Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια αυγά μετατρέπονται σε υποπροϊόντα για παρασκευή μακαρονιών, αρτοσκευασμάτων και γενικά τροφίμων.
Μαζί με αυτά, παράγεται και μια τεράστια ποσότητα από τσόφλια αυγών, απορρίμματα δύσκολα στη διαχείριση σύμφωνα με τους ειδικούς.
Γνωρίζετε όμως ότι οι δεκάδες τόνοι από κελύφη αυγών που πετιούνται στην Ευρώπη, μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν σε πλαστικά, καλλυντικά ή συμπληρώματα διατροφής, με την κατάλληλη βιομηχανική επεξεργασία και αξιοποίηση; 
Αυτό ακριβώς ερευνά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στο πλαίσιό του, αναπτύχθηκε ο μηχανισμός που διαχωρίζει τη μεμβράνη από το κέλυφος. Η μεμβράνη έπειτα στεγνώνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να διατηρήσει τις ιδιότητές της. Τελευταίο βήμα, η αποστείρωσή της.
Ο Enrico Imperi, χημικός μηχανικός στη Labor Srl, εξηγεί στο Euronews: "Χρησιμοποιούμε υπεριώδεις ακτίνες. Οι ακτίνες UV διαπερνούν τα βακτήρια και αλλάζουν το DNA τους. Έτσι, τα βακτήρια απενεργοποιούνται και δεν μπορούν πλέον να αναπαραχθούν". Σύμφωνα με τον ίδιο, "με τον τρόπο αυτό, οι μεμβράνες αποστειρώνονται χωρίς τη χρήση χημικών ή υψηλών θερμοκρασιών, με μη παρεμβατικό τρόπο και έτσι διατηρούν τις ιδιότητές τους".
Ο πρωτότυπος μηχανισμός αποτελεί ήδη πραγματικότητα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν δείξει σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αυγά πώς να αξιοποιήσουν τα απόβλητα και ελπίζουν ένα εμπορεύσιμο προϊόν να είναι έτοιμο σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Όπως λένε, θα μπορούσε να βελτιώσει συνολικά την ανταγωνιστικότητα του πτηνοτροφικού τομέα στην Ευρώπη.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!