Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017


Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Μάρινο Ραχόι δήλωσε ότι θέλει η Ισπανία να πάρει τον άμεσο έλεγχο της Καταλονίας.
Ωστόσο, πριν από την ψηφοφορία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας – με βουλευτές υπέρ της ανεξαρτησίας να τοποθετούν στις κενές θέσεις τους με καταλανικές σημαίες.
Η ανεξαρτησία ψηφίστηκε στην συνέλευση 135 μελών, με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 κενές ψηφοφορίες.
Η ισπανική γερουσία, όπου το δημοφιλές κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία, θα ψηφίσει τα βήματα για την κατάργηση της αποσχιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής. Μάλιστα, αναμένεται να υποστηρίξει τα σχέδια του Ραχόι.
Η αντίδραση της Μαδρίτης
Η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.
Ο Ραχόι αναμένεται τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου με την έκθεση δύο αριστουργημάτων από το Μουσείο Σαγκάης. Μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη και το ζωγραφικό έργο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού» θα αποτελέσουν τα έργα με τα οποία το Μουσείο της Ακρόπολης θα τιμήσει την 28η Οκτωβρίου. Παράλληλα, η είσοδος τόσο στο Μουσείο όσο και στην περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» θα είναι ελεύθερη.
Η συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με το Μουσείο Σαγκάης
Η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο Μουσεία. Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σαγκάης (11 Ιανουαρίου – 8 Απριλίου 2018) με την παρουσίαση δύο αριστουργημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 (520-510 π.Χ.) και ενός ερυθρόμορφου καλύμματος λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.). Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο Μουσεία.
Το Μουσείο Σαγκάης
Το Μουσείο της Σαγκάης ιδρύθηκε το 1952 για να στεγάσει έργα της αρχαίας Κινεζικής τέχνης. Εκατόν σαράντα χιλιάδες αντικείμενα, από το ένα εκατομμύριο έργα τέχνης που απαρτίζουν τις συλλογές του, έχουν χαρακτηριστεί εθνικοί θησαυροί. Οι συλλογές του Μουσείου της Σαγκάης καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την Νεολιθική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, και είκοσι μία κατηγορίες εκθεμάτων, όπως χάλκινα κεραμικά και καλλιγραφικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, έργα από νεφρίτη και ελεφαντόδοντο, σκεύη από μπαμπού και λακαρισμένο ξύλο, μαντικά οστά, σφραγίδες, νομίσματα και τέχνεργα των εθνικών μειονοτήτων. Οι συλλογές των χάλκινων, της κεραμικής, της καλλιγραφίας και της ζωγραφικής είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Αριστουργήματα και θησαυροί του Μουσείου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ το ίδιο το Μουσείο υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.
Τα έργα τέχνης που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης
Το πρώτο έργο τέχνης που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» είναι μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang (770 – ύστερος 7ος αι. π.Χ.) και χρησίμευε ως αγγείο νερού για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια. Η καινοτόμα διακόσμηση του σκεύους με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής χαλκοτεχνίας.
Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. μ.Χ.) με τίτλο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού». Ο κύλινδρος απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.
Χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες
Τα δύο αντικείμενα της εκθεσιακής δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης από τις 28 Οκτωβρίου 2017 έως τις 30 Απριλίου 2018, τις μέρες & ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο δεν απαιτείται εισιτήριο.
Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το ενημερωτικό βίντεο που θα προβάλλεται σε επανάληψη στον ίδιο χώρο με τα δύο εκθέματα, καθώς και να διαβάσουν το μικρό ενημερωτικό έντυπο της εκθεσιακής δράσης που θα διατίθεται δωρεάν στα κινέζικα, στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Στα Πωλητήρια του Μουσείου θα διατίθεται προς πώληση το μεγάλο ενημερωτικό έντυπο της εκθεσιακής δράσης στα κινέζικα, στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά είναι ασφαλέστερες, όταν γίνονται όχι τις πρωινές αλλά τις απογευματινές ώρες, επειδή τότε η καρδιά συγχρονίζεται καλύτερα με το βιολογικό ρολόι των ασθενών και είναι πιο ανθεκτική, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.
Αν μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν ότι αυτό όντως συμβαίνει ευρέως, τότε σε όλο τον κόσμο τα νοσοκομεία θα κληθούν να αλλάξουν τις ώρες των χειρουργείων ανοικτής καρδιάς.
Η νέα μελέτη συνδύασε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε καρδιοπαθείς, παρατηρήσεις ασθενών, ανάλυση ιστών και έρευνα σε πειραματόζωα (ποντίκια) για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ώρα του χειρουργείου παίζει ζωτικό ρόλο. Όταν γίνεται απόγευμα, υπάρχει καλύτερος συγχρονισμός της καρδιάς με το «ρολόι» του οργανισμού (τον κιρκάδιο ρυθμό), με αποτέλεσμα να είναι μικρότερη η πιθανότητα επικίνδυνων επιπλοκών μετά την επέμβαση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταβίντ Μονταίν του Πανεπιστημίου της Λιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικο The Lancet, προτείνουν οι επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς να μετακινηθούν τις απογευματινές ώρες. Τόνισαν πάντως ότι η μελέτη τους πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών και ιδίως σε όσους πάσχουν από διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια.
Μετά από μια επέμβαση στην καρδιά, οι ασθενείς μπορούν να εμφανίσουν έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλη βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.
Οι ερευνητές εντόπισαν 287 γονίδια που συνδέουν το βιολογικό ρολόι (το οποίο ελέγχει τον ύπνο και το ξύπνημα των ανθρώπων, την ανάγκη για τροφή κ.α.) με πιθανές βλάβες στην καρδιά.
Όπως είπε ο Μονταίν, «η μελέτη μας βρήκε ότι η μετεγχειρητική ζημιά στην καρδιά είναι πιο συχνή στους ανθρώπους που έκαναν επέμβαση το πρωί, σε σχέση με όσους εγχειρήθηκαν το απόγευμα.
Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, εν μέρει ο βιολογικός μηχανισμός γι’ αυτές τις βλάβες επηρεάζεται από το βιολογικό ρολόι του ασθενούς και τα γονίδιά που το ελέγχουν. Συνεπώς, το να μετακινήσουμε τις επεμβάσεις της καρδιάς το απόγευμα, μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί ο κίνδυνος για την καρδιά μετά από το χειρουργείο».
Η μελέτη παρατήρησης που έγινε μεταξύ 2009-2015 σε σχεδόν 600 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν κάνει επέμβαση για αντικατάσταση βαλβίδας καρδιάς (οι μισοί το πρωί και οι άλλοι μισοί το απόγευμα), έδειξε ότι -σε διάστημα 500 ημερών μετά το χειρουργείο- όσοι είχαν χειρουργηθεί τις απογευματινές ώρες, είχαν κατά μέσο όρο 50% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα, να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια ή να πεθάνουν από καρδιά (αυτά συνέβησαν στο 9% μόνο των ασθενών, έναντι ποσοστού 18% σε όσους είχαν χειρουργηθεί το πρωί).
Σε μια άλλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, που έγινε το 2016-2017 σε 88 ασθενείς, οι οποίοι τυχαία χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, μία πρωινή και μία απογευματινή, για να κάνουν επίσης επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας και των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι αν και ο μέσος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο ήταν ίδιος για όλους (12 μέρες), όσοι είχαν εγχειρηθεί το απόγευμα, εμφάνιζαν στον καρδιακό ιστό μετά την επέμβαση επίπεδα βλάβης περίπου 20% μειωμένα σε σχέση με τις βλάβες στους «πρωινούς».
Η ξεχωριστή ανάλυση ιστών καρδιάς προερχόμενων από 30 ασθενείς έδειξε ότι όσοι ιστοί προέρχονταν από άτομα που είχαν κάνει απογευματινή επέμβαση, ήσαν πιο υγιείς και πιο ικανοί να ανακτήσουν την ομαλή λειτουργία τους μετά την προσωρινή στέρηση του οξυγόνου.
Η περαιτέρω γενετική ανάλυση των ίδιων ιστών αποκάλυψε ότι τα 287 γονίδια που σχετίζονται με τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού, είναι πιο ενεργά στους ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί το απόγευμα, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά τους συγχρονίζεται καλύτερα με τον κιρκάδιο ρυθμό.
Τέλος, και μια μελέτη σε ποντίκια επιβεβαίωσε τις καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες του βιολογικού ρολογιού.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού είναι μεγαλύτερη το πρωί, καθώς επίσης ότι η καρδιά και οι πνεύμονες δουλεύουν καλύτερα το απόγευμα.
Αυτό, μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί οι επαγγελματίες αθλητές συνήθως κάνουν περισσότερα ρεκόρ το απόγευμα παρά το πρωί.
Υπό διερεύνηση είναι το κατά πόσο η διαφορά μεταξύ πρωινού και απογευματινού χειρουργείου ισχύει και για άλλα είδη επεμβάσεων πέραν της καρδιάς.

Ο Άγιος Δημήτριος συχνά απεικονίζεται μπροστά στο Μαξιμιανό, στη φυλακή, ευλογώντας το Νέστορα. Επιπλέον επειδή ο Άγιος Δημήτριος είναι και ένας από τους στρατιωτικούς και συγχρόνως προστάτης της Θεσσαλονίκης, που πολλές φορές έσωσε από διάφορους κινδύνους, οι παραστάσεις στις οποίες ο άγιος εικονίζεται στρατιωτικός, είτε πεζός είτε καβαλάρης, είναι συνηθισμένες στην ορθόδοξη αγιογραφία.
Μεταξύ αυτών των αγιογραφιών ο Άγιος Δημήτριος απεικονίζεται και έφιππος σε κόκκινο άλογο, σε αντίθεση με το λευκό άλογο του Άη Γιώργη.
Στην εικόνα αυτή ο άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται καβαλάρης με στρατιωτική στολή πάνω σε κόκκινο άλογο φονεύοντας με το δόρυ του τον τσάρο των Βουλγάρων Σκυλογιάννη. Πρόκειται για το θαύμα που έγινε τον Οκτώβριο του 1207 έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης.
Ο τσάρος των Βουλγάρων Ιωαννίτζης που οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν Σκυλογιάννη, φονεύτηκε κατά την παράδοση από τον άγιο Δημήτριο, όταν εκείνος πολιορκούσε τη Θεσσαλονίκη. Στο πρόσωπο του αγίου Δημητρίου η Θεσσαλονίκη βλέπει πάντοτε τον προστάτη της, το στήριγμά της. (Η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1912 συνέπεσε με την ημέρα της γιορτής του αγίου μας).
Δίκαια ο άγιος Δημήτριος αποκαλείται από τον υμνωδό της Εκκλησίας «ο μέγας φρουρός της Θεσσαλονίκης, ο ρύστης εν τοις κινδύνοις ο εξαίρετος, πρόμαχος ο κράτιστος» (Κανών δεύτερος). Σ’ έναν άλλο Κανόνα, που συνέθεσε ο Συμεών Θεσσαλονίκης, ο άγιος Δημήτριος φέρεται να λέει στην προστατευόμενή του πατρίδα Θεσσαλονίκη «…μη φοβού ουν, πατρίς μου, εμέ κατέχουσα, τους εχθρούς σου γαρ πάντας πατάξω εν Χριστώ και φυλάξω σε την τιμωσανμε».
Δίκαια παρατηρήθηκε, πως από όλες τις εικόνες του Αγίου Δημητρίου, η εικόνα του έφιππου αγίου αγαπήθηκε περισσότερο, γιατί ενσαρκώνει τα ελληνικά ιδεώδη της παληκαριάς και της λεβεντιάς. Στη συνείδηση των πιστών ο άγιος Δημήτριος δεν έιναι μόνο, κατά τον υμνωδό, «κρηπίς ακατάβλητος και θεμέλιος άρρηκτος και πολιούχος, οικιστής και υπέρμαχος» της πόλεως της Θεσσαλονίκης και «εν πολλοίς και πολλάκις κινδύνοις χαλεποίς των Θεσσαλονικέων προϊστάμενος», αλλά και ομέγας υπέρμαχος της οικουμένης.
Για τούτο ψάλλει η Εκκλησία μας, «Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις, σε υπέμαχον η οικουμένη, αθλοφόρετα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την δύναμιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος» (απολυτίκιο του αγίου).
Πηγή: dogma.gr

Μπορεί κάποτε να ήταν κυρίαρχοι στον πλανήτη Γη και να σκορπούσαν τον τρόμο με τη μορφή τους, σήμερα, όμως, γοητεύουν μικρούς και μεγάλους.

Ο τρομακτικός Ρεξ, ο αλλόκοτος Τρικέρατος, ο Βραχιόσαυρος, ο Διπλόσαυρος και η μεγάλη παρέα τους, θα εγκαταστάθηκαν από τις 13/10 και για τρεις μήνες, σε χώρο 2.500 τ.μ., στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να μπουν σε στη «μηχανή του χρόνου» και να μεταφερθούν εκατομμύρια χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, μετά τις επιτυχίες των θεματικών πάρκων «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» και «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», η ΔΕΘ-Helexpo, σε συνεργασία με τις δημιουργικές ομάδες Eksagon Greece KE και Dream Workers, απευθύνουν νέο κάλεσμα για ένα ταξίδι απόδρασης πίσω στο χρόνο, πέρα από τα σύνορα της ιστορίας και πριν από την αυγή της ανθρωπότητας.

Στο νέο θεματικό πάρκο της HELEXPO «Δεινόσαυροι», μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν, να αγγίξουν και να ζήσουν μια περιπέτεια μαζί με τα γιγάντια αυτά πλάσματα, που τα προσομοιώνουν μερικά από τα μεγαλύτερα εκθέματα της Ευρώπης.

Οι επισκέπτες θα βιώσουν το ταξίδι τους στο χωροχρόνο, καθώς τα τεράστια ρομποτικά εκθέματα, οι κινήσεις, τα χρώματα, οι υφές, οι ήχοι, αλλά και η ατμόσφαιρα του χώρου, θα τους δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο στην εποχή που ζούσαν αυτά τα εντυπωσιακά ζώα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ τις πρωινές ώρες για τόνωση και ενέργεια.
Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη του καφέ για την υγεία, όπως η χαλάρωση των μυϊκών πόνων, η βελτίωση της μνήμης, αλλά και η προστασία από τον διαβήτη και τη νόσο του Parkinson.
Είναι όμως ασφαλές να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι;
Η κατανάλωση καφέ, ακόμη και χωρίς καφεΐνη, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγή οξέων στο στομάχι. Εάν έχετε ευαίσθητο πεπτικό, αυτό θα μπορούσε να βλάψει την εσωτερική επικάλυψη του στομάχου (βλεννογόνο) και να επιδεινώσει τα συμπτώματα δυσπεψίας, καούρας ή του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως υπερδιέγερση, άγχος, σύγχυση, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.
Ένας άλλος λόγος για να μην πίνετε καφέ νηστικοί, είναι ότι μπορεί να επηρεαστεί το βιολογικό σας ρολόι, γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός. Η αιτία είναι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, που απελευθερώνεται σε κατάσταση άγχους, αλλά επηρεάζει και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό κορυφώνονται μεταξύ 8 και 9 π.μ., βοηθώντας το σώμα σας να ξυπνήσει φυσικά.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης και την επίδρασή της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πίνετε όλο και περισσότερο καφέ για να πάρετε ενέργεια και το σώμα σας θα εξαρτάται σταδιακά όλο και περισσότερο από την καφεΐνη.
Εάν εκδηλώνετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά δεν θέλετε να σταματήσετε να πίνετε καφέ, δοκιμάστε να πιείτε πριν τον καφέ ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα κορτιζόλης σας, αλλά ξυπνάτε πολύ νωρίς, περιμένετε να περάσει μία ώρα και μετά πιείτε καφέ.
πηγή: medicalnews.gr
SOS από την ΕΥΔΑΠ για τα αποθέματα νερού
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, σχετικά με τα αποθέματα του νερού στις εγκαταστάσεις της.
Όπως προκύπτει, ο κίνδυνος λειψυδρίας, είναι κάτι περισσότερο από ορατός, καθώς η πτώση στα αποθέματα νερού είναι κατακόρυφη. Το ανησυχητικό είναι ότι σημειώνονται βροχοπτώσεις οι ταμιευτήρες δεν φαίνεται να γεμίζουν, ενδεχομένως λόγω και της ανορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σήμερα Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, βρίσκονται μόλις 892 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, την ώρα που την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα!
«Είναι γεγονός ότι έχουμε μειωμένες βροχοπτώσεις στη χώρα μας και ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια. Φέτος η χρονιά ξεκίνησε με μειωμένες κατά μέσο όρο βροχοπτώσεις, αν και υπήρχαν έντονες καταιγίδες σε ορισμένες περιοχές. Ο συνήθης ύποπτος για τους επιστήμονες είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία οδηγεί σε χειρότερες και πιο άνυδρες συνθήκες για την νότια Ευρώπη, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα. Εξαιτίας αυτού του λόγου, είναι φανερό ότι η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων έχει πολλή μεγάλη σημασία και το τονίζω αυτό, γιατί η Ελλάδα στερείται τέτοιας διαχείρισης. Με την επιστημονική έννοια του όρου, δεν υπήρχε ποτέ ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τρανό παράδειγμα, η υπερ-χρησιμοποίηση του νερού για τις αγροτικές καλλιέργειες», ανέφερε μιλώντας στο protothema.gr, η κυρία Μαρία Μιμίκου, καθηγήτρια στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επί χρόνια διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!