Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015


Δύο καινοτόμες ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες που στόχο έχει την ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο δημιούργησε το ινστιτούτο Πληροφορικής το οποίο είναι από τα έξι ερευνητικά ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα διάχυτης νοημοσύνης. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο διεπιστημονικό ερευνητικό σχέδιο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και επιδιώκει να αποτελέσει μία πλατφόρμα συνεργασίας για πρωτοποριακή έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν υλοποιηθεί «ευφυή» διαδραστικά συστήματα τα οποία έχουν σαν στόχο να συνενώσουν την πληροφορία με την εκπαίδευση και τη ψυχαγωγία, υποστηρίζοντας, με διαισθητικό και ποικιλόμορφο τρόπο, φιλική προς τον χρήστη αλληλεπίδραση.

Ήδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εγκατασταθεί

- Στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης . Πρόκειται για μια μόνιμη διαδραστική έκθεση με τίτλο: «Η Μακεδονία από τις ψηφίδες στα pixels». Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο δεν έχουν κρύψει των τον ενθουσιασμό τους.

- Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στο λιμάνι Ηρακλείου, στο αεροδρόμιο Χανίων και στο λιμάνι Σούδας, έχουν εγκατασταθεί συνολικά δώδεκα διαδραστικά συστήματα, στο πλαίσιο του έργου Creative Crete σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

- Στο Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, ένα κέντρο πληροφόρησης για τους επισκέπτες του Ηρακλείου, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2015, απέναντι από την Κρήνη Μοροζίνι. Ένα διαδραστικό γλυπτό, σύνθεση τεχνολογίας και τέχνης, διακοσμεί την μπροστινή του όψη.

- Στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ε. Κ. Βενιζέλος» έχουν εγκατασταθεί επτά διαδραστικά συστήματα του ΙΠ-ΙΤΕ.

Εικονικό δοκιμαστήριο ένδυσης

Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα του ινστιτούτου πληροφορικής, το οποίο δίνει ουσιαστικά την δυνατότητα στους καταναλωτές που επισκέπτονται ένα κατάστημα για να αγοράσουν ρούχα να τα προβάρουν πάνω τους χωρίς να μπαινοβγαίνουν στον δοκιμαστήριο.

Ουσιαστικά είναι ένας «εικονικός καθρέφτης» επαυξημένης πραγματικότητας, μέσω του οποίου οι πελάτες ενός καταστήματος μπορούν να φορέσουν στο είδωλό τους ποικίλα ρούχα και αξεσουάρ. Επιπλέον το σύστημα είναι αρκετά «ευφυές» ώστε να προτείνει στο χρήστη και συνδυασμούς που εκείνος μπορεί να μην έχει σκεφτεί και ενδεχομένως να του ταιριάζουν. Η αλληλεπίδραση των χρηστών με το σύστημα γίνεται με την χρήση χειρονομιών από απόσταση, επιτρέποντας τους με αυτόν τον τρόπο να βλέπουν τους εαυτούς τους να φορούν τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν σε πραγματικό χρόνο.

Το «Εικονικό Δοκιμαστήριο Ένδυσης» μπορεί να τοποθετηθεί τόσο μέσα στο χώρο των καταστημάτων αλλά ακόμα και πίσω από τη βιτρίνα τους, ώστε με αυτό τον τρόπο οι περαστικοί να δοκιμάζουν τα διαθέσιμα ρούχα και αξεσουάρ πριν ακόμα μπουν στο κατάστημα ή όταν το κατάστημα είναι κλειστό.

Επιπλέον, υποστηρίζεται η λειτουργία μιας εικονικής γκαρνταρόμπας στην οποία αποθηκεύονται οι «αγαπημένες» επιλογές ένδυσης του χρήστη, τους ώστε αφενός ο χρήστης να μπορεί να συγκρίνει εναλλακτικούς συνδυασμούς και αφετέρου να πραγματοποιείται η αγορά εύκολα, μιας και οι υπεύθυνοι του καταστήματος γνωρίζουν εξαρχής το χρώμα, το μέγεθος και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ρούχων που έχει επιλέξει ο χρήστης.

Ακόμα , το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών, οι οποίες μπορεί να δημοσιεύονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, κοινοποιώντας με τον τρόπο αυτό την εμπειρία των χρηστών με την εφαρμογή, αλλά και προωθώντας το ίδιο το εμπορικό κατάστημα και τις εταιρείες ρουχισμού που παρέχει προς πώληση.
Το «Εικονικό Δοκιμαστήριο Ένδυσης» που παρουσιάστηκε στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στην 80η ΔΕΘ είναι αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ-ΙΤΕ.
το ινστιτούτο Πληροφορικής το οποίο είναι από τα έξι ερευνητικά ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση για την αριστεία του. Από την ίδρυσή του το 1983 το ΙΠ-ΙΤΕ διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, αναπτύσσει εφαρμογές, παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι τεχνολογίες και οι εφαρμογές που αναπτύσσονται απευθύνονται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία, και επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τον άνθρωπο στην καθημερινή του ζωή, καθιστώντας τον υπολογιστή ένα φιλικό εργαλείο που σταδιακά ενσωματώνεται στο περιβάλλον αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του
Τα ερευνητικά πεδία που καλύπτει το ΙΠ-ΙΤΕ είναι: Υπολογιστική Βιο-Ιατρική, Ηλεκτρονική Υγεία, Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI, Επεξεργασία Σήματος, Κατανεμημένα Υπολογιστικά Συστήματα, Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα, Πληροφοριακά Συστήματα και Πολιτισμική Πληροφορική, Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Υπολογιστή, Διάχυτη Νοημοσύνη και Έξυπνα Περιβάλλοντα.
real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!