Κυριακή 8 Μαΐου 2016


Στόχος της Κίνας είναι οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές της στη Σελήνη να πραγματοποιηθούν το 2036, σύμφωνα με υψηλό αξιωματούχο της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας.

Δεκαοκτώ χρόνια νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα το 2018, ένα κινεζικό ρομποτικό διαστημόπλοιο θα προσεδαφισθεί στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Το 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που έστειλε αστροναύτες στο διάστημα, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ. Έχοντας ως απώτερο στόχο την «κατάκτηση» της Σελήνης, το 2013 προσεδάφισε στον δορυφόρο της Γης το τροχοφόρο ρομπότ «Γιούτου».

Πλέον η χώρα «πρέπει να εξελίξει τις δυνατότητές της ώστε μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια να κάνει πραγματικότητα τα σχέδιά της για την εξερεύνηση της Σελήνης», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Κινεζικού Επανδρωμένου Διαστημικού Προγράμματος, παραθέτοντας δηλώσεις του Τσανγκ Γουλίν, αντιστράτηγου και υποδιοικητή του Προγράμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily, με τις δηλώσεις του αξιωματούχου για πρώτη φορά επιβεβαιώνονται επίσημα τα σχέδια για την αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι.

Ένας στόχος που, όπως δηλώνουν ειδικοί στην εφημερίδα, για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει πρώτα να κατασκευασθούν πύραυλοι που θα μπορούν να μεταφέρουν φορτία έως 100 τόνων μέχρι τη χαμηλή γήινη τροχιά.

Σύμφωνα με τους ίδιους ειδικούς, η Κίνα θα χρειασθεί επίσης να αναπτύξει αρκετές ακόμη εξελιγμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα νέες στολές για τους αστροναύτες.

Το διαστημικό πρόγραμμα αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Πεκίνο, με τον πρόεδρο Σι Τσινπίνγκ να έχει κατά καιρούς δηλώσει πως η χώρα θέλει να γίνει διαστημική υπερδύναμη.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο ετήσιος προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι βλέψεις της Κίνας δεν περιορίζονται στη Σελήνη, αφού στόχος της είναι μέχρι το 2022 να έχει ολοκληρώσει έναν σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη, ο οποίος θα της επιτρέψει να έχει μόνιμη παρουσία στο διάστημα.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως η βασική μονάδα του σταθμού θα εκτοξευθεί σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.
Επιπλέον, το 2020 προγραμματίζει την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου με προορισμό τον Άρη.

Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στον στόχο του μέσα στην επόμενη χρονιά, στέλνοντας στη συνέχεια ένα ρομπότ να προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη.
Σκοπός της αποστολής θα είναι να μελετηθεί το έδαφος και η ατμόσφαιρα του Άρη, αναζητώντας μεταξύ άλλων ίχνη νερού.

Πηγή: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!