Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί επίδομα το οποίο θα καταβάλλεται σε όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το καύσιμο που επιλέγουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση. Στο υπουργείο Οικονομικών, αν και ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, φοβούνται ότι μια τέτοια αλλαγή θα εκτόξευε το δημοσιονομικό κόστος. 

Ενώ σε 15 ημέρες ξεκινάει η περίοδος πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013-2014, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για τι τελικώς θα ισχύσει. Οι υποσχέσεις που είχαν «διαρρεύσει» έκαναν λόγο: 

1. Για προκαταβολή μέρους του επιδόματος στους δικαιούχους έτσι ώστε να τονωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.

2. Για καταβολή επιδόματος ανεξαρτήτως του καυσίμου που θα επιλεγεί από το κάθε νοικοκυριό. 

3. Για αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων 

Το πρώτο και το δεύτερο σενάριο, φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς διαπιστώνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο. Με τον τρόπο που είναι σήμερα σχεδιασμένο το σύστημα επιστροφής φόρου, ο δικαιούχος πρέπει πρώτα να προχωρήσει στη δαπάνη, να πληρώσει το πετρέλαιο προς 1,3 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια να περιμένει να εξεταστεί το αίτημά του από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε, τελικώς, να καταβληθεί η επιστροφή φόρου στον τραπεζικό του λογαριασμό. 

Αυτό για το δημόσιο ταμείο σημαίνει ότι πρώτα εισπράττει τουλάχιστον ένα ευρώ ανά λίτρο από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ και μετά αποδίδει 28 λεπτά το λίτρο στους δικαιούχους Προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης και αποσύνδεση του από την υποχρέωση αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εκταμιευτούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο, χωρίς να υπάρχει κάποια διαβεβαίωση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν. 

1. Πρώτον διότι οι δικαιούχοι θα μπορούσαν να επιλέξουν άλλες μορφές καυσίμου οι οποίες δεν θα απέδιδαν φορολογικά έσοδα στο κράτος (π.χ καυσόξυλα) 

2. Δεύτερον διότι το νοικοκυριό θα μπορούσε να αξιοποιήσει το επίδομα για κάλυψη άλλων αναγκών 

Οι πράξεις, αποδεικνύουν ότι επίδομα θέρμανσης θα μπορούσε να καταβληθεί (και μάλιστα να προκαταβληθεί) μόνο σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων (σαφώς μικρότερο από τον αριθμό όσων δικαιούνται επιστροφή φόρου από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης ) ο οποίος θα επιλεγόταν με πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. 

Έτσι, το μόνο σενάριο που παραμένει ανοικτό, φαίνεται ότι είναι η «ελαστικοποίηση» των κριτηρίων χορήγησης της επιστροφής φόρου από πετρέλαιο θέρμανσης. Έμφαση, αναμένεται να δοθεί κυρίως στα περιουσιακά κριτήρια που πέρυσι απέκλεισαν από το επίδομα χιλιάδες δικαιούχους.

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!