Μια διαφορετική άποψη για την επιχείρηση πραξικοπήματος στην Τουρκία δημοσιοποίησε με ανάρτηση του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Politico Ράιαν Χιθ. Κάνει λόγο για «ψεύτικο πραξικόπημα», τονίζοντας ότι «μοιάζει περισσότερο με θέατρο.»
Αναλυτικά:
«Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την παράλογη πραγματικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους την άποψή μου για όσα έγιναν χθες βράδυ: Δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Στήθηκε από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία. Ηταν μια μεγάλη παραγωγή αλλά και ένα φθηνό παιχνίδι, κανένας πολιτικός ή επίσημος δεν παραδόθηκε πουθενά! Δεν κόπηκε το Ιντερνετ, δεν απαγορεύτηκε το Facebook και το Τwitter (παρά το γεγονός ότι αυτά είναι ρουτίνα για τον Ερντογάν ακόμη και για το πιο λάιτ περιστατικό) μόνο μια φθηνή στρατιωτική επίδειξη, πιθανότατα κάποιων εξαπατημένων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι μάλλον θα θανατωθούν για ένα ψεύτικο πράγμα που εκείνοι πίστεψαν! Φτωχοί μου… Κάτι τέτοια τα συνηθίζει ο πρόεδρος για να κάνει τον εαυτό του να μοιάζει με «ήρωα και υπερασπιστή της δημοκρατίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Οχι μόνο θα πάρει τις απαραίτητες ψήφους αλλά θα κάμψει και ψυχολογικά τους ψηφοφόρους, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει με άλλο τρόπο, με σκοπό να γίνει ο «δικτάτορας» ενός ψευδούς προεδρικού συστήματος που προσπαθεί να επιβάλλει και να υποκινήσει ενάντια στην πλειοψηφία.
Καλεί τον κόσμο να βγει έξω, ανθρώπους που θέλει να τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι ο μοναδικός άνδρας στην Τουρκία, η μόνη αρχή, ο νομοθέτης, ο δικαστής, ο προφήτης (δεν κοροϊδεύω)! Οι πολιτικοί ισλαμιστές που τον υποστηρίζουν είναι στους δρόμους ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα! Καλούν για προσευχή από τα τζαμιά, ενώ δεν είναι ώρα για προσευχή. Και αυτό το κάνει για να προκαλέσει τους ισλαμιστές υποστηρικτές να βγουν στους δρόμους! Ετσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια περισσότερο απολυταρχική, ισλαμιστική Τουρκία και ένα διαιρεμένο έθνος! Και την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου! Γράφω την άποψή μου για όσα έγιναν, γι’ αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα που στήθηκε γελοία για να χρησιμοποιηθεί ώστε να ακολουθήσει μια νέα απολυταρχική, αναμφισβήτητη εντολή στον Ταγίπ Ερντογάν.
Και ακόμη τώρα, μέσα από αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα, εξορθολογίζει τις απαράδεκτες, μη δημοκρατικές ενέργειές του και τη στάση του ως ένας ψεύτης υπερασπιστής της δημοκρατίας.
Και πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (κάτι που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν) που εγγυημένα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Και αυτό πιθανότατα θα του εξασφαλίσει ακόμη 10 με 15 χρόνια νομιμοποιημένης, εκλεγμένης δικτατορίας. Είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν. Αυτή, κατά την άποψή μου είναι η αλήθεια, η οποία δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι υποψιασμένοι. Το «θέατρο όχι πραξικόπημα» γίνεται hashtag.
Και αυτός τώρα στέλνει sms σε όλους στην Τουρκία! Τι οργάνωση! Και εξακολουθεί να μιλά ακόμη στην τηλεόραση (πραξικόπημα;) γι’ αυτό που συνέβη και αποτέλεσε μια ευκαιρία να καθαρίσει τον τουρκικό στρατό και να κάνει τα πράγματα καλύτερα! Η τουρκική δημοκρατία είναι ακόμη νεκρή κάτω από την εξουσία του. Οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες, σήμερα άρχισε η κηδεία!».
Και ενώ το πραξικόπημα εξελισσόταν ακόμη και η κατάληξη των γεγονότων παρέμενε απρόβλεπτη, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το αριστερό φιλομειονοτικό HDP, δήλωνε «από θέση αρχής και υπό οποιαδήποτε περίσταση» αντίθετο σε πραξικοπηματικές πρωτοβουλίες του στρατού.
Αυτοί που διώκονται σκληρά από το καθεστώς Ερντογάν, που βλέπουν τα γραφεία τους να πυρπολούνται από τον όχλο και τις συγκεντρώσεις τους να ανατινάζονται από βομβιστές, που περιμένουν πλέον την ψηφισμένη άρση της βουλευτικής τους ασυλίας για να δικαστούν κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία και -το σημαντικότερο- που ήξεραν καλά πως αν ο Ερντογάν επικρατήσει, θα τους διώξει ακόμη πιο σκληρά, ανελέητα, στάθηκαν απέναντι σ’ αυτούς που θέλησαν να τον ανατρέψουν γιατί, ακόμη κι έτσι, ήταν εκλεγμένος και οι εκλεγμένοι δεν απομακρύνονται με τανκς αλλά με εκλογές.
Μόνο σεβασμός γι’ αυτούς που έχουν το ιδεολογικό, πολιτικό και ηθικό σθένος, «υπό οποιαδήποτε περίσταση», να κάνουν τις επιλογές τους με σταθερό κριτήριο τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της ανοιχτής κοινωνίας. Και ακόμη περισσότερος σεβασμός τους πρέπει, καθώς λιγοστεύουν όλο και περισσότερο…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου