Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Κεντρικό πρόσωπο του μουντιάλ στη Βραζιλία είναι ο επιθετικός της Ουρουγουάης Λουίς Σουάρεζ όχι μόνο για τα γκολ που έχει πετύχει μέχρι τώρα στη διοργάνωση αλλά για την άγρια δαγκωνιά στον Ιταλό αμυντικό Τζόρτζιο Κελίνι.

Η δαγκωνιά έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Σουάρεζ και απειλείται με βαριά τιμωρία απο την FIFA. Είναι η τρίτη φορά που ο χαρισματικός επιθετικός δαγκώνει και μάλιστα με μανία ένα αντίπαλο του εντός του αγωνιστικού χώρου και όπως είναι ευνόητο πολλοί αναζητούν την αιτία αυτής της συμπεριφοράς.

Μια εξήγηση δίνει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γκίνσμπουργκ κλινικός ψυχολόγος με ειδίκευση στην αθλητική ψυχολογία στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπως γράφει το vima.gr.

Οπως υποστηρίζει ο Γκινσμπουργκ αιτία της συμπεριφοράς του Σουάρεζ είναι πιθανώς τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης που παράγει ο οργανισμός του ειδικά κατά την διάρκεια των αναμετρήσεων.

Σύμφωνα με τον Γκίνσμπουργκ τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης «τρελαίνουν» τον Σουάρεζ και τον κάνουν κυριολεκτικά ανεξέλεγκτο.

«Υπάρχουν αθλητές εξαιρετικά ανταγωνιστικοί με πολύ υψηλή επιθυμία να κερδίζουν. Αυτοί οι αθλητές προσπαθούν να διατηρούν ή και να αυξάνουν την ένταση της απόδοσης τους κατά τη διάρκεια ενός ματς και ένας τρόπος είναι μέσω της σωματικής επαφής με τους αντιπάλους τους.

Οταν μάλιστα η επιδίωξη της επιτυχίας και της νίκης γίνεται σε διοργανώσεις επιπέδου ενός μουντιάλ ένα τέτοιο άτομο εκκρίνει τεράστιες ποσότητες τεστοστερόνης αφού του είναι απαραίτητη για να διατηρήσει την ένταση και την ορμή του.

Εκεί ακριβώς είναι η στιγμή που πρέπει κάποιος να γνωρίζει πώς να ελέγχει όλη αυτή την επιθετικότητα που παράγεται στον οργανισμό του και να τη χρησιμοποιεί δημιουργικά και αποτελεσματικά, σύμφωνα με το vima.gr.

Είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και ο πολύς κόσμος δεν ανιτλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεται και να ελέγχει κάποιος έστω και αν είναι επαγγελματίας αθλητής μια τέτοια κατάσταση» αναφέρει ο Γκίνσμπουργκ.
vima.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!