Η προοπτική να επιδοθεί ξανά η (όποια) κυβέρνηση σε ένα «κυνήγι μαγισσών» στο δημόσιο τομέα επανήλθε στο προσκήνιο. Αφορμή για αυτό, ήταν το περιεχόμενο των διαρροών για τα «μέτρα-κάβα».
Οι δανειστές, ανάμεσα σε άλλα που αφορούν την Δημόσια Διοίκηση, επαναφέρουν το αίτημά τους περί «ελέγχου παράνομων προσλήψεων». Η υπόθεση ανάζητησης υπαλλήλων με πλαστούς τίτλους και πιστοποιητικά έχει απασχολήσει στο παρελθόν τον δημόσιο τομέα και είχε σαφή στόχο την συμπλήρωση των ποσοτικών στόχων των απολύσεων, την περίοδο της υπουργικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι γνωστές οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2013 – 2014 και η εξέλιξη της συγκεκριμένης διαδικασίας. Παρ’ ότι όμως οι αναφορές για το δημόσιο στις σημερινές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών είναι διαφορετικές (λ.χ. δεν τίθεται απαίτηση για απολύσεις συγκεκριμένου μεγέθους, όπως 10 ή 15 χιλιάδες), παρατηρούμε την συγκεκριμένη φράση, δηλαδή τον «έλεγχο» ή «εντοπισμό παράνομων προσλήψεων», να επαναλαμβάνεται στις μνημονιακές συμφωνίες.
Στο νόμο 4336/2015 (σελ. 103 – 104), δηλαδή το 3ο Μνημόνιο, αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «Οι αρχές θα συνεχίσουν να εντοπίζουν παράνομες προσλήψεις, ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και πειθαρχικές υποθέσεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα».
Και με τα λεγόμενα «προληπτικά μέτρα» καλείται η κυβέρνηση να συνεχίσει τους ελέγχους για τις παράνομες προσλήψεις με πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο. Όπως αναφέραμε, την συγκεκριμένη απαίτηση είχε επιλέξει να ικανοποιήσει και ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι δανειστές εμμένουν στην συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα αποτελέσει λοιπόν έκπληξη εάν τα «πλαστά χαρτιά στο δημόσιο» απασχολήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
aftodioikisi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου