μυστικά της καλύτερης ίσως ταινία του Tarantino αποκαλύπτονται.

Ο Travolta δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο του Vincent Vega
Εκείνη την εποχή, οι μετοχές του στην κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκονταν στο ναδίρ. Ο Ταραντίνο είχε γράψει τον συγκεκριμένο ρόλο για τον Michael Madsen, ο οποίος όμως τον αρνήθηκε γιατί είχε ήδη υπογράψει για μια άλλη ταινία, με το όνομα Wyatt Earp. Ο Travolta, όμως, ήταν η δεύτερη επιλογή του δημιουργού – μάλιστα, όταν οι παραγωγοί του πρότειναν ονόματα όπως ο Daniel Day Lewis ή ο Sean Penn για τον ρόλο, εκείνος απείλησε να αποσύρει την ταινία αν δεν δέχονταν την συμμετοχή του Travolta.

...Ούτε ο Bruce Willis η πρώτη επιλογή για τον ρόλο του Butch
Ο ρόλος προσφέρθηκε αρχικά στον Matt Dillon, αλλά εκείνος με τον τρόπο του… πρόσβαλε τον Tarantino. Σύμφωνα με τον ατζέντη του Dillon, ο Tarantino έδωσε το σενάριο στον ηθοποιό, εκείνος το διάβασε και του είπε, «Μ’ αρέσει. Άσε με να το σκεφτώ λίγο». Ο Tarantino τηλεφώνησε αμέσως στον ατζέντη και του είπε πως «Δεν υπάρχει περίπτωση. Αν (αφού έχει διαβάσει το σενάριο) δεν μπορεί να μου πει αν δέχεται αμέσως, μένει εκτός».



Η ταινία υπήρξε η δεύτερη με τα περισσότερα «f*ck» στην Ιστορία του σινεμά
Την εποχή της πρεμιέρας του, το Pulp Fiction περιείχε την μεγαλύτερη… ποσότητα της «απαγορευμένης» λέξης (265 f*cks), μετά το Reservoir Dogs – και πάλι του ίδιου δημιουργού. Με τα χρόνια, φυσικά, οι δύο ταινίες έπεσαν χαμηλά στη λίστα με τις πιο «βωμολοχικές» ταινίες – πρώτη είναι πλέον η ταινία «Swearnet: The Movie» με 935 f*cks. Ακολουθούν το ντοκιμαντέρ “Fu” και ο “Λύκος της Wall Street”.

Ο Travolta… μελέτησε σκληρά για να μάθει τον κόσμο των ναρκωτικών
Ο ηθοποιός δεν είχε καθόλου εμπειρία στο θέμα… ηρωίνη πριν τα γυρίσματα της ταινίας. Κι επειδή ήθελε να παίζει με αληθοφάνεια, φρόντισε να μελετήσει: Ο Tarantino του σύστησε έναν εθισμένο στην ηρωίνη τύπο, και στην συνέχεια γνώρισε μόνος του κι έναν άλλο, με τον οποίο πέρασε πολλές μέρες, κρατώντας σημειώσεις με βάση τη συμπεριφορά του. Ένας από τους εθισμένους του είπε: «Αν θέλεις να καταλάβεις την αίσθηση, μέθυσε με τεκίλα και ξάπλωσε σε μια καυτή πισίνα». Και ο Travolta το έκανε.



Ο Samuel Jackson έπρεπε να έχει… άφρο μαλλί
Αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο του Tarantino, που παρήγγειλε από την παραγωγή μια φουντωτή άφρο περούκα για τον Jackson. Ο βοηθός όμως έκανε λάθος και αντ’ αυτής αγόρασε την χαρακτηριστική «μπουκλωτή» περούκα που τελικά φόρεσε ο ηθοποιός. Ο Tarantino μόλις την είδε «άφρισε» από τον θυμό του, αλλά ο Jackson είχε άλλη άποψη: Του είπε ότι αυτή είναι η περούκα που πρέπει να φορέσει – ακόμη κι αν βρέθηκε… κατά λάθος.



Όλοι οι πρωταγωνιστές πήραν την ίδια αμοιβή
Με τόσους σταρ στο καστ, θα ήταν πολύ δύσκολο για την παραγωγή να διαπραγματευτεί τις αμοιβές του καθενός. Αλλά ο παραγωγός Lawrence Bender είχε μια καλύτερη ιδέα: Πρόσφερε σε όλους τους ηθοποιούς των βασικών ρόλων της ταινίας τα ίδια χρήματα: 20.000 δολάρια για κάθε εβδομάδα γυρισμάτων. Ο Travolta έβγαλε τελικά τα περισσότερα από όλους, απλώς και μόνο επειδή έκανε γυρίσματα επτά εβδομάδων.

Το Pulp Fiction συνδέεται με τις υπόλοιπες ταινίες του Tarantino
Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του, όλες του οι ταινίες συνδέονται με κάποιο τρόπο. «Εντάξει, υπάρχει το “πραγματικό” σύμπαν, στο οποίο ζουν όλοι. Αλλά μετά υπάρχει και αυτό το κινηματογραφικό σύμπαν, στο οποίο κινούνται όλοι οι ήρωες. Οπότε όταν οι χαρακτήρες του Reservoir Dogs ή του Pulp Fiction πηγαίνουν στο σινεμά, πάνε να δούνε το Kill Bill», δήλωσε. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Στο Pulp Fiction, ο χαρακτήρας του Samuel Jackson αναφέρει κάποια στιγμή ότι θα ήθελε κάποτε να γίνει… αυτό που έγινε στο Kill Bill 2. Και πάλι στο Pulp Fiction, η Uma Therman αναφέρει κάποια στιγμή πως «είχε παίξει στον πιλότο μιας σειράς, στην οποία υπήρχε μια ξανθιά αρχηγός, μία γιαπωνέζα γνώστρια του kung fu, μία μαύρη κοπέλα, πρώτη στις καταστροφές, και εκείνη έπαιζε την πιο θανατηφόρα γκόμενα με μαχαίρι στον κόσμο». Σας θυμίζει κάτι; Ναι, είναι το σενάριο του Kill Bill vol.1, στο οποίο πρωταγωνίστησε η Uma Therman δέκα χρόνια αργότερα.

Πηγή
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!