Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016


Να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον του κινδυνεύει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής λόγω της μη άσκησης ένδικών μέσων σε υπόθεση δικηγόρων του δήμου. Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών πρόκειται για υπόθεση ανάλογη με αυτή των συμβασιούχων του δήμου, η δίωξη για την οποία τελικά αποσοβήθηκε με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ 12 δικηγόροι της νομικής του υπηρεσίας προσέφυγαν στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν και έχουν λαμβάνειν συνολικά περί τις 350 χιλιάδες ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τον προϋπολογισμό του δήμου.
Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον πέραν της Θεσσαλονίκης, καθώς οι δικηγόροι με την αγωγή τους ζήτησαν να μην ισχύσουν περικοπές στις αμοιβές τους όπως αυτές που επιβλήθηκαν στο Δημόσιο με το πρώτο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 20 Οκτωβρίου 2014 από το τμήμα Εργατικών Διαφορών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφάσισε (η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 28/4/15) ότι «α) δεν υπάγονται ως έμμισθοι δικηγόροι στις περικοπές που επέβαλαν οι διατάξεις των νόμων 3833/2010 και 3845/2010, β) ότι πρέπει να υπαχθούν στον Α βαθμό μισθολογικού κλιμακίου, γ) ότι δικαιούνται να λάβουν χρονοεπίδομα 2% επί της καταβαλλόμενης αντιμισθίας για κάθε δύο έτη δικηγορίας με βάση τον χρόνο δικηγορίας του καθενός, και δ) ότι είναι παράνομη η παρακράτηση από την Οικονομική Υπηρεσία ως αχρεωστήτως καταβληθέντων των αναφερομένων στο σκεπτικό ποσών».
Δεν έγινε έφεση
Το ζήτημα έχει «ουρά», διότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν άσκησε έφεση, οπότε η απόφαση τελεσιδικεί, όπως ορίζει ο νόμος, αν και μένει αδιευκρίνιστο αν θεωρείται και ως αμετάκλητη.
Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου είχε αποφασίσει στις 21 Οκτωβρίου 2015 κατά πλειοψηφία (λευκό από τον Γ. Αβαρλή) να μην ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, με τη λογική ότι υπάρχει σχετική νομολογία από το ΣτΕ και τον Αρειο Πάγο, έχει δηλαδή λίγες πιθανότητες να κερδηθεί η έφεση, απόφαση όμως που μπορεί να ερμηνευθεί ως προδικαστική ερμηνεία.
Ο κ. Αβαρλής, ερωτηθείς από την «Εφ.Συν.», είπε ότι δεν είχε ψηφίσει την απόφαση «γιατί ήταν πολλά τα λεφτά που καλείται ο δήμος να πληρώσει».
Κατ’ επέκταση, το πρόβλημα μετατοπίζεται στην κυβέρνηση, καθώς η σχετική απόφαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, αφού και άλλοι κλάδοι επιστημόνων του Δημόσιου, επικαλούμενοι το δεδικασμένο, μπορούν να προσφεύγουν ζητώντας με αγωγές αναδρομική δικαίωση.
Η «Εφ.Συν.» ζήτησε από στέλεχος της διοίκησης να σχολιάσει την υπόθεση, αλλά απάντηση δεν δόθηκε.
Πληροφορίες φέρουν τη διοίκηση να σκέφτεται να μην καταβάλει τα ποσά και να επιχειρεί προσέγγιση ενός εκάστου των δικηγόρων για να έλθουν σε συμβιβασμό.
aftodioikisi.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!