Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Υπάρχουν κάποιες φαινομενικά ακίνδυνες καθημερινές συνήθειες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερο από 9 ώρες την ημέρα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και ανακοπής. Είναι πολύ σημαντικό αλλά και καταλυτικό να αλλάξουμε κάποια πράγματα από την καθημερινότητα μας για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή και «ευτυχισμένη»!
Είστε «καναπεδάκιας»
Κάθεστε για ώρες μπροστά από την τηλεόραση και νομίζετε πως δεν κάνετε τίποτα κακό. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να βλάψετε τα μάτια σας λόγω της ακτινοβολίας της οθόνης και επίσης ότι περιορίζετε τη φαντασία σας πρέπει να μάθετε πως βλάπτετε και την καρδιά σας. Ακόμα και εάν κάνετε καθημερινή γυμναστική για ώρες, η έλλειψη κίνησης για πολλές ώρες μπορεί να επηρεάσει τα λίπη στο αίμα και τα επίπεδα σακχάρου αυξάνοντας τις πιθανότητες για επεισόδιο ανακοπής καρδιάς. Κρατήστε το τηλεχειριστήριο μακρία έτσι ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες για να σηκώνεστε.
Στοματική υγιεινή
Η απαραίτητη συνήθεια του να βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινώς κρατούν τα ούλα υγιή και σας προσφέρει ένα αστραφτερό χαμόγελο για εκείνες τις δημοφιλείς selfie φωτογραφίες σας. Το σημαντικό όμως είναι ότι η σωστή στοματική υγεινή συσχετίζεται σημαντικά και με την υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν συμπεράνει πως η στοματική υγιεινή και οι κίνδυνοι για παθήσεις στην καρδιά συνδέονται καθώς οι φλεγμονές στα ούλα μπορεί να επιτρέψουν στα βακτήρια να εισέλθουν στα αιμοφόρα αγγεία σας, τα οποία στη συνέχεια «ταξιδεύουν» στην περιοχή των στεφανιαίων αρτηριών κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι δίοδοι και να οδηγήσει σε μικρότερη ροή αίματος, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό.
Συνήθειες ύπνου
Το να κοιμάστε λιγότερο από πέντε ή περισσότερο από εννέα ώρες το βράδυ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, επειδή και τα δύο άκρα όσον αφορά το σύνολο των ωρών που πρέπει και δεν πρέπει κοιμάστε, επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των ορμονών του καθημερινού σας στρες. Δεν πρέπει να υποτιμάτε τη σημασία του σωστού ύπνου.
Ροχαλητό
Εάν και είναι κυρίως ενοχλητικό για αυτόν/ήν που κοιμάται δίπλα σας, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Γνωστό ως αποφρακτική άπνοια ύπνου, η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να προκαλέσει την αρτηριακή σας πίεση να ανέβει στα ύψη ενώ εσείς ροχαλίζετε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν κοιμάστε τακτικές και σωστές ώρες αλλά και πάλι ξυπνάτε και νιώθετε κουρασμένοι και η υπνηλία σας κυριεύει, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας άμεσα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης οποιαδήποτε ασθένειας.
Τακτικό πρόγραμμα γυμναστικής
Αν είστε μία από εκείνες που ξεκινούν τη Δευτέρα με μία έντονη ρουτίνα γυμναστικής αλλά στη συνέχεια το αποφεύγετε για όλη την εβδομάδα λόγω του πόνου των μυών τότε προκαλείτε προβλήματα στην καρδιά. Είναι καλύτερο να στοχεύετε για αργή και σταθερή γυμναστική έτσι ώστε η καρδιά σας να μπορεί να συνηθίσει την φυσική άσκηση και να προσαρμοστεί αναλόγως.
Συχνή κατανάλωση αλκοόλ
Πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή ή ακόμα και εβδομαδιαία βάση. Το να πίνουμε στο σημέιο του να μεθάμε είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει υψηλή πίεση του αίματος, υψηλό επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν σας αρέσει να πίνετε όμως που και που (κακά τα ψέματα!) περιορίστε το σε ένα ποτό ή ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.
Μεγάλες ποσότητες φαγητού
Είναι γνωστό πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν πάρα πολλές πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αλλά εάν το καλοσκεφτείτε, το να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού δεν είναι καθόλου «δίκαιο» για την καρδιά. Είναι η πιο εύκολη λύση να ξεσπάμε στο φαγητό όταν δεν νιώθουμε καλά ή όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή όταν βαριόμαστε, παράλληλα όμως καταστρέφουμε και την μία και μοναδική καρδιά μας. Πρέπει να υιοθετήσουμε στο πρόγραμα της διατροφής μας σωστές μερίδες υγιεινών τροφίμων για μία υγιή καρδιά!
Μηδαμινές επισκέψεις στο γιατρό
Μην βγάζετε συμπεράσματα από μόνοι σας ότι όλα είναι μια χαρά. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιά μπορεί να «χτυπήσουν» τον καθένα. Πρέπει να επισκέφτεστε το γιατρό σε τακτικά χρονικά διαστήματα και να κρατάτε την αρτηριακή σας πίεση, τη χοληστερίνη, το διαβήτη, το βάρος σας αλλά και το κάπνισμα υπό έλεγχο.
Για να διαπιστώσεις εάν διατρέχεις κίνδυνο, αρκεί να έρθεις σε επικοινωνία με τον γιατρό σου και να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:
1ο Βήμα
Ενημερώσου για τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή
  • Ηλικία > 55 ετών
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακής ή αγγειακής πάθησης

2ο Βήμα
Μάθε τους αριθμούς που αφορούν στην υγεία σου
  • Αρτηριακή πίεση
  • Χοληστερόλη (ολική χοληστερόλη, «κακή» χοληστερόλη - LDL, «καλή» χοληστερόλη – HDL, τριγλυκερίδια)
  • Γλυκόζη (σάκχαρο) νηστείας
  • Δείκτης μάζας σώματος

3ο Βήμα
Συζήτησε με τον γιατρό σου για την υγεία της δικής σου καρδιάς, ώστε να εκτιμήσει εάν διατρέχεις κίνδυνο. Ακολούθησε τις οδηγίες του για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να μειώσεις τις πιθανότητες να εμφανίσεις επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα.

boro.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!