Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Το πρώτο «μεταλλαγμένo» ζώo προσγειώνεται στο αμερικανικό τραπέζι
Έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων και περίσκεψης, η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο για ανθρώπινη κατανάλωση -έναν σολομό που μεγαλώνει δύο φορές ταχύτερα.

Ο σολομός της AquaBounty, εταιρείας με έδρα στη Μασαχουσέτη, είναι ένας σολομός Αντλαντικού (Salmo salar) στον οποίο έχει εισαχθεί ένα γονίδιο αυξητικής ορμόνης από διαφορετικό είδος, το σολομό Σινούκ (Oncorhynchus tshawytscha). Το αποτέλεσμα είναι ένα ψάρι που αναπτύσσεται ταχύτερα και φτάνει σε μεγαλύτερο βάρος.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακτιβιστές και ιχθυοκαλλιεργητές αντιδρούν εδώ και χρόνια στο ενδεχόμενο αδειοδότησης του σολομού AquaBounty, υποστηρίζοντας ότι αφενός μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, αφετέρου ότι το «μεταλλαγμένο» ψάρι μπορεί να δραπετεύσει στο περιβάλλον και να μεταφέρει το ξένο γονίδιο στους φυσικούς πληθυσμούς.

Η FDA διαβεβαίωσε ότι η απόφασή της βασίζεται σε «ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα και ενδελεχείς ελέγχους».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο σολομός AquaBounty θα κυκλοφορεί στην αγορά χωρίς ειδική σήμανση, αφού δεν παρουσιάζει διαφορές από τους κανονικούς σολομούς ως προς τα θρεπτικά συστατικά.

Όσον αφορά τον θεωρητικό κίνδυνο για το περιβάλλον, η FDA έχει θέσει ως όρο την εκτροφή του σολομού σε απομονωμένες δεξαμενές που βρίσκονται μακριά από φυσικούς υδάτινους όγκους σε δύο τοποθεσίες στον Καναδά και τον Παναμά. Καμία άλλη εγκατάσταση, εντός ή εκτός ΗΠΑ, δεν μπορεί να εκτρέφει σολομούς AquaBounty που προορίζεται για κατανάλωση στις ΗΠΑ. Η FDA είχε εξάλλου χαρακτηρίσει «εξαιρετικά απίθανη» τη δραπέτευση του ψαριού στο φυσικό περιβάλλον.

Από την πλευρά της, η AquaBounty υποστηρίζει ότι η εκτροφή γενετικά τροποποιημένων ψαριών θα κάλυπτε την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ψάρια χωρίς να δημιουργεί πιέσεις στους φυσικούς πληθυσμούς σολομού.

Υποστηρίζει επίσης ότι ο σολομός της, ο οποίος μπορεί να εκτραφεί σε ιχθυοτροφεία γλυκού νερού μακριά από τις ακτές, μπορεί να αποφύγει τη ρύπανση, τις ασθένειες και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τους σολομούς θαλασσινού νερού.

Κανένα τρόφιμο από γενετικά τροποποιημένα ζώα δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!