Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Τι δεν θα ξαναδούμε από τον Jean Paul Gaultier
Τη χρήση της αληθινής γούνας αρνήθηκε και ο διάσημος σχεδιαστής Jean Paul Gaultier.
Αμέσως μετά τον οίκο Coach, που πρόσφατα ανακοίνωσε πως παύει να χρησιμοποιεί την γούνα, ο Gaultier, εντάχθηκε στις τάξεις αυτών που απορρίπτουν το υλικό καταδικάζοντας τη χρήση του στην γαλλική τηλεόραση.
Περιγράφοντας ως «απολύτως λυπηρό» τον τρόπο που τα ζώα σκοτώνονται για την γούνα τους, το γεγονός αποτελεί πλήρη μεταστροφή για τον Gaultier ο οποίος χρησιμοποιούσε για χρόνια γούνα στις συλλογές του.
Αυτό συνεχιζόταν μέσω των εξαμηνιαίων επιδείξεων μετά την παρουσίαση της τελευταίας «ready-to-wear» συλλογής που παρουσίασε το 2014.
Η μεταστροφή στη στάση απέναντι στη γούνα είναι αυτή που έχει υιοθετηθεί από έναν μεγάλο αριθμό οίκων, με τους Versace, Gucci, και Burberry ανάμεσά τους.

Η Σάιρους έγραψε στο Twitter ότι είναι «απόλυτα συντετριμμένη από τη φωτιά που σαρώνει την κοινότητά μου».
«Είμαι μεταξύ των τυχερών» πρόσθεσε η ίδια.
«Τα κατοικίδιά μου και η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ βγήκαν σώοι και αυτό είναι που το μόνο έχει σημασία τώρα. Το σπίτι μου δεν υπάρχει πλέον, όμως οι αναμνήσεις που μοιράστηκα με την οικογένεια και τους φίλους μου παραμένουν αναλλοίωτες».
Η Μάιλι Σάιρους είναι αρραβωνιασμένη με τον ηθοποιό Λίαμ Χεμσγουόρθ.
Η Λέιντι Γκάγκα και μέλη της οικογένειας Καρντάσιαν ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της πυρκαγιάς Woolsey, η οποία έχει καταστρέψει περισσότερα από 370 κτίρια και έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό μόλις 20%.
Από την πλευρά του ο Νιλ Γιανγκ έγραψε στο ιστολόγιό του ότι η Καλιφόρνια «βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι μεγαλύτερο σε σχέση με όσα έχουμε ποτέ δει».
«Οι πυροσβέστες δεν έχουν δει τίποτα παρόμοιο με αυτό στη ζωή τους» έγραψε ο μουσικός.
«Το άκουσα αυτό να το λένε αμέτρητες φορές τις τελευταίες δύο ημέρες κι εγώ έχω χάσει το σπίτι μου από μια πυρκαγιά στην Καλιφόρνια και στο παρελθόν, τώρα άλλο ένα (σπίτι)».
Η πρωταγωνίστρια της σειράς "Real Housewives" Καμίλ Γκράμερ γνωστοποίησε επίσης με ανάρτησή της στο Instagram ότι έχασε το σπίτι της, ενώ ο ηθοποιός Τζέραρντ Μπάτλερ ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία όπου ο ίδιος εμφανίζεται μπροστά από το καμένο σπίτι του.
«Σπαρακτικές στιγμές στην Καλιφόρνια» έγραψε.

«Έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι το Playboy Germany δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο έχω διατυπώσει εξαιρετικά αρνητικά σχόλια για τον Ταραντίνο και τις ταινίες του και την Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών» αναφέρει η δήλωση. «Ποτέ δεν έχω εκφράσει τυχόν αρνητικές δηλώσεις για την Ακαδημία ή τον Κούεντιν ή τις ταινίες του - και σίγουρα δεν θεωρώ σκουπίδια τις ταινίες του. Έχω δώσει εντολή στον δικηγόρο μου στην Ιταλία να προχωρήσει σε αστικά και ποινικά μέτρα.
«Θεωρώ ότι ο Ταραντίντο είναι σπουδαίος σκηνοθέτης. Μου άρεσε πολύ η συνεργασία μαζί του και η σχέση που αναπτύξαμε το διάστημα που περάσαμε μαζί. Είναι θαρραλέος και έχει σπουδαία προσωπικότητα. Οφείλεται στη συνεργασία μας το Όσκαρ που έλαβα, που είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες αναγνωρίσεις στην καριέρα μου και είμαι για πάντα ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε να συνθέσω μουσική για την ταινία του» αναφέρεται στη δήλωση.
«Στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μπροστά στον Ταραντίνο, σαφώς δήλωσα ότι θεωρώ τον Κουέντιν ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της εποχής, και ποτέ δεν θα μιλούσα άσχημα για την Ακαδημία - έναν σημαντικό θεσμό που έχει δώσει σε μένα δύο από το τις πιο σημαντικές αναγνωρίσεις της καριέρας μου».
Στο δημοσίευμα του Playboy Germany αναφερόταν ότι ο Μορικόνε δήλωσε για τον Ταραντίνο: «Ο άνθρωπος είναι κρετίνος». «Κλέβει απλά από άλλους και τα ξανασυνδέει. Δεν υπάρχει τίποτα πρωτότυπο σε αυτό. Και δεν είναι σκηνοθέτης. Έτσι δεν είναι συγκρίσιμος με τους πραγματικούς μεγάλους του Χόλιγουντ όπως ο Τζον Χιούστον, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ ή ο Μπίλι Γουάιλντερ. Ήταν σπουδαίοι».
Ο Ένιο Μορικόνε κέρδισε το πρώτο Όσκαρ για τη μουσική επένδυση της ταινίας του Ταραντίνο «The Hateful Eight» και ο σκηνοθέτης ήταν παρών στην τελετή όταν ο συνθέτης απέκτησε αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Πώς το αλάτι συνάντησε το πιπέρι
Υπάρχουν σε κάθε τραπέζι και αποτελούν απαραίτητα συστατικά σχεδόν όλων των κουζινών του κόσμου. Το αλάτι και το πιπέρι είναι αναμφίβολα οι "πρωταθλητές" των καρυκευμάτων. Πώς όμως έγιναν τόσο δημοφιλή;
Το αλάτι στη ζωή μας
Το επιτραπέζιο αλάτι –χλωριούχο νάτριο- είναι το νούμερο ένα των πιο αγαπημένων καρυκευμάτων εδώ και αιώνες.
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται από τρία έως οκτώ γραμμάρια χλωριούχου νατρίου, προκειμένου να εκτελέσει μια σειρά μεταβολικών λειτουργιών και, ως εκ τούτου, η επιθυμία μας για αλάτι είναι τόσο μεγάλη, που η "αλμυρή γεύση" είναι μία από τις τέσσερις βασικές γεύσεις, τις οποίες ανιχνεύουν οι γευστικοί κάλυκες στην επιφάνεια της γλώσσας (μαζί με το γλυκό, το ξινό και το πικρό).
Ακριβώς επειδή χρειαζόμαστε αλάτι για να επιβιώσουμε, αυτό θεωρήθηκε ως ένα πολύτιμο αγαθό στη διάρκεια της ιστορίας.
Χάρη στο αλάτι οικοδομήθηκαν οι πρώιμοι πολιτισμοί, κυριαρχήθηκαν αυτοκρατορίες, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ως νόμισμα, αναφέρει ο Andrew Tarantola στο gizmodo.com. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες πληρώνονταν σε... αλάτι (sale στα ιταλικά και sal στα ισπανικά), και από αυτό προήλθε και η λέξη "salary" (μισθός).
Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι μέχρι πρόσφατα, η ζάχαρη και το αλάτι χρησιμοποιούνταν συχνά ταυτόχρονα. Από τους ρωμαϊκούς χρόνους, μέχρι και κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, οι μάγειρες σέρβιραν αλμυρά και γλυκά πιάτα ταυτόχρονα. Το αλάτι και η ζάχαρη διαχωρίστηκαν το 17ο αιώνα στη Γαλλία.
Οι βασιλικοί σεφ του Λουδοβίκου του 14ου ξεκίνησαν να σερβίρουν αλμυρά πιάτα κατά τη διάρκεια του γεύματος, για να τονώνουν την όρεξη, και γλυκά πιάτα στο τέλος, υποδηλώνοντας ότι το γεύμα... τελείωνε εκεί.
Η καθιέρωση του πιπεριού
Το μαύρο πιπέρι, παρότι δεν είναι απαραίτητο όπως το αλάτι, ήταν επίσης ένα πολύτιμο αγαθό, μάλιστα, τόσο δημοφιλές που λέγεται ότι άλλαξε τον ρου της ιστορίας...
Δεν ήταν όμως πάντα έτσι...
Το μαύρο πιπέρι υπάρχει στη νοτιοανατολική Ασία (ειδικά σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η ακτή Malabar της Ινδίας) όπου χρησιμοποιείται στη μαγειρική από το δεύτερο αιώνα π.Χ.
Όπως συνέβαινε και με άλλα μπαχαρικά, το πιπέρι χρησιμοποιούνταν τόσο ως μαγειρικό καρύκευμα, όσο και στην ιατρική για τη θεραπεία ασθενειών όπως η δυσκοιλιότητα, η κήλη, καρδιακές παθήσεις, η διάρροια, οι πόνοι στις αρθρώσεις και οι μολύνσεις στα μάτια.
Βέβαια, δεν είχαν όλες οι ποικιλίες πιπεριού την ίδια αντιμετώπιση...
Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, το μακρύ πιπέρι (piper longum) ήταν το πιο "μοδάτο" και όχι το γνωστό σε όλους μας μαύρο πιπέρι (piper nigrum). Και καθώς το μακρύ πιπέρι ήταν και πιο... καυτερό (και άρα πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με τις ιατρικές επιταγές της εποχής), και πίστευαν ότι αντιμετωπίζει τα φλέγματα και ενισχύει τον... ανδρισμό, ήταν πολύ δημοφιλές στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις.
Το μακρύ πιπέρι ήταν τόσο δημοφιλές, που οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις των Ρωμαίων, άρχισαν να ζητούν παρόμοια αλλά λιγότερο ακριβά καρυκεύματα. Έτσι οι έμποροι άρχισαν να εμπορεύονται το γνωστό μαύρο πιπέρι.
Και καθώς το μαύρο πιπέρι έγινε πιο διάσημο στη Δύση από τον... "μακρύτερο" ξάδερφό του, η ποικιλία αυτή ήταν πιο φτηνή για να εισάγεται στην αυτοκρατορία.
Τους επόμενους αιώνες, η δημοφιλία του μαύρου πιπεριού εκτοξεύθηκε στα ύψη, τόσο που όταν ο Αλάριχος της ομάδας των Βησιγότθων λεηλάτησε τη Ρώμη, τον 5ο αιώνα, απαίτησε να του δοθούν ως μέρος των λύτρων 3.000 λίβρες κόκκοι πιπέρι.
Όπως και το αλάτι, σε κάποιες περιπτώσεις, το πιπέρι χρησιμοποιούνταν και ως νόμισμα.
Μετά την κατάρρευση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Πέρσες (και αργότερα οι αραβικές δυνάμεις) πήραν τον έλεγχο των εξαγωγών μπαχαρικών από την Ινδία στη Μεσόγειο, ενώ οι Ιταλοί είχαν το μονοπώλιο του εμπορίου μπαχαρικών στην Ευρώπη. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη πολλών ιταλικών πόλεων, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδυση της Αναγέννησης, χάρη στα εισοδήματα από το προσοδοφόρο εμπόριο, στο οποίο είχε επίσης προστεθεί και η κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, τα μπαχαρικά ήταν ένα είδος πολυτελείας, και μπορούσαν να τα αποκτήσουν μόνο οι πλούσιοι, οι οποίοι διέθεταν μεγάλα ποσά για να... εμπλουτίσουν τη γεύση των φαγητών τους.
Ακόμη, το μονοπώλιο των δρόμων των μπαχαρικών οδήγησε τους Πορτογάλους να αναζητήσουν άλλους δρόμους προς την Κίνα και... ανακάλυψαν την Αμερική.
Έτσι, με πολλές χώρες πρόθυμες να δαπανήσουν τόσο κόπο και χρήμα σε ένα μπαχαρικό, δεν προκαλεί μεγάλη κατάπληξη το γεγονός ότι το μαύρο πιπέρι χαρακτηριζόταν συχνά και ως "μαύρος χρυσός".
Το δυναμικό "δίδυμο" της υψηλής γαστρονομίας
Η δημοτικότητα του μαύρου πιπεριού έπεσε λίγο στις αρχές του 17ου αιώνα, μετά την ανακάλυψη των πιπεριών τσίλι στο Νέο Κόσμο και την επέκταση της ευρωπαϊκής διατροφής... εκτός από το πλιγούρι! Επέστρεψε όμως δυναμικά κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού.
Για άλλη μια φορά, οι βασιλικοί σεφ του Λουδοβίκου του 14ου έδωσαν στο πιπέρι πίσω την...αίγλη του.
Ο Λουδοβίκος ο 14ος προτιμούσε το φαγητό του όσο λιγότερο καρυκευμένο γινόταν. Για την ακρίβεια, απαγόρευσε τη χρήση μπαχαρικών από την Ανατολή, πέρα από το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Η σχεδόν αποκλειστική χρήση του αλατιού και του πιπεριού επάνω στα τραπέζια εξαπλώθηκε σιγά σιγά σε Ευρώπη και Αμερική.
Στις μέρες μας, οι Αμερικανοί καταναλώνουν πάνω από 6,5 τόνους επιτραπέζιου αλατιού και γύρω στους 27.000 τόνους μαύρου πιπεριού το χρόνο.
Μόνο το σουσάμι και οι σπόροι μουστάρδας ξεπερνούν σε ποσότητα αυτή του μαύρου πιπεριού στις εισαγωγές.
Alexander Graham Bell: Πώς η αγάπη του για την μητέρα του άλλαξε τον κόσμο
Εφευρέτης, εκπαιδευτικός, γλωσσολόγος και επιστήμονας. Ο Alexander Graham Bell ήταν ένας άνθρωπος με πολλά προσόντα. Ο μεγαλύτερος όμως ρόλος του ήταν να είναι ένας αφοσιωμένος γιος σε μια μητέρα που δεν μπόρεσε να μιλήσει. Η αγάπη του γι 'αυτήν ήταν ο καταλύτης πίσω από μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του κόσμου.
Ο Alexander Graham Bell είναι αυτός που έκανε πραγματικότητα την εφεύρεση του τηλεφώνου. Μια καταχώριση στο σημειωματάριο του στις 10 Μαρτίου 1876 περιγράφει το πρώτο του επιτυχημένο πείραμά του με με το τηλέφωνο. Ο Bell είπε: «κύριε Watson έλα εδώ, θέλω να σε δω" στον βοηθό του, Thomas Watson, που βρίσκονταν στη διπλανή αίθουσα μέσω του τηλεφωνικού του οργάνου.
Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, η οποία βρισκόταν μπροστά από ένα σιδηρομαγνητικό πυρήνα, περιτυλιγμένο με μονωμένο αγωγό. Μια γραμμή από δυο καλώδια συνέδεε τη συσκευή αυτή με μια άλλη παρόμοια. Και οι δυο συσκευές χρησιμοποιήθηκαν ως δέκτες και ως πομποί. Στη συσκευή του Bell η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται. Η συσκευή αυτή χρησίμευε μόνο για ομιλίες σε κοντινή απόσταση.
Ο πατέρας του Bell, ο παππούς του και ο αδελφός του είχαν συσχετιστεί με τη δουλειά τους σχετικά με θέματα ομιλίας και ακουστικής. Επίσης η μητέρα και η σύζυγός του ήταν κωφές. Αυτό επηρέασε τον Bell και τον έκανε να μελετήσει την ακουστική. Υπήρξε καθηγητής σε θεματολογία σχετική με τη διδασκαλία της ομιλίας των κωφαλάλων του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, αλλά η κλίση του προς τον πειραματισμό τον οδήγησε να αφήσει την προσοδοφόρα δουλειά του και να επικεντρωθεί στο πραγματικό αντικείμενο του ενδιαφέροντος του.
Το τηλέφωνο αλλά και ο τηλέγραφος αποτελούν τους καρπούς της προσπάθειας του Bell. Για την ακρίβεια το τηλέφωνο προέκυψε σαν αποτέλεσμα βελτίωσης του ... τηλέγραφου. Ο τηλέγραφος μπορούσε μόνο να στείλει ή να λάβει ένα μηνύματα κάθε φορά. Η εκτεταμένη γνώση του Bell σχετικά με τη φύση του ήχου και η κατανόηση της μουσικής τον έκανε να εργάζεται για τη δυνατότητα μετάδοσης πολλαπλών μηνυμάτων μέσω του ίδιου καλωδίου ταυτόχρονα. Ο «αρμονικός τηλέγραφος» του, βασιζόταν στην αρχή ότι πολλά μηνύματα θα μπορούσαν να αποστέλλονται ταυτόχρονα κατά μήκος του ίδιου καλωδίου αν τα μηνύματα διέφεραν στον τόνο. Ο Bell πήγε πιο μακριά και πειραματίστηκε με τη μετάδοση πραγματικής ομιλίας αντί του απλώς να αναμεταδώσει ηλεκτρικά τον κώδικα Μορς.
Ο Bell εργάστηκε με τον Thomas Watson, έναν νέο ηλεκτρολόγο και μαθητευόμενο του για να φτιάξει μια τέτοια συσκευή. Οι προσπάθειές του ήταν επιτυχημένες και έλαβε το πρώτο επίσημο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνό του τον Μάρτιο του 1876. Αυτό σηματοδότησε την εφεύρεση του τηλεφώνου. Από τότε μέχρι σήμερα το τηλέφωνο έχει υποστεί πολλές αλλαγές για να καταλήξει στις μέρες μας να "φοριέται" ακόμα και στο δάκτυλο.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικαστικών Κλητήρων της Ρωσίας Ντμίτρι Αρίστοφ, κατά τη διάρκεια εισήγησης του στην αρμόδια επιτροπή για ζητήματα ασφαλείας και καταπολέμησης της διαφθοράς.
Η απόφαση για την απαγόρευση εξόδου από την χώρα ισχύει για διάστημα έξι μηνών στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη του. Εάν τα έχει εξοφλήσει, εκδίδεται νέα απόφαση.
Την πρώτη Νοεμβρίου ίσχυαν 2,9 εκατομμύρια αποφάσεις, ενώ οι 6 εκατομμύρια και πλέον απαγορεύσεις εξόδου συνιστούν, σύμφωνα με τον διοικητή της εν λόγω υπηρεσίας, μια αύξηση κατά 62% σε σχέση με τις απαγορεύσεις εξόδου που τέθηκαν σε ισχύ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, μετά από σχετικό αίτημα δικαστηρίου των Σκοπίων, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι για έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών, που του επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα.
Το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε, την Παρασκευή, το αίτημα του Γκρούεφσκι για αναστολή και έτσι αυτός είχε την υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων για την έκτιση της ποινής του.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έχει παρουσιαστεί στις φυλακές, ενώ οι προσπάθειες των δικαστικών αρχών να τον εντοπίσουν στην διεύθυνση κατοικίας του, προκειμένου να του επιδώσουν την απόφαση να παρουσιαστεί στις φυλακές, απέβησαν άκαρπες. Μέχρι στιγμής θεωρείται άγνωστο που βρίσκεται ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός.
Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πέραν της υπόθεσης αυτής για την οποία καταδικάστηκε, κατηγορείται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο πρώην πρωθυπουργός απέρριπτε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη εκστρατεία εις βάρος του, η οποία, όπως ισχυριζόταν, εκπορεύεται από τη μεριά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!