Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Όλοι θεωρούμε ότι τα κτίρια πρέπει να είναι άκαμπτα και σταθερά. Αλλά στο μέλλον τα πράγματα φαίνεται ότι θα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς θα χρησιμοποιούνται πολυμερή που θα αλλάζουν σχήμα, ανάλογα για παράδειγμα με τη θερμοκρασία.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κάνει ερευνητές στο Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης, όπου έχουν φτιάξει ένα πρωτότυπο κτίριο από οριγκάμι, το οποίο λυγίζει και αλλάζει μορφή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτό που έψαχναν οι επιστήμονες ήταν να βρουν ένα υλικό, που θα μπορεί εκτός του να λυγίζει, να θυμάται το αρχικό του σχήμα.

«Όσο προσπαθούσαμε να βρούμε το ακριβές υλικό που θα μπορούσε να αλλάξει κατάσταση και από μια ελαστική μορφή θα γινόταν ξανά σταθερό, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δομικό στοιχείο σε ένα κτίριο, ανακαλύψαμε αυτή τη νέα σύνθεση» εξήγησε η Έτσε Τανκάλ, φοιτήτρια του Ινστιτούτου.

Το πρότζεκτ ονομάζεται «Μεταφρασμένες Γεωμετρίες». Χρησιμοποιεί τριγωνικά πλακίδια για να φτιάξει την κατασκευή οριγκάμι. Η ομάδα μπορεί να δημιουργήσει κίνηση σε σημεία που ενώνονται οι αρμοί ή θεωρούνται κομβικά για την ισορροπία του κτιρίου.

«Θερμαίνοντας τον κάθε κόμβο, μπορούμε να μαλακώσουμε το υλικό και μετά τραβώντας το, ή κινώντας το, θα καθορίσουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ψυχραίνοντάς το ξανά, διατηρεί το καινούργιο του σχήμα. Άρα αυτή τη στιγμή αυτό είναι ψυχρό και άκαμπτο και δεν πρόκειται να κουνηθεί.

Αλλά όταν το μαλακώσουμε ξανά, τότε μπορεί να αλλάξει εύκολα μορφή» επισήμανε ο Ραμίν Σαμπαγιάτι, φοιτητής του Ινστιτούτου.

Το πολυμερές ζεσταίνεται πολύ γρήγορα, χάρις στα ηλεκτρικά καλώδια. Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 62 βαθμούς Κελσίου, γίνεται ελαστικό, επιτρέποντας στο κτίριο να μεταμορφωθεί.

Ειδικά drones έχουν προστεθεί στην κατασκευή, τα οποία πετώντας γύρω μπορούν να την ξαναφέρουν στο επιθυμητό σχήμα, τραβώντας το κτίριο με τη βοήθεια καλωδίων. Κρατούν για δύο λεπτά την κατασκευή μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.

Επικεφαλής της ομάδας είναι η Αρετή Μαρκοπούλου:

«Θα μπορούμε να πάρουμε τα σπίτια μαζί μας, όπως κάνουν τα ζώα στη φύση. Μπορούμε να τα αλλάξουμε, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Εάν υπάρχει μια μεγαλύτερη οικογένεια, πρέπει να επεκτείνουμε το σπίτι μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να έχουμε περισσότερη διαφάνεια και διαύγεια, εξαιτίας του φωτός και της εξωτερικής θερμοκρασίας. Άρα το σπίτι μας μπορεί να προσαρμόζεται. Μπορούμε ακόμη και να το βάλουμε στην τσέπη μας και μετά να το ξεδιπλώσουμε και να δημιουργήσουμε μια τρισδιάστατη κατασκευή».

Παρόλο που η ερευνήτρια πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ολόκληρα κτίρια στο μέλλον σαν αυτή την κατασκευή οριγκάμι, η αρχή που υπάρχει εδώ μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτερα, εσωτερικά αλλά και προσόψεις κτιρίων.

Και από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο. Μια χαμηλού κόστους θερμοκοιτίδα δημιούργησε ο Τζέιμς Ρόμπερτς, φοιτητής σε σχολή ντιζάιν. Αφορμή γι’ αυτή την εφεύρεση ήταν η άθλια κατάσταση των σύρων προσφύγων και η προσπάθειά του να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερα νεογνά που γεννιούνται πρόωρα.

Όταν μια παραδοσιακή θερμοκοιτίδα κοστίζει 40.000 Ευρώ, αυτός σκέφτηκε μια έξυπνη και φτηνή λύση, που δεν είναι άλλη από τη φουσκωτή θερμοκοιτίδα. Καθαρίζεται εύκολα, είναι κόμπακτ και κοστίζει μόλις 300 ευρώ.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μονωμένο κομμάτι αέρα. Είναι σαν τη διαφορά ανάμεσα στο διπλό και το μονό τζάμι. Είναι λοιπόν ευκολότερο να κρατήσουμε το εσωτερικό σε μια σταθερή θερμοκρασία και να έχει ζέστη.

Το πραγματικό μέγεθος της θερμοκοιτίδας μπορεί να είναι πολύ μικρό, όταν συμπιέζεται. Αυτό προσφέρουν τα φουσκωτά μέρη. Γλιτώνεις και χρήματα, όταν σου αποσταλεί ταχυδρομικά στο σπίτι. Δεν χρειάζεσαι λοιπόν όλο τον σκελετό στο αεροπλάνο. Μπορείς να το βάλεις μέσα σε ήδη χρησιμοποιημένα κιβώτια και να τα στείλεις. Είναι πολύ φθηνότερο» εξήγησε ο δημιουργός της θερμοκοιτίδας, Τζέιμς Ρόμπερτς.

Η θερμοκοιτίδα μπορεί να λειτουργεί και με την σποραδική παροχή ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι προσφυγικοί καταυλισμοί. Μπορούμε να φορτίσουμε τη θερμοκοιτίδα με την μπαταρία του αυτοκινήτου. Θα κρατήσει για 24 ώρες. Πολλοί οργανισμοί έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά ο εφευρέτης της θέλει λίγο ακόμη χρόνο για να βελτιώσει τη συσκευή του.

ΠΗΓΗ: euronews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!