Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015


Η πολεμική κατάσταση στη Συρία, αλλά και η γενικότερη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή, έχουν εξαναγκάσει πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα στο 2015.
Αυτά τα είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΗΕ και τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα με την εκτίμηση ότι ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται ή πρόκειται να εισέλθουν στην Ευρώπη θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, φέτος 705.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR): 562.355 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα και 140.000 στην Ιταλία. Στην Ελλάδα το 64% των προσφύγων είναι Σύροι.
Και «η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» προειδοποίησε ο Τουσκ στη διάρκεια συζήτησης που έγινε την Τρίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο «για ένα νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι και τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι στη Συρία» όπου έχουν εκτοπιστεί «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι».
Σημάδι της ανησυχίας των Ευρωπαίων ηγετών είναι το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έθεσαν το προσφυγικό ζήτημα στην ατζέντα της διμερούς συνάντησής τους, που ήταν επίσης αφιερωμένη στη Συρία, και η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Παρίσι.
Οι δύο ηγέτες «έχουν ακριβώς τις ίδιες απόψεις στο θέμα των προσφύγων, σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο και αναφορικά με τα απαραίτητα μέσα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» της προσφυγικής κρίσης, επεσήμανε το περιβάλλον του Ολάντ.
«Ο αριθμός των αφίξεων εξακολουθεί να είναι αυξημένος» στην Ελλάδα, «παρά την επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔOM).
Σύμφωνα με τον ΔOM, 5.239 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα το Σάββατο και 4.199 την Κυριακή.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, από τους οποίους 99.000 έφθασαν στη Λέσβο, 22.000 στη Χίο, 21.500 στη Σάμο και περίπου 7.500 στη Λέρο, επισημαίνει η ίδια πηγή.
Στην Ιταλία, 7.230 μετανάστες έφθασαν τον Οκτώβριο, έναντι άνω των 15.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο ΔOM αποδίδει τη μείωση αυτή στο γεγονός πως οι Σύροι δεν διέρχονται πια από την Ιταλία για να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά από την Τουρκία και την Ελλάδα.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα διότι κινδυνεύουμε να μην καταφέρουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τη βραδύτητα με την οποία εφαρμόζεται το σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων στην ΕΕ.
Επίσης ο Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα επιδείξουν μια κάποια επιείκεια σε περίπτωση που παρεκκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους χώρες που καταβάλλουν «εξαιρετικές» οικονομικές προσπάθειες.
Στο μεταξύ λεωφορεία και τρένα διασχίζουν νύχτα και μέρα τα Βαλκάνια για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τη μία χώρα στην άλλη.
Μόνο το Σάββατο 11.500 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία, ενώ περίπου 7.000 τη Δευτέρα. Από τη Σλοβενία έχουν περάσει περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι, αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία πριν δέκα ημέρες ενώ οι αρχές της χώρας ανέλαβαν τη φροντίδα περίπου 14.000 προσφύγων την Τρίτη.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!