Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

 Τόκιο, Ιαπωνία 8 Αυγούστου...

Η ιδέα της τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας έχει χαρακτηριστεί ως ένας σημαντικός τρόπος εξισορρόπησης της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ όπου έχει εφαρμοστεί, η απόδοση των εργαζομένων είναι μεγαλύτερη.

Σήμερα, έχοντας αποκομίσει οφέλη από την εφαρμογή της, ολοένα και πιο συχνά μεγάλες εταιρείες στρέφονται σε αυτή την εργασιακή κουλτούρα. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι πλέον και o ιαπωνικός κολοσσός ηλεκτρονικών ειδών Panasonic ο οποίος προαιρετικά δίνει την επιλογή εργασίας τεσσάρων, αντί πέντε ημερών την εβδομάδα στους εργαζόμενούς της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Nikkei.

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της Panasonic που εδρεύει στην Οσάκα, θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν δεύτερη εργασία ή να αφιερώσουν τον χρόνο τους σε εθελοντικές εργασίες, αξιοποιώντας τις επιπλέον ελεύθερες ημέρες τους, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Yuki Kusumi κατά την ενημέρωση επενδυτών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Η ευθύνη μας είναι να επιτύχουμε μια ιδανική ισορροπία μεταξύ του τρόπου εργασίας και του τρόπου ζωής για το ανθρώπινο κεφάλαιο μας», είπε ο Kusumi. Η Panasonic θα επιτρέψει επίσης στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι όταν οι συνεργάτες τους μεταφερθούν σε άλλες τοποθεσίες, είπε.

Η κίνηση της Panasonic ακολουθεί τις αντίστοιχες ενέργειες των εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως που προσπαθούν να προσελκύσουν ταλέντα σε μια ανελαστική αγορά εργασίας, προσφέροντας μικρότερη εργασιακή εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της 4ημερης εργασίας σε όσες χώρες έχει εφαρμοστεί δοκιμαστικά είναι σχετικά αναπάντεχα, δεδομένου ότι μερικές από τις πιο παραγωγικές χώρες του κόσμου, όπως η Νορβηγία, η Δανία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, εργάζονται κατά μέσο όρο περίπου 27 ώρες την εβδομάδα.

 

 «Έπιασε» και στη Νέα Ζηλανδία

Το 2018, η εταιρεία Perpetual Guardian της Νέας Ζηλανδίας, η οποία βοηθά τους πελάτες της να διαχειρίζονται τις διαθήκες και τις περιουσίες τους, πραγματοποίησε επίσης μια δίμηνη δοκιμή της ιδέας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν τόσο επιτυχημένη, που ήθελε να εφαρμόσει σε μόνιμη βάση την ευέλικτη εργασία.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους λοιπόν, αποδεδειγμένα η αποδοτικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε. Τη στιγμή που πριν την υιοθέτησης της τετραήμερης εργασίας μόλις το 54% των εργαζομένων δήλωνε πως μπορούσε να συνδυάσει αρμονικά επαγγελματική και προσωπική ζωή, μετά το πέρας της, το ποσοστό έφτασε στο 78%. Όλα αυτά συνέβαλαν στην σημαντική βελτίωση της απόδοσης στη δουλειά τους.

 

Δύο χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2020 ο κολοσσός των καταναλωτικών αγαθών Unilever ξεκίνησε αντίστοιχο πρόγραμμα για τα 81 μέλη του προσωπικού της στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Ζηλανδία.

Αλλού, μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζουν να υιοθετούν αυτή την τάση, όπως η Microsoft στην Ιαπωνία η οποία πειραματίστηκε κλείνοντας τα γραφεία της κάθε Παρασκευή τον περασμένο Αύγουστο και έδωσε σε όλους τους υπαλλήλους μια επιπλέον ημέρα κάθε εβδομάδα.

 

Το μοιραίο φαινόμενο «karoshi» 

Η παράνομη υπερεργασία είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην Ιαπωνία την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ της χώρας να χαρακτηρίζουν «μαύρες» πολλές εταιρείες που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους τους να δουλεύουν παραπάνω ώρες.

Το karoshi όπως αποκαλείται ο «θάνατος από την πολλή δουλειά» είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στην Ιαπωνία.

Ο όρος karoshi δεν είναι άγνωστος. Χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ΄70. Ο όρος είναι ψυχοκοινωνικός, και αναφέρεται στους θανάτους ή αναπηρίες (εγκεφαλικά, ανακοπές, καρδιακές δυσλειτουργίες) που προκαλούνται από μεγάλο όγκο δουλειάς και πολλές ώρες εργασίας.

Karojisatsu σημαίνει «αυτοκτονία εξαιτίας του υπερβολικού φόρτου εργασίας και στρεσογόνων συνθηκών εργασίας». Πολλές ώρες δουλειάς, αυξημένος όγκος εργασίας, έλλειψη ελέγχου στο αντικείμενο της δουλειάς, ρουτίνα και επαναλαμβανόμενες εργασίες, διαπροσωπικές διαμάχες, μη επαρκής επιβράβευση, εργασιακή ανασφάλεια και προβλήματα οργάνωσης, όλα μπορούν να αποτελέσουν ψυχοσωματικούς κινδύνους στη δουλειά, σύμφωνα με τον ILO.

Οι εταιρείες που επιτρέπουν τετραήμερες εβδομάδες εργασίας στην Ιαπωνία εξακολουθούν να είναι μια μικρή μειοψηφία: λίγο πάνω από το 8% των ιαπωνικών επιχειρήσεων πρόσφεραν περισσότερες από δύο εγγυημένες ημέρες άδειας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2020 από το υπουργείο Εργασίας.

 

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του 4ημέρου 

Η νέα αυτή τάση μπορεί να έχει και φιλικές προς το περιβάλλον συνέπειες. Τον Μάιο του 2021, η έκθεση (Stop the clock - The envitonmental benefits of a shorter working week) που ανέθεσε η εκστρατεία 4 ημερών την εβδομάδα (the 4 Day Week campaign) από την Platform London υπέδειξε ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας θα μπορούσαν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση, η μετάβαση σε μια εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών χωρίς απώλεια αμοιβών θα μπορούσε να συρρικνώσει το αποτύπωμα άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 127 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2025.

Πρόκειται για μείωση κατά 21,3%, ενώ υπερβαίνει το σύνολο του αποτυπώματος άνθρακα της Ελβετίας. Ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 27 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τον δρόμο – ουσιαστικά ολόκληρου του ιδιωτικού στόλου αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

πηγές: Business Insider, Wired

 Οργή Ερντογάν κατά των γιατρών που αμφισβητούν το Turkovac: "Είστε απατεώνες και ψεύτες"

"Απατεώνες και ψεύτες" αποκάλεσε ο Ερντογάν τους γιατρούς που εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Turkovac επιμένοντας ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά της covid-19 και "δική μας εφεύρεση".

"Το πανεπιστήμιο Ερτζιγιές παράγει, εφευρίσκει το εμβόλιο Turkovac, οι άλλοι λένε πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μα πόσο απατεώνες είστε. Πόσο ψεύτες είστε!" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει: 

"Αφού ως Ιατρικός Σύλλογος ξέρετε τόσα πολλά, έχετε αφήσει ένα έργο; Μα και σε αυτούς που κάνουν έργο τούς βάζετε εμπόδια".

Αιτία για το "ξέσπασμα" του Ερντογάν ήταν η αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας ότι το Turckovac που αναπτύχθηκε σε πανεπιστήμιο στην ανατολική Τουρκία ότι δεν έχει "καμία επιστημονική βάση".

Ο Ιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει το εμβόλιο ως "απλό διάλυμα" και τονίζει πως δεν έχουν δημοσιευτεί δεδομένα για το εν λόγω εμβόλιο σε κανένα επιστημονικό περιοδικό.

"Ούτε οι ιατρικοί σύλλογοι, ούτε επιστημονικές κοινότητες αλλά ούτε επιστημονικά περιοδικά δεν έχουν τα δεδομένα", αναφέρει.

Επίσης, σημειώνει ότι το τουρκικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορεί κάποιος να εκδώσει και το σχετικό πιστοποιητικό.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας Βεντάτ Μπουλούτ δήλωσε ότι δεν έχουν διεξαχθεί δοκιμές Φάσης 1, Φάσης 2 και Φάσης 3 για το Turkovac, το οποίο έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τις τουρκικές αρχές τον Δεκέμβριο.

Ο Μπουλούτ αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ερτζιγές, Μουσταφά Τσαλίς, που αποκάλυπταν ότι ως αποτέλεσμα των μελετών που διεξήχθησαν στο πανεπιστήμιο σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, το Turkovac βρέθηκε να είναι 100% αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Δέλτα, όπως και κατά της Άλφα.

"Αυτή η δήλωση δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. … Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως επιστημονικό δεδομέν. … Δεν πραγματοποιήθηκαν δοκιμές Φάσης 1, Φάσης 2 ή Φάσης 3 για αυτό το εμβόλιο. Αυτό που εννοούμε με αυτές τις δοκιμές είναι ότι οι μελέτες θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί σε υγιείς εθελοντές, αλλά αυτό δεν έγινε. Αυτό που κυκλοφόρησε ως αποτελέσματα των δοκιμών Φάσης 1 [για το Turkovac] βασίζεται σε μια προκλινική μελέτη που περιλαμβάνει πειράματα σε ζώα", είπε ο Μπουλούτ.

"Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανές σχετικά με αυτό και οι μελέτες θα πρέπει να δημοσιευτούν γρήγορα σε επιστημονικά περιοδικά, ώστε οι ειδικοί μας οργανισμοί … να μπορούν να εξετάσουν αυτά τα έγγραφα και να παρέχουν πληροφορίες για το Turkovac. … Δεν ανησυχούμε τόσο για τις παρενέργειες αυτού του εμβολίου, αλλά δεν έχουμε δεδομένα για την προστασία του", είπε ο Μπουλούτ.

 

Οι κορυφαίοι influencer της πλατφόρμας TikTok είδαν το εισόδημά τους να εκτοξεύεται μέσα στο 2021 και να γίνονται ακόμη πιο πλούσιοι, καθώς η συμμετοχή τους σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και διαφημιστικές καμπάνιες, συνέβαλαν κατά πολύ σε αυτό. Συνολικά, τα πιο ακριβοπληρωμένα αστέρια του TikTok, παρουσίασαν μια αύξηση 200% σε σχέση με το 2020, κερδίζοντας 55,5 εκατ. δολάρια το 2021.

Και ενώ οι αστέρες του TikTok έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε δραστηριότητες πέρα από τη διάσημη πλατφόρμα εξακολουθούν να κερδίζουν πολλά από τα χρήματά τους, συνήθως 30% έως 50%, από χορηγούμενο περιεχόμενο, όπου μια εταιρεία πληρώνει για μια ανάρτηση που διαφημίζει τα προϊόντα της στον λογαριασμό ενός ινφλουένσερ.

Καθώς λοιπόν το TikTok μετρά πάνω από 1 δισ. χρήστες παγκοσμίως, επιχειρήσεις όπως η Amazon, η Louis Vuitton και η McDonald’s έχουν πληρώσει για αυτού του είδους τις διαφημίσεις.

Ενδεικτικά, οι αστέρες του TikTok μπορούν να χρεώσουν έως και μισό εκατομμύριο δολάρια για μια ανάρτηση, αν και οι περισσότεροι κερδίζουν κατά μέσο όρο από 100.000 έως 250.00 δολάρια ανά ανάρτηση, υπερδιπλασιάζοντας έτσι, το κασέ τους από το 2020.

Οι TikTokers κατανοούν το κοινό που θέλουν να προσεγγίσουν αυτοί οι διαφημιστές, επειδή οι ίδιοι είναι περίπου στην ίδια ηλικία. Όλοι αυτοί οι κορυφαίοι είναι κάτω των 25 ετών.

Αναλυτικά η λίστα Forbes

  • Τσάρλι Ντ’ Αμέλιο, 133 εκατ. followers, κέρδη 17,5 εκατ. δολάρια
  • Ντίξι Ντ’ Αμέλιο, 57 εκατ.followers, κέρδη 10 εκατ. δολάρια
  • Άντισον Ρέι, 86 εκατ.followers, κέρδη 8,5 εκατ. δολάρια
  • Μπέλα Ποάρτς, 87 εκατ.followers, κέρδη 5 εκατ. δολάρια και στην ίδια θέση ο Τζος Ριτσαρντς, 26 εκατ.followers με κέρδη επίσης 5 εκατ. δολάρια
  • Κρις Κόλινς , 42 εκατ.followers, κέρδη 4,75 εκατ. δολάρια και η Αβάνι Γρκεγκ, με 39 εκατ.followers και κέρδη 4,75 εκατ. δολάρια

 Η πανδημία πλήττει τις πωλήσεις προφυλακτικών – Οι εταιρείες στρέφουν την παραγωγή σε γάντιαΗ πανδημία πλήττει τις πωλήσεις προφυλακτικών – Οι εταιρείες στρέφουν την παραγωγή σε γάντια

Η πανδημία έπληξε αρκετούς κλάδους, και δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά προφυλακτικών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, o μεγαλύτερος κατασκευαστής προφυλακτικών στον κόσμο Karex ανέφερε κατακόρυφη πτώση κατά 40% στη χρήση των προϊόντων της τα τελευταία δύο χρόνια, της πανδημίας.

Ο κόσμος κάνει πολύ λιγότερο σεξ χρησιμοποιώντας προφυλακτικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει η Nikkei Asia, επικαλούμενη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Karex, Γκοχ Μια Κάιτ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι μια από τις βασικές αιτίες για μείωση των πωλήσεων προφυλακτικών ήταν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν κλειστά τα «κέντρα σεξουαλικής ευεξίας».

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας σταμάτησαν τα προγράμματα δωρεάν διανομής προφυλακτικών στο πλαίσιο αντιμετώπισης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και των ανεπιθύμητων κυήσεων.

«Η σεξουαλική δραστηριότητα με τη χρήση του προφυλακτικού δεν αυξήθηκε ακόμη και όταν οι άνθρωποι έμειναν σπίτι εν μέσω lockdown για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού», είπε ο Γκοχ.

Ως εκ τούτου, αποκάλυψε ότι η εταιρεία του που εδρεύει στην Μαλαισία στρέφεται επί του παρόντος στην ακμάζουσα επιχείρηση κατασκευής ιατρικών γαντιών και θα ξεκινήσει την παραγωγή της στην Ταϊλάνδη μέχρι τα μέσα του έτους.

Πριν από τη πανδημία η Karex παρήγαγε ένα στα πέντε προφυλακτικά που προμηθεύονταν σε όλο τον κόσμο.

Κατασκευάζει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια προφυλακτικά ετησίως, εξάγει σε περισσότερες από 140 χώρες.

Έρευνα που διεξήχθη νωρίτερα έδειξε ότι έξι εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και δύο εκατομμύρια μη ασφαλείς αμβλώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο, βοηθώντας τα νεαρά κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη αντισύλληψη, αναφέρει το Wionews.com.

 Χούλα χουπ, κουάκερ και τζίντζερ, η συνταγή για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Βρετανίας έχει προκαλέσει την οργή του κόσμου, αφού συνέστησε στα νοικοκυριά να εξοικονομούν τους λογαριασμούς θέρμανσης φέτος τον χειμώνα, με αγκαλιές, χούλα χουπ και γεμάτα μπολ με κουάκερ.

Οι βουλευτές χαρακτήρισαν τις συμβουλές που εξέδωσε ένα τμήμα της Ovo Energy στους πελάτες της τη Δευτέρα «προσβλητικές».

Το email που έστειλε η εταιρεία περιελάμβανε 10 «απλούς και οικονομικούς τρόπους για να ζεσταθείς αυτόν τον χειμώνα», όπως «μια αγκαλιά με τα κατοικίδια και τους αγαπημένους σου για να μείνεις ζεστός» και να τρως τζίντζερ, αλλά να αποφεύγεις το τσίλι «καθώς σε κάνει να ιδρώνεις “.

Το email , το οποίο δημοσίευσαν οι Financial Times, στάλθηκε σε πελάτες της SSE Energy Services, της βρετανικής επιχείρησης λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που εξαγοράστηκε από την Ovo το 2020 .

Οι λογαριασμοί ενέργειας στη Βρετανία για εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να αυξηθούν τον Απρίλιο κατά περισσότερο από 50%, όταν προσαρμοστεί το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας στη χώρα.

Ο Ντάρεν Τζόουνς, πρόεδρος της επιτροπής επιλογής επιχειρήσεων, κάλεσε την Ovo να ζητήσει συγγνώμη από τους πελάτες της για τα «αναίσθητα» σχόλια.

«Το να σου λένε να βάλεις μια χοντρή πιτζάμα αντί να ανάβεις τη θέρμανση αν δεν αντέχεις οικονομικά, σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για τόσες οικογένειες, είναι ξεκάθαρα προσβλητικό», είπε ο βουλευτής των Εργατικών.

Η Theresa Villiers, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου των Τόρις, είπε ότι η συμβουλή ήταν πιθανώς καλοπροαίρετη αλλά, ωστόσο, ήταν «αρκετά αναίσθητη».

«Πολλοί άνθρωποι είναι πολύ ανήσυχοι για τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και δεν θα δεχτούν ευγενικά να τους λένε να κάνουν μερικά άλματα αστεριών», πρόσθεσε.

Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβάνεται επίσης μια σύσταση να “κινηθείτε” “προκαλώντας τα παιδιά σε έναν διαγωνισμό χούλα-χουπ”, καθαρίζοντας το σπίτι ή “κάνοντας μερικά πηδηματάκια”.

Το τζίντζερ συνιστάται καθώς «σε κρατάει ζεστό ενθαρρύνοντας τη ροή του αίματος», όπως και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου του χυλού, που «θα βοηθήσουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σου, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν».

Συνιστάται επίσης στους πελάτες να πίνουν περισσότερο νερό καθώς η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να πέσει λόγω αφυδάτωσης, αλλά προειδοποιούνται ότι «η αίσθηση θέρμανσης από το κρασί ή το ουίσκι είναι προσωρινή καθώς σύντομα θα χάσετε τη θερμότητα και θα καταλήξετε να αισθάνεστε ακόμα πιο κρύο».

 

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, Changpeng Zhao, ετοιμάζεται να γινει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καθώς έχει αφήσει ήδη πίσω του τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της Facebook και της Google, και πάει ολοταχώς για την κορυφή, καθώς η εταρεία του βρίσκεται ένα βήμα πριν εισέλθει στην πολλά υποσχόμενη και γεμάτη πλούτο αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η καθαρή περιουσία του 44χρονου Καναδού κινεζικής καταγωγής επιχειρηματία, κυμαίνεται σε 96 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, το οποίο αποφάσισε για πρώτη φορά να υπολογίσει τα χρήματα του CZ, όπως αλλιώς έιναι γνωστός.

Τα 96 δισ. δολάρια τον καθιστούν αυτόματα πλουσιότερο από τον Νο.1 δισεκατομμυριούχο της Ασίας, τον Mukesh Ambani, αλλά και τους ιδρυτές του Facebook και της Google.

Η περιουσία του Zhao, μάλιστα, θα μπορούσε να είναι έτι μεγαλύτερη, καθώς η εκτίμηση του Bloomberg δεν λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές του επενδύσεις σε crypto, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin και του Binance Coin, το οποίο το 2021 εμφάνισε άνοδο 1.300%.

Η επιτυχία της Binance αντανακλά, κατά πολλούς, τον τεράστιο πλούτο που γεννάται μέσω των κρυπτονομισμάτων, κάτι το οποίο όμως αυξάνει ολοένα και περισσότερο την ανάγκη ευθυγράμμισης με τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Ήδη η εταιρεία του CZ βρίσκεται στο μάτι αρκετών εποπτικών αρχών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ενώ στην Κίνα έχει «εξοριστεί» μέχρι νεωτέρας.

Για πολλούς, επομένως, το μέλλον της Binance εξαρτάται από το αν και πότε θα μπορέσει να συμφιλιωθεί με τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, προκειμένου να βρει έναν φιλόξενο τόπο για να εγκατασταθεί.

Μέχρι τότε βέβαια, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να παράγει …κέρδη. Μόνο πέρυσι, για παράδειγμα, τα ετήσια έσοδα έφθασαν τα 20 δισ. δολάρια, ένα ποσό τριπλάσιο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

 Καρέ από το χειρουργείο της μεταμόσχευσης

Μια άκρως πειραματική χειρουργική επέμβαση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ.

Οι γιατροί μεταμόσχευσαν την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε έναν άνθρωπο ασθενή σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν τη ζωή του. Το νοσοκομείο του Μέριλαντ δήλωσε τη Δευτέρα (10/01) ότι ο ασθενής είναι καλά τρεις ημέρες μετά την επέμβαση.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η επέμβαση θα λειτουργήσει πραγματικά, το χειρουργείο αυτό σηματοδοτεί ένα βήμα στην προσπάθεια πολλών δεκαετιών να χρησιμοποιήσουμε μια μέρα ζωικά όργανα για μεταμοσχεύσεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ λένε ότι η μεταμόσχευση έδειξε ότι μια καρδιά από ένα γενετικά τροποποιημένο ζώο μπορεί να λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς άμεση απόρριψη.

Καρέ από το χειρουργείο της μεταμόσχευσης
Καρέ από το χειρουργείο της μεταμόσχευσης MARK TESKE/UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE VIA AP IMAGES


Ποιος ήταν ο ασθενής

Ο ασθενής, ο Ντέιβιντ Μπένετ, ένας 57χρονος τεχνίτης από το Μέριλαντ, ήξερε ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι το πείραμα θα πετύχει, αλλά πέθαινε. Δεν ήταν κατάλληλος για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς και δεν είχε άλλη επιλογή, είπε ο γιος του στο Associated Press.

Ή θα πέθαινα ή θα έκανα αυτή τη μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μια βολή στο σκοτάδι, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή», είπε ο Μπένετ μια μέρα πριν από το χειρουργείο, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Τη Δευτέρα (10/01), ο Μπένετ ανέπνεε μόνος του ενώ ήταν ακόμα συνδεδεμένος με μια μηχανή καρδιάς-πνεύμονα που βοηθούσε στη λειτουργία της νέας του καρδιάς. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς ο Μπένετ αναρρώνει από το χειρουργείο και οι γιατροί παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία της καρδιάς του.

Ο ασθενής που πήρε την καρδιά
Ο ασθενής που πήρε την καρδιά DR. BARTLEY GRIFFITH/UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE VIA AP IMAGES

Η πρωτοπορία του χειρουργείου

Υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινων οργάνων που δωρίζονται για μεταμόσχευση, ωθώντας τους επιστήμονες να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να χρησιμοποιούν τα όργανα ζώων. Πέρυσι, υπήρξαν μόλις 3.800 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στις ΗΠΑ, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με το United Network for Organ Sharing, το οποίο επιβλέπει το σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας.

"Εάν αυτό λειτουργήσει, θα υπάρξει μια ατελείωτη παροχή αυτών των οργάνων για ασθενείς που υποφέρουν", δήλωσε ο Δρ Muhammad Mohiuddin, επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης από ζώο σε άνθρωπο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Αλλά οι προηγούμενες προσπάθειες για τέτοιες μεταμοσχεύσεις - ή ξενομοσχεύματα - απέτυχαν, κυρίως επειδή το σώμα των ασθενών απέρριψε γρήγορα το όργανο του ζώου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1984, η Baby Fae, ένα ετοιμοθάνατο βρέφος, έζησε 21 ημέρες με μια καρδιά μπαμπουίνου.

Η διαφορά αυτή τη φορά ήταν ότι οι χειρούργοι του Μέριλαντ χρησιμοποίησαν μια καρδιά από ένα γουρούνι που είχε υποβληθεί σε γονιδιακή επεξεργασία για να αφαιρέσουν ένα σάκχαρο στα κύτταρά του που ευθύνεται για αυτήν την υπερβολικά γρήγορη απόρριψη οργάνων. Αρκετές εταιρείες βιοτεχνολογίας αναπτύσσουν όργανα χοίρου για μεταμόσχευση ανθρώπου. Αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την επέμβαση προήλθε από τη Revivicor, θυγατρική της United Therapeutics.

"Πιστεύω ότι μπορείτε να το χαρακτηρίσετε ως γεγονός ορόσημο", είπε ο Δρ Ντέιβιντ Κλάσεν, επικεφαλής ιατρός της UNOS, σχετικά με τη μεταμόσχευση στο Μέριλαντ.

Ωστόσο, ο Klassen προειδοποίησε ότι είναι μόνο ένα πρώτο δοκιμαστικό βήμα για να διερευνηθεί εάν αυτή τη φορά, η ξενομεταμόσχευση θα μπορούσε τελικά να λειτουργήσει.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία επιβλέπει τέτοια πειράματα, επέτρεψε τη χειρουργική επέμβαση στο πλαίσιο της λεγόμενης εξουσιοδότησης έκτακτης ανάγκης «παρηγορητικής χρήσης», που είναι διαθέσιμη όταν ένας ασθενής με μια απειλητική για τη ζωή του κατάσταση δεν έχει άλλες επιλογές.

Θα είναι ζωτικής σημασίας να μοιραστούμε τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτό το μόσχευμα προτού το επεκτείνουμε σε περισσότερους ασθενείς, δήλωσε η Karen Maschke, ερευνήτρια στο Hastings Center, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη συστάσεων ηθικής και πολιτικής για τις πρώτες κλινικές δοκιμές στο πλαίσιο επιχορήγησης από το National Ινστιτούτα Υγείας.

Μεταμόσχευση νεφρού γουρουνιού σε νεκρό άνθρωπο

Τα γουρούνια ερευνώνται εδώ και χρόνια, ως πιθανή πηγή αντικατάστασης οργάνων, καθώς δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπαραχθούν “ενώ ήδη χρησιμοποιούνται για φαγητό, οπότε δεν υπάρχει το ηθικό πρόβλημα που αφορά τη χρήση οργάνων από πιθήκους”. Ήδη δε, γίνονται αντικαταστάσεις καρδιακής βαλβίδας χοίρου και δερματικών μοσχευμάτων, στα εγκαύματα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε μια επιτυχής μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο γουρούνι, σε άνθρωπο που ήταν εγκεφαλικά νεκρός. Ο νεφρός του χοίρου συνδέθηκε επιτυχώς, 'φιλτράρισε' τα απόβλητα και παρήγαγε ούρα, χωρίς να επιτεθεί το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς στο ξένο όργανο -κάτι που συμβαίνει συνήθως με τα μοσχεύματα από άλλους.

Η επιτυχής ξενομεταμόσχευση αποτελεί ορόσημο στον τομέα της σχετικής έρευνας που γίνεται επί δεκαετίες. “Είχε απόλυτα φυσιολογική λειτουργία” δήλωσε στο Associated Press ο γιατρός που ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας στο NYU Langone Health, ονόματι Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, “δεν απορρίφθηκε άμεσα, κάτι για το οποίο ανησυχούσαμε”.

Τόνισε ότι παρ' όλο που το νεφρό δεν μεταμοσχεύθηκε πλήρως στο σώμα (συνδέθηκε με τα αιμοφόρα αγγεία στο άνω μέρος του ποδιού), το γεγονός ότι δεν απορρίφθηκε από το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς είναι ένα απίστευτο σημάδι. Χαρακτήρισε την επέμβαση ως “στιγμή μεταμόρφωσης”, αποκαλύπτοντας πως οι χειρουργοί παρατηρούσαν “σε απόλυτη σιωπή” την άμεση λειτουργία.

news247.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!