Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ανατριχιαστικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα περιλαμβάνει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο Οργανισμός κατήγγειλε ότι η χώρα κάνει χρυσές δουλειές εξάγοντας εργαλεία για βασανιστήρια σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Πάνω από 130 κινέζικες εταιρείες- οι οποίες μάλιστα στην πλειονότητά τους είναι κρατικές επιχειρήσεις- δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, που γνωρίζει τρομακτική άνθηση τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει η έκθεση, ότι πριν από μία δεκαετία οι εταιρείες αυτές ήταν μόλις 28.
Γκλομπ που προκαλούν ηλεκτροσόκ, όπλα προσωρινής παράλυσης, ρόπαλα με καρφιά, καθίσματα ακινητοποίησης κρατουμένων που χρησιμοποιούνται σε ανακρίσεις είναι μερικά μόνο από αυτά τα εργαλεία βασανισμού που εξάγει η Κίνα. Κάποια από αυτά «είναι πραγματικά βάναυσα και απάνθρωπα και πρέπει να απαγορευτούν αμέσως», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.
Επτά κινεζικές εταιρίες προτείνουν στον κατάλογο των προϊόντων τους ρόπαλα με μεταλλικά καρφιά. Τέτοιου είδους εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία στην Καμπότζη και εξήχθη στις δυνάμεις ασφαλείας του Νεπάλ και της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
«Αν και κάποιες από τις εξαγωγές χωρίς αμφιβολία χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες επιχειρήσεις των αρχών, υπάρχει και εξοπλισμός με απάνθρωπες συνέπειες ή που δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο να τροφοδότησης παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει η έκθεση.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Κίνα είναι η μοναδική χώρα που παράγει ράβδους με καρφιά, που σχεδιάζονται συγκεκριμένα ως εργαλεία για βασανιστήρια. Επτά εταιρείες διαφημίζουν αυτό το προϊόν, ενώ 29 πουλάνε ρόπαλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ. «Αυτές οι συσκευές διευκολύνουν  τους χρήστες να προκαλούν εξαιρετικά επώδυνα πολλαπλά ηλεκτροσόκ σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος, όπως τα γεννητικά όργανα, ο λαιμός, η βουβωνική χώρα και τα αφτιά, χωρίς να μένουν σημάδια για πολύ καιρό», σημειώνει η έκθεση.
Οι πωλήσεις γίνονται σε χώρες όπως η Σενεγάλη, η Αίγυπτος, η Γκάνα, η Καμπότζη και το Νεπάλ, ενώ μία από τις εταιρείες προμηθεύει με μερικά από τα πιο ανατριχιαστικά εργαλεία 40 αφρικανικές χώρες.






aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!