Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Το τιμόνι του αυτοκινήτου μας είναι 10 φορές πιο βρώμικο από τις δημόσιες τουαλέτες επισημαίνει έρευνα φοιτητών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που πήραν δείγματα από τα... καπάκια δημοσίων τουαλετών του Λονδίνου και από το αυτοκίνητα φοιτητών και των γονιών αυτών.

Σύμφωνα με το newsauto.gr, τα αποτελέσματα που βγήκαν σοκάρουν, αφού στα τιμόνια ανιχνεύτηκαν περισσότερα από 700 διαφορετικά είδη βακτηρίων ανά τετραγωνική ίντσα, όταν στα καπάκια των δημόσιων τουαλετών βρήκαν λιγότερα από 80.

Η αιτία αυτών των αποτελεσμάτων είναι απλή. Ενώ πολλοί προσπαθούν να έχουν καθαρό το αυτοκίνητο τους, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπαίνουν στη διαδικασία να καθαρίσουν τη στεφάνη του τιμονιού τους. Παράλληλα στην καθημερινότητα με τα χέρια μας να έρχονται σε επαφή με διάφορα αντικείμενα, αλλά και η λανθασμένη επιλογή (κυρίως για την οδική ασφάλεια)κάποιων να τρώνε διάφορα μικρογεύματα μέσα στο αυτοκίνητο, δημιουργούν μία κατάσταση στο τιμόνι στα όρια της μόλυνσης. Σύμφωνα μάλιστα με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο ο πιο κοινός τύπου βακίλου που εντοπίστηκε είναι ο cereus ο οποίος προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καθαρίσουμε καθημερινά τη στεφάνι του τιμονιού μας με υγρά πανάκια τα οποία είναι εμποτισμένα με αλκοόλη από 70% και πάνω.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Η Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την συμφωνία της με την Τσέλσι για την μεταγραφή-ρεκόρ του Χουάν Μάτα. 

 Η Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ γνωστοποίησε από τον επίσημο λογαριασμό της στο twitter πως επετεύχθη το deal με την Τσέλσι για την μεταγραφή του Μάτα. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο οι Λονδρέζοι θα πάρουν περίπου 48 εκατ. ευρώ για την πώληση του Ισπανού άσου, για τον οποίο οι «κόκκινοι διάβολοι» ανακοίνωσαν και επίσημα πως είναι μεταγραφή-ρεκόρ στην ιστορία τους.

Πέραν της ανακοίνωσης για την επίτευξη της συμφωνίας των δύο ομάδων η Γιουνάιτεντ ξεκαθάρισε πως πλέον απομένει ο 25χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός να περάσει τις ιατρικές εξετάσεις αλλά να δεχθεί τους όρους του συμβολαίου που του προτείνονται. Ακολούθως θα υπάρξει και νέα ανακοίνωση.

http://www.gazzetta.gr

«Υποβρύχιο εστιατόριο» θυμίζει ο βυθός της θάλασσας στην παραλία του Βόλου κυρίως στο σημείο μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδας. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά θα παρατηρήσει ότι στο βυθό της θάλασσας βρίσκονται αρκετές καρέκλες, τραπεζάκια και διάφορα άλλα αντικείμενα… ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται πεταμένο ακόμη και ένα ποδήλατο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή
(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)


Τα τραπεζοκαθίσματα που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας στην παραλία του Βόλου, προκάλεσαν την αγανάκτηση των πολιτών- που τα διέκρινε κάτω από τη θάλασσα- την ημέρα των Θεοφανείων, κάνοντας λόγο για περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και για αδιαφορία των αρμόδιων να καθαρίσουν το σημείο.

Τα συγκεκριμένα αντικείμενα πιθανότατα παρασύρθηκαν στο βυθό της θάλασσας από ανεμοθύελλα ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιος επιτήδειος να τα πέταξε μέσα στη θάλασσα. Το σίγουρο είναι (άσχετα με τον τρόπο που βρέθηκαν τα αντικείμενα στη θάλασσα) ότι το σημείο πρέπει να καθαριστεί από τους αρμόδιους καθώς προκαλούν ζημιά στο υποθαλάσσιο περιβάλλον.

«Καλό είναι οι πολίτες να μη θεωρούν σκουπιδότοπο τη θάλασσα γιατί μολύνουν το περιβάλλον και επιβαρύνουν τον τόπο τους», σχολίασε πολίτης του Βόλου που αντίκρισε τα πεταμένα αντικείμενα στο βυθό της θάλασσας στην παραλία του Βόλου, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν βρέθηκαν εκεί κατά λάθος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι να φροντίσουν για την απομάκρυνσή τους από το σημείο.

Ακόμη, πεταμένα αντικείμενα, έχουν παρατηρηθεί από άτομα που ψαρεύουν στο σημείο, στο βυθό της θάλασσας στο Κορδόνι της παραλίας του Βόλου. Συγκεκριμένα στο σημείο όπως αναφέρουν υπάρχουν πεταμένες συσκευασίες φαγητού, κουτάκια από αναψυκτικά, πλαστικά μπουκάλια κ.α.





http://www.taxydromos.gr



Δε μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να τις φάει 

Ένας νεαρός άντρας από το Τεννεσί των ΗΠΑ αναγκάζεται να καταφεύγει σε μικροκλοπές, προκειμένου να ικανοποιήσει τη λαχτάρα του για… πλαστικές σακούλες.

Ο 23χρονος Robert από το Oakland δε μπορεί να αντισταθεί στο να τρώει πλαστικές σακούλες, μια κατάσταση που του εμφανίστηκε όταν ήταν επτά χρονών.

Από τότε έχει καταναλώσει περίπου 60.000 σακούλες, ποσότητα ικανή να καλύψει ένα ολόκληρο γήπεδο ποδοσφαίρου!

Ξεκινά την ημέρα του τρώγοντας μια σακούλα για πρωινό (κατά προτίμηση από τις μπλε, μέσα στις οποίες διανέμονται οι εφημερίδες). Κάποιες φορές τριγυρνά με το αυτοκίνητό του στη γειτονιά, ψάχνοντας για σακούλες από εφημερίδες, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ορέξεις του.

Φτάνει μέχρι και στο σημείο να κλέβει πλαστικές σακούλες από οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα, καθώς πιστεύει ότι οι σακούλες διαφορετικού χρώματος, έχουν και διαφορετική γεύση, όπως είπε στην εκπομπή «My Strange Addiction» του καναλιού TLC.

«Οι μπλε είναι πεντανόστιμες» είπε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Υπήρχαν στιγμές που μπορούσε να μείνει νηστικός (από κανονικό φαγητό) για πάνω από μια μέρα, καθώς ήταν «σκασμένος» από τις σακούλες που είχε καταναλώσει.

Παρότι οι πλαστικές σακούλες μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη στο νεαρό άντρα και να μπλοκάρουν την εντερική του οδό, οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε βγήκαν εντάξει, καταλήγει το δημοσίευμα.

http://www.newsbeast.gr 
Με την υπ” αριθμ. 13/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καστοριάς έγινε δεκτή αγωγή δεκαπέντε σχολικών φυλάκων, οι οποίοι απασχολούνταν στον Δήμο Καστοριάς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Με την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, η οποία είναι η πρώτη πανελλαδικά σε επίπεδο οριστικής δικαστικής προστασίας ως προς τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, όπως επισημαίνει ο πληρεξούσιος δικηγόρος Σπύρος Μπαλατσούκας, υποχρεώνεται ο Δήμος Καστοριάς να συνεχίσει να απασχολεί τους ενάγοντες με τους ίδιους όρους και με την καταβολή των αποδοχών τους, όπως ίσχυαν πριν τεθούν την 23.07.2013 σε διαθεσιμότητα.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση καταλήγει σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραδοχές ως προς το παράνομο και την αντισυνταγματικότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας και αναγνωρίζει, ότι η επιλογή των συγκεκριμένων εργαζόμενων έγινε τυχαία και χωρίς καμία αξιολόγηση ως προς τις ικανότητες, τις ανάγκες τους αλλά και τις ανάγκες του ίδιου του Δήμου Καστοριάς.

http://www.aftodioikisi.gr 
Την επανατοποθέτηση τρίτεκνων πρώην σχολικών φυλάκων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, ενέκρινε σήμερα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής σχετικής γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Νόμος 4024/2011) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η επανατοποθέτηση θα γίνει με βάση τα αιτήματα για κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών που υπέβαλε το Υπουργείο Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό, 331 πρώην σχολικοί φύλακες θα απασχολούνται στο εξής ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, ενισχύοντας έτσι σημαντικά το έργο των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια.

Εντός των προσεχών ημερών θα ακολουθήσει ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την έναρξη υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

http://www.aftodioikisi.gr 
Η υποθαλάσσια άβυσσος, όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, λόγω των πολλών ναυαγίων που έχουν σημειωθεί μπορεί να χαρακτηριστεί ως Ελληνικό Τρίγωνο των Βερμούδων

Λίγα μίλια νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας, απέναντι από την Μεθώνη, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (στα 5.121 μ.), το Φρέαρ των Οινουσσών.






«Νέστωρ» και Φρέαρ των Οινουσσών

Απ εκεί λαμβάνουν χώρα οι έρευνες του πειράματος «Νέστωρ». Ουσιαστικά το όνομα του πρωτοποριακού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα, είναι το ακρωνύμιο NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research). Στόχος είναι, μέσα απ τα βάθη της αβύσσου όπου μπορούν να «εγκλωβιστούν» καθώς δεν φτάνει ηλιακό φως, να ερευνηθεί η ύπαρξη των νετρίνων, αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων που ελπίζεται ότι θα δώσουν καθοριστικές γι το παρελθόν του Σύμπαντος πληροφορίες.

Στο φρέαρ έχει στηθεί ένα τεράστιο τηλεσκόπιο, μεγαλύτερο από τον Πύργο του Αϊφελ, ενώ πρόσφατα ποντίστηκε – με μεγάλες δυσκολίες – και το καλώδιο οπτικών ινών που δίδει πληροφορίες στον σταθμό των ερευνητών ο οποίος έχει εγκατασταθεί στ παλιό γυμνάσιο της Πύλου.

«Navigare con Sapienza». Αυτή ήταν η συμβουλή («πλεύσε με σοφία») στους ναυτικούς του ύστερου Μεσαίωνα αποτυπωμένη σε χάρτες από τους κοσμογυρισμένους τότε Ενετούς. Λέγεται ότι η φράση αυτή ολοκληρωνόταν κοντά στη Μεθώνη και η λέξη «Sapienza» έπεφτε πάνω σε ένα νησάκι μπροστά στο λιμάνι της. Γι” αυτό βαφτίστηκε έτσι η Σαπιέντζα.
Αποτελεί πάντως ταιριαστό όνομα για όσους πλέουν στα νερά της διάσπαρτης από ναυάγια περιοχής. Προφανώς δν είχαν υπόψη τους τη συμβουλή αυτή οι καπετάνιοι των δύο φορτηγών που συγκρούστηκαν λίγα μίλια μακρύτερα απ τη Σαπιέντζα στις 5.43 το πρωί του Απριλίου του 2013, Μεγάλη Δευτέρα.

Πολλά τα βυθισμένα σκαριά πλοίων όλων των εποχών και σπουδαία τα φορτία τους, που έρχονται στο φως συνήθως από τους ψαράδες που βουτούν στα νερά αυτά – πρωτοεντόπισαν τα «μάρμαρα» γύρω στο 1920. Εκεί ναυάγησε ένα πλοίο με κλεμμένο φορτίο, τις γρανιτένιες κολόνες που πιθανολογείται ότι προέρχονταν από το Μεγάλο Περιστύλιο του Ηρώδη στην Καισάρεια της Παλαιστίνης (1ος αι. μ.Χ.). Εκεί το επονομαζόμενο «ναυάγιο των σαρκοφάγων», καθώς το φορτίο ήταν ρωμαϊκές σαρκοφάγοι απ τιτανιούχο λίθο. Κατά τον θρύλο, ήταν το σημείο όπου αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος όταν πηγαίνοντας στη Ρώμη το πλοίο του έπεσε σε καταιγίδα.

Το νησί ήταν γνωστό αγκυροβόλιο αλλά και σημαντικό λιμάνι στη Μεσόγειο για όποιον ήθελε να ελέγχει το πέρασμα προς την Ανατολή. Γι” αυτό δν προκαλεί εντύπωση που οι Ενετοί, οι θαλασσοκράτορες της εποχής, το πήραν μετά τη Δ” Σταυροφορία, το 1209, με τη «Συνθήκη τηςΣαπιέντζας». Ο θρύλος λέει ότι σε έναν κολπίσκο του νησιού, σε μια σπηλιά που δεν υπάρχει πια, κρυβόταν ο πειρατής Μανέτας. Αποτέλεσε πάντως αγκυροβόλιο και ορμητήριο τόσο των Τούρκων και των Ενετών όσο και του ελληνικού στόλου το 1825.

Ο Ιμπραήμ και το κυνήγι του χρυσού

Απέναντι, στη Μεθώνη, σπουδαίο γεωπολιτικό κόμβο επί αιώνες, αποβιβάστηκε το 1825 ο στρατός του Ιμπραήμ σκορπώντας τον τρόμο στους επαναστατημένους Ελληνες καταλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα του Μοριά. Εγκαταστάθηκε στο ενετικό κάστρο της πόλης (χτίστηκε το 1209 για να εξυπηρετήσει τα πλοία και τν θαλάσσιο διάδρομο που ήλεγχαν οι Ενετοί), το οποίο είχαν καταλάβει οι Οθωμανοί το 1500 και ανακατέλαβε ο βενετός ναύαρχος Φραντζέσκο Μοροζίνι το 1686. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι από το 1715 που ανέλαβαν τον έλεγχο της στρατηγικής αυτής – από το Βυζάντιο ακόμη – πόλης, την κράτησαν καθ” όλη τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 παρ” ότι πολιορκήθηκε πολλάκις. Τελικά την πόλη θα απελευθερώσει αμαχητί το 1828 ο Μαιζών με το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα.

Στα πολλά ναυάγια γύρω απ τη Σαπιέντζα και τη Σχίζα αναζητούσαν πρόσφατα και το πλοίο που μετέφερε τον θρυλούμενο χρυσό των εβραίων της Θεσσαλονίκης που είχαν αρπάξει οι ναζί. Ο γερμανός αξιωματικός Μαξ Μέρτεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μια τεράστια περιουσία με χρυσές λίρες και κοσμήματα. Υποσχέθηκε στον εβραϊκό πληθυσμό ότι δεν θα σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αν του δώσουν τα πολύτιμα υπάρχοντά τους, αλλά τελικά υπέγραψε τον εκτοπισμό τους.

Το κυνήγι αυτού του «χαμένου θησαυρού» ξεκίνησε το 2000 για να εντοπιστεί ό,τι έχει απομείνει από το καΐκι που το 1943 λέγεται ότι βυθίστηκε στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Τελικά όσοι συμμετείχαν αποκόμισαν μόνο απογοήτευση μιας και ο περίφημος καταποντισμένος «θησαυρός του Μέρτεν» δεν βρέθηκε ποτέ.
Ηταν όμως μία ακόμη ιστορία για θησαυρό που ακούν οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια. Αλλοι λένε για πειρατές που σταμάτησαν εκεί και έκρυψαν διαμάντια και λίρες. Κάποιοι ψαράδες ισχυρίζονταν ότι η θάλασσα ξέβραζε χρυσές λίρες σε συγκεκριμένα σημεία. Με τέτοιον θησαυρό ναυαγίων όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που συζητείται, η δημιουργία ενός υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου, θα κατευνάσει κάπως την ήδη εξημμένη φαντασία ορισμένων.

Η Γαλέρα με τους Γρανιτένιους κίονες

Τα πρώτα χρόνια του 10υ μ.Χ. αιώνα, όταν στην τότε παντοδύναμη Ρώμη βασίλευε ο καίσαρας Οκταβιανός ή Γάιος Οκτάβιος ή Αύγουστος, ο Ηρώδης Φίλιππος Β’, γιος του Ηρώδη του Μεγάλου και τετράρχης Ιτουραίας και Τραχωνίτιδας, μετονόμασε την πόλη Πανιάδα, προς τιμήν του Αυγούστου, σε Καισάρεια. Η αρχαία πόλη της Παλαιστίνης στις εκβολές του Ιορδάνη, που μέχρι τότε όφειλε το όνομά της σε ένα σπήλαιο της περιοχής που ήταν αφιερωμένο στον τραγοπόδαρο θεό Πάνα, έμεινε από τότε γνωστή κ σαν Καισάρεια του Φιλίππου. Στη μετονομασία της πόλης ανοικοδομήθηκε και ένα λαμπρό περιστύ λιο, με γρανιτένιες κολώνες που έφθασαν γι” αυτό το σκοπό εκεί από το Ασουάν της Αιγύπτου.

Τους επόμενους αιώνες, κατά τη διάρκεια της πρώτης σταυροφορίας και μετά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 1099, το περιστύλιο της Καισάρειας καταστράφηκε συθέμελα και φυγαδεύτηκε, μαζί με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, απ τους Βενετούς με πλοία στη Δύση. Κάτι ανάλογο επαναλήφθηκε περίπου εκατό χρόνια αργότερα, στην τέταρτη σταυροφορία, όταν και τότε οι πολιτιστικοί θησαυροί της Κωνσταντινούπολης φυγαδεύτηκαν και πάλι για να λαμπρύνουν την πόλη των δόγηδων. Όμως, τουλάχιστον ένα από τα πλοία, που μετέφεραν μεταξύ των άλλων αρχαιοτήτων και δώδεκα γρανιτένιες κολώνες από την Καισάρεια, βούλιαξε στο «Στενό» της Μεθώνης, σε απόσταση 50-60 μέτρων από το ακρωτήριο Καρσί της Σαπιέντζας.

Σήμερα, σε βάθος 7-8 μέτρων, αναπαύονται στο βυθό του «Στενού», διασκορπισμένα σε διάμετρο περίπου τριάντα μέτρων, αρκετά κομμάτια από σπασμένους γρανιτένιους κίονες, αλλά και ένας ακέραιος κίονας. Ένα κομμάτι απ τις ερυθρωπές γρανιτένιες κολόνες, ανελκύστηκε από το ναυάγιο, κάποια στιγμή στη διάρκεια της α” βενετοκρατίας. Αφού διακοσμήθηκε με γοτθικό κιονόκρανο (gotico fiorito), τοποθετήθηκε στο προαύλιο του παλατιού του castellano της Μεθώνης. Μετά την ανέλκυση του κίονα από τη βυθισμένη γαλέρα, το ναυάγιο ξεχάστηκε.

Οι τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγοι απο την Τροία

Ένα άλλο αρχαίο ναυάγιο του 2ου ή 3ου μ.Χ. αιώνα, τουλάχιστον τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από τιτανιούχο λίθο και προέλευση τις ακτές της Τροίας στη Μυσία κοσμούν κι αυτές το βυθό του Στενού της Μεθώνης. Μαζί τους βρίσκονται φυσικά και τα σκεπάσματά τους. Η μια είναι σπασμένη και οι άλλες τρεις ανέπαφες. Πάνω τους φέρουν πανομοιότυπες ανάγλυφες παραστάσεις με γιρλάντες. Το 1920, ντόπιοι ψαράδες εντόπισαν το ναυάγιο των ρωμαϊκών σαρκοφάγων. Έτσι, το 1925, ο ιστοριοδίφης δικηγόρος της Καλαμάτας Διονύσιος Πόταρης, που τότε υπηρετούσε στην Πύλο ως διευθυντής του συνεταιρισμού σταφίδας, εντόπισε με τη βοήθεια των ψαράδων και κατέγραψε τα «μάρμαρα».

Τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 1925, έστειλε δυο αναφορές στο υπουργείο Παιδείας που τότε ήταν αρμόδιο και εν τω μεταξύ κατόρθωσε, με δικά του έξοδα και με περαστικούς από την Πύλο Καλύμνιους σφουγγαράδες, να ανελκύσει μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο. Στη συνέχεια, την έστειλε με πλοίο από την Πύλο στον Πειραιά. Το 1963, ο αυτοδύτης Peter Throckmorton έφθασε στη Μεθώνη και, μετά από υποδείξεις και πάλι ντόπιων ψαράδων, «κατέβηκε», φωτογράφισε και αποτύπωσε σε ακριβή τοπογραφικά δια- γράμματα τα αρχαιολογικά ευρήματα των ναυαγίων των ρωμαϊκών σαρκοφάγων, αλλά και των γρανιτένιων κιόνων.

http://peiraxtiri.gr 
Μεταμορφωμένος ως γυμναστής, εμφανίστηκε ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, σε γυμναστήριο στη Βενετία της Καλιφόρνιας, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για ένα σχολικό πρόγραμμα που παρέχει δωρεάν φροντιστήριο σε μαθητές από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Ο 66χρονος πρώην ηθοποιός και πολιτικός, φόρεσε μουστάκι, σκούρα μακριά μαλλιά και καπέλο του μπέιζμπολ και εμφανίστηκε σε γυμναστήριο με το όνομα Χάουαρντ Κλέινερ.
 
Εξηγώντας τους λόγους της μεταμφίεσής του, ο Άρνολντ Σβαρτσνέγκερ, δήλωσε ότι ήλπιζε να συγκεντρωθούν χρήματα για ένα εξωσχολικό πρόγραμμα, που θα παρέχει φροντιστηριακά μαθήματα και άλλες δραστηριότητες σε παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα.

Παρόλο που ορισμένοι υποψιάστηκαν πως κάτι συνέβαινε, πολλοί ήταν αυτοί που δεν αντιλήφθηκαν τίποτα.

Ο Σβαρτσενέγκερ, κυκλοφορούσε μέσα στις αίθουσες του γυμναστηρίου και πρόσφερε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές στους αθλούμενους.

Μόλις εντόπισε έναν άνδρα που είχε ιδρώσει αρκετά, ο Άρνολντ, του είπε: «Μου φαίνεται πως έχεις ιδρώσει λίγο παραπάνω. Επέτρεψέ μου να σε σκουπίσω λίγο με μια πετσέτα».

Ένα από τα πιο αστεία περιστατικά ήταν όταν ο Άρνολντ σταμάτησε μια γυναίκα στη βρύση. «Πως είσαι; Πίνεις πολύ νερό; Αυτό είναι καλό, γιατί θυμήσου πως το 75% του σώματος είναι νερό. Γι' αυτό συνέχισε να πίνεις».

Σε μια άλλη περίπτωση μια γυναίκα, του είπε πως της φαίνεται γνωστός, με τον Σβαρτσενέγκερ να απαντά χαριτολογώντας: «Ίσως να με έχετε δει στη λίστα καταζητούμενων του FBI».

Το βίντεο τελειώνει με τον Άρνολντ να κοιτά μια σειρά από φωτογραφίες του στον τοίχο του γυμναστηρίου λέγοντας: «Πω, πω, αυτός δείχνει πολύ όμορφος!». 


Χρησιμοποιήστε το smartphone για να βελτιώσετε την καθημερινότητα των πολιτών

  • Δε βαρέθηκες να βλέπεις το πρόβλημα, ίσως να έχεις και τη λύση του, αλλά να μην έχεις με κάποιον να το μοιραστείς;
  •   Δε σου τη δίνει όταν λένε «αυτό δεν είναι δική μου δουλειά, ας το κάνει ο αρμόδιος»;
  •   Δε θέλεις να σηκωθείς από τον καναπέ και να δράσεις, να γίνεις Ενεργός Πολίτης έξω από τετριμμένα σχήματα, αλλά μέσα από μια παρέα ανθρώπων που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με ‘σένα; Και μάλιστα όσο συχνά θέλεις και για οποίο θέμα σε απασχολεί!
  •   Και το καλύτερο, δε θέλεις να έχεις διαφάνεια και αναφορά για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που συνδέονται με τον αστικό ιστό στη Θεσσαλονίκη;

  • Αν απαντάς θετικά σε όλα αυτά τα ερωτήματα, τότε η εφαρμογή “clean thess” είναι μια πρόκληση – πρόσκληση για σένα. Η εφαρμογή “clean thess” είναι το κύριο εργαλείο αμφίδρομης επικοινωνίας και συλλογής δεδομένων στο πλαίσιο ενός τύπου έρευνας που ονομάζεται «επιστήμη των πολιτών».

    Σε αυτό τον τύπο έρευνας, οι πολίτες (ερασιτέχνες ερευνητές) αναλαμβάνουν δράση και στηρίζουν μια στοχευμένη έρευνα.  Η διαδικασία επιλογής των πολιτών είναι είτε πολύ απλή (ανοικτή προς όλους) ή είτε λίγο πιο σύνθετη (πχ. σε ένα επιλεγμένο κοινό ή σε συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων).

    Τα αποτελέσματα της έρευνας αναλύονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες (συνήθως ερευνητές), οι οποίοι και φροντίζουν να δημοσιεύουν αυτά τα αποτελέσματα μαζί με τις προτάσεις τους σε ευρύ ή/ και συγκεκριμένο κοινό.

    Η έρευνα του “clean thess” είναι απλή και ανοικτή προς όλους: Εντοπίζεις το πρόβλημα και το περιγράφεις μέσα από την εφαρμογή ή την ιστοσελίδα της έρευνας (www.cleanthess.gr). Δημιουργείς δηλαδή μια αναφορά η οποία αποστέλλεται σε μια ομάδα που έχει εκπαιδευτεί στο να τις αξιολογεί(πραγματικές από τις πλαστές) και να τις μεταφέρει στις αρμόδιες υπηρεσίες (πιστέψτε μας, αυτός είναι άθλος!) ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση τους.

    Τακτικά η ίδια ομάδα ανθρώπων αναλύει το σύνολο των αναφορών, τις συνδέει με τις ανταποκρίσεις των δημόσιων υπηρεσιών και φυσικά δημοσιεύει τα αποτελέσματα στην εφαρμογή (στατιστικά) και στην ιστοσελίδα του “clean thess”.

    Κατεβάστε την εφαρμογή για Android, εδώ.

    http://thesout.gr
    Ο γιόκας μου βάζει αποσμητικό και βγαίνει με κορίτσια… και ποια θυσία έχουν κάνει αυτές για σένα; Το διαφημιστικό της Old Spice είναι ξεκαρδιστικό και εύστοχο.







    Δείτε το βίντεο:
     
     

    Την κατάργηση ή τουλάχιστον δραστική μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας και άλλων μη ανακυκλώσιμων πλαστικών αποβλήτων μέχρι το...
    2020 υποστηρίζει με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Οι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η τροποποίηση επί το αυστηρότερο της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα θα μπορούσε όχι μόνο να εξοικονομήσει περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αλλά και να δημιουργήσει πανευρωπαϊκά 400.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμάτων.

    Την πιο θερμή υποστήριξη στις σχετικές προτάσεις εκφράζουν βέβαια οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Ωστόσο δεν επιμένουν στη δραστική, πανευρωπαϊκή απαγόρευση όλων των πλαστικών αποβλήτων, όπως δηλώνει η συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς. «Αυτό που προτείνει η εισηγήτριά μας είναι να εστιάσουμε κυρίως στις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Να θέσει η ΕΕ συγκεκριμένο ποσοστιαίο στόχο για τη μείωση των αποβλήτων από τη χρήση της σακούλας. Από και και πέρα, το πώς θα υλοποιηθεί αυτή η μείωση, δηλαδή αν θα γίνει με ρητή απαγόρευση ή με μία οικονομική επιβάρυνση στη χρήση της σακούλας, αυτό εναπόκειται στην απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων», τονίζει η γερμανίδα ευρωβουλευτής.

    Οι προκλήσεις της «ελληνικής πραγματικότητας»

    Από τον σχεδιασμό των Βρυξελλών στις δυσκολίες της «ελληνικής πραγματικότητας»: είναι δυνατόν να απαγορευθεί η πλαστική σακούλα, όταν σήμερα πολλοί από εμάς γυρνούν από το σούπερ-μάρκετ ή το περίπτερο με δύο-τρεις σακούλες, ρωτάμε τον έλληνα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Νίκο Χρυσόγελο;

    «Έχω ζήσει και στη Γερμανία κι έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες, πιστεύω ότι σε όλες τις χώρες υπήρχαν δυσκολίες, αλλά αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι η αποφασιστική παρέμβαση του νομοθέτη, δηλαδή να θέσει κανόνες», όπως υποστηρίζει. «Μπορώ να σας πω ότι οι οικονομικοί φορείς έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Πάρτε για παράδειγμα ένα σούπερ-μάρκετ: πληρώνει τεράστιο κόστος για τις πλαστικές σακούλες που δίνει. Το κόστος των πλαστικών σακουλών σε μία πόλη σαν το Καρπενήσι, για παράδειγμα, είναι 50.000 ευρώ τον χρόνο», λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle.

    Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων υποστηρίζει ότι αυτό το κόστος απλώς μετακυλίεται στον καταναλωτή μέσω των τιμών, με αποτέλεσμα, μόνο μέσα από τις συσκευασίες μίας χρήσης, κάθε Έλληνας να ξοδεύει περίπου 300 ευρώ τον χρόνο. Αν όμως η δραστική απαγόρευση φαίνεται υπερβολική ή ανέφικτη, μήπως η εναλλακτική λύση θα ήταν μία συμβολική οικονομική επιβάρυνση, με αποτρεπτικό χαρακτήρα, για όποιον επιμένει να χρησιμοποιεί τις πλαστικές σακούλες;

    «Είχε ξεκινήσει η πρωτοβουλία από τα ίδια τα σούπερ-μάρκετ να χρεώνουν, οπως γίνεται σε ορισμένες χώρες, τις πλαστικές σακούλες, ώστε ο πολίτης να μειώσει τη σπατάλη. Γιατί ξέρετε στην Ελλάδα έπαιρνε ο καθένας μία χούφτα σακούλες να τις έχει για διάφορες χρήσεις. Ξεσηκώθηκαν όμως διάφορες λαϊκίστικες δυνάμεις ότι ̔τώρα θα μας βάλουν να πληρώνουμε και τις πλαστικές σακούλεςʼ- αποκρύβοντας βέβαια από τον καταναλωτή ότι τις πληρώνει, αλλά δεν τις πληρώνει στο ταμείο, τις πληρώνει μέσα από την τιμή των άλλων προϊόντων. Κι έτσι το μέτρο αποσύρθηκε, ενώ ήταν μία πολύ καλή πρωτοβουλία», λέει ο Νίκος Χρυσόγελος.

    Οικολογική βόμβα με απρόβλεπτες διαστάσεις

    Το ζήτημα είναι πιο σοβαρό από ότι ίσως φαίνεται με την πρώτη ματιά. Σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν η συνολική παραγωγή πλαστικών στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, αν η κατανάλωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκαν τεχνικές όπως η πυρόλυση ή τα βιοδιασπώμενα υλικά, που μας βοηθούν να ανακυκλώσουμε. Παρ΄όλα αυτά τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα δεν ανακυκλώνονται εύκολα, είτε γιατί περιέχουν πολυμερισμένα υλικά που δεν επιδέχονται ανακύκλωση, είτε γιατί έχουν αναμειχθεί με άλλα υλικά που έχουν διαφορετική χημική συμπεριφορά.

    «Ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται, δηλαδή γύρω στο 32% για τα πλαστικά συσκευασιών και γύρω στο 23% για το σύνολο των πλαστικών. Από την άλλη, μόνο οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται ακόμα εδώ (στην Ευρώπη) είναι γύρω στο 95 δισεκατομμύρια κομμάτια. Άρα έχουμε μεγάλες ποσότητες που πετάγονται ή θάβονται ή καίγονται, που σημαίνει σπατάλη πρώτων υλών και ενέργειας», λέει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πρασίνων.

    http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
    Ο δήμος της Φρανκφούρτης παρουσίασε σήμερα τις πρώτες πέντε Κινέζες νοσοκόμες που έφτασαν για να εργαστούν στη Γερμανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Πεκίνου και Βερολίνου με στόχο να καλυφθεί η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση εργατικού δυναμικού στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.

    Οι πέντε νεαρές γυναίκες θα εργαστούν σε ένα κέντρο περίθαλψης ηλικιωμένων. Μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν από την Κίνα άλλοι 150 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που θα μείνουν για μερικά χρόνια στη Γερμανία, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2012 οι ομοσπονδίες του τομέα υγείας των δύο χωρών.

    Εκτιμάται ότι σήμερα περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν ανάγκη βοήθειας από νοσηλευτή, αριθμός που αναμένεται ότι θα αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, παρατηρείται έλλειψη 50.000 εργαζομένων στους κλάδους υγείας και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί επίσης.

    Λόγω της έλλειψης ειδικευμένων νοσηλευτών οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν νοσοκόμες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως από την Ανατολική Ευρώπη αλλά και από τρίτες χώρες. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα χρειαστεί να αναζητήσουμε εργαζομένους εκτός Ευρώπης", δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον κλάδο υγείας της Γερμανίας, Τόμας Γκράινερ.

    Οι Κινέζες νοσοκόμες θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο, να έχουν ασκήσει το επάγγελμα για τουλάχιστον έναν χρόνο στη χώρα τους και να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα γερμανικής γλώσσας και πολιτισμού.

    Η εμπειρία αυτή είναι μια ευκαιρία "να μάθουμε καινούρια πράγματα και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας", είπε χαρακτηριστικά η 25χρονη Σι Τζονγκ η οποία βρίσκεται στη Φρανκφούρτη εδώ και δύο εβδομάδες.

    http://www.e-typos.com 
    Για ακόμα μία φορά η αντιμετώπιση των γυναικών στην Ινδία προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό. Σύμφωνα με τον Guardian, μια 20χρονη γυναίκα καταδικάστηκε σε δημόσιο βιασμό από τουλάχιστον 12 άνδρες.

    Το… αδίκημά της ήταν ότι διατηρούσε «μη εγκεκριμένες» σχέσεις με άνδρα από άλλο χωριό και αδυνατούσε να πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο των 50,000 ρουπίων.

    Ετσι, το το συμβούλιο των «γηραιών» του χωριού στην περιοχή Birbhum, 120 μίλια από την Καλκούτα, αποφάσισε πως η κοπέλα θα έπρεπε να τιμωρηθεί με την ποινή του ομαδικού βιασμού. Ήδη έχουν γίνει 11 συλλήψεις για το περιστατικό, ενώ η άτυχη κοπέλα, που βρίσκεται στο νοσοκομείο, ανέφερε πως από ένα σημείο και έπειτα δεν μπορούσε να θυμηθεί πόσοι άνδρες ακριβώς συμμετείχαν στην απάνθρωπη επίθεση.

    http://www.4news.gr 
    Η αμερικανική εταιρεία Google ανακοίνωσε, ότι θα διοργανώσει και φέτος διαγωνισμό για χάκερς με συνολικά έπαθλα 2,7 εκατ. δολάρια.
    Οι χάκερς, που θα κατορθώσουν να "παραβιάσουν" την ασφάλεια του νέου λειτουργικού συστήματος "Chrome OS", είτε μόνοι τους είτε ως ομάδα, θα λάβουν βραβείο ύψους 110.000 δολαρίων.
    Επιπλέον, όσοι χάκερς μπορέσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των Chromebooks υπολογιστών τους μετά την επανεκκίνηση θα απολαύσουν έξτρα βραβεία.
    Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του διαγωνισμού Pwnium, φέτος θα είναι η πρώτη φορά που οι χάκερς θα μπορούν να επιλέξουν τον επεξεργαστή που θα είναι ενσωματωμένος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που θα χρησιμοποιήσουν. Ο επεξεργαστής θα είναι είτε ARM είτε Intel.
    Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο http://www.chromium.org/Home/chromium-security/pwnium-4 όπου αναφέρονται οι κανόνες του διαγωνισμού.
    Η εκδήλωση της Google θα γίνει φέτος στις 12 Μαρτίου στο Βανκούβερ του Καναδά.
    news.gr
    Ήταν μια εικόνα που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και προκάλεσε συγκίνηση σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Έγινε τις τελευταίες ημέρες viral στα social media, ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε πρόκειται για μια φωτογραφία ψεύτικη.

    Η συγκλονιστική φωτογραφία ενός παιδιού που κοιμάται ανάμεσα στους τάφους των γονιών του, που πέθαναν στο συριακό εμφύλιο, δεν είναι παρά ένα δημιούργημα νεαρού φωτογράφου από τη Σαουδική Αραβία (όπου και έγινε η φωτογράφιση) ως καλλιτεχνικό πρότζεκτ που όντως θα στηλίτευε την σφαγή στον εμφύλιο.

    Ο 25χρονος Σαουδάραβας φωτογράφος Αμπντούλ Αζία αλ Οϊταμπί, εντοπίστηκε αρχικά από Ολλανδό blogger, στον οποίο εμφανίστηκε ενοχλημένος από την παρανόηση γύρω από την φωτογραφία, εξηγώντας ότι το παιδί που εμφανίζεται να κοιμάται μεταξύ των σωρών από πέτρες είναι ο ανηψιός του φωτογράφου και οι σωροί από πέτρες φυσικά και δεν καλύπτουν τους γονείς του -όπως ήταν και το νόημα της καλλιτεχνικής σύνθεσης- αλλά είναι απλώς και μόνο σωροί από πέτρες.

    Στόχος του φωτογράφου, τραβώντας τη συγκεκριμένη φωτογραφία έξω από τη Τζέντα, ήταν όπως δήλωσε να δείξει τα άπειρα, χειρότερα αληθινά δράματα που έχει φέρει ο συριακός εμφύλιος, άσχετα αν παρερμηνεύτηκε αργότερα στο διαδίκτυο.

    http://peiraxtiri.gr 
    Ο μεταβολισμός σας ‘κυβερνάται’ σε ένα βαθμό από γενετικούς παράγοντες, αλλά μπορεί να επιθυμείτε να τον ενισχύσετε με φυσικό τρόπο, τρώγοντας σωστά. Επιλέξτε τις ακόλουθες 9 τροφές για να αυξήσετε τη δύναμη του οργανισμού σας να καίει λίπος. 



    Ασπράδι αυγού

    Το ασπράδι των αυγών είναι πλούσιο σε αμινοξέα, που βοηθούν το μεταβολισμό, δήλωσε ο διατροφολόγος David Grotto.Τα αυγά επίσης περιέχουν πρωτεΐνες και βιταμίνη D.

    Άπαχο κρέας

    Το άπαχο κρέας είναι γεμάτο σίδηρο. Έλλειψη του μετάλλου, μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό. Να καταναλώνετε 3 έως 4 μερίδες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κοτόπουλο ή τα ενισχυμένα δημητριακά.

    Νερό


    Αν είστε ακόμα και λίγο αφυδατωμένος, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδύνεται, δήλωσε ο Dr. Scott Isaacs, του Emory University School of Medicine. Tip: Να πίνετε κρύο νερό που ωθεί τον οργανισμό σας να καίει περισσότερες θερμίδες για να το ζεστάνει.

    Πιπεριές τσίλι


    Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, χημική ουσία που μπορεί να ωθήσει τον μεταβολισμό σας σε υψηλότερη ταχύτητα, δήλωσε ο Isaacs και προτείνει μια κουταλιά κομμένες πιπεριές στο γεύμα σας μια φορά την ημέρα. ΟΙ πιπεριές τσίλι είναι επίσης πηγή βιταμίνης C.

    Καφές

    Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior ανακάλυψε ότι ο μέσος μεταβολικός ρυθμός ανθρώπων που κατανάλωναν καφέ με καφεΐνη ήταν 16% υψηλότερος από όσους κατανάλωναν ντεκαφεΪνέ.

    Πράσινο τσάι
    Το πράσινο τσάι περιέχει φυτική ουσία που ονομάζεται EGCG, η οποία προάγει το κάψιμο του λίπους, σύμφωνα με έρευνα.

    Γάλα

    Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Michael Zemel, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Διατροφολογίας του πανεπιστημίου του Τεννεσσί, υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ασβεστίου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τον οργανισμό να μεταβολίσει το λίπος πιο αποτελεσματικά.

    Ολική άλεση

    Τα προϊόντα ολικής αλέσεως βοηθούν τον οργανισμό σας να κάψει περισσότερο λίπος, επειδή χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια να διασπαστούν σε σχέση με τα κατεργασμένα δημητριακά, όπως λευκό ψωμί και ζυμαρικά. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε ίνες, όπως το καστανό ρύζι και η βρώμη είναι καλές επιλογές.

    Φακές

    Περίπου το 20% των γυναικών έχουν έλλειψη σιδήρου, που είναι κακό νέο για την περίμετρο της μέσης σας. Ο οργανισμός σας δεν μπορεί να δράσει τόσο αποτελεσματικά για να κάψει θερμίδες αν έχει έλλειψη αυτού που χρειάζεται για να δράση σωστά. Ένα φλιτζάνι φακές δίνει το 35% των καθημερινών αναγκών σε σίδηρο.

    http://www.iatronet.gr 
    Η μοναδική εταιρεία εμφιάλωσης στην Ισπανία θυγατρική της Coca Cola παρουσίασε την Τετάρτη στα ισπανικά συνδικάτα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της δομής της, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο τεσσάρων μονάδων εμφιάλωσης. Με αυτό το σχέδιο θα χαθούν τουλάχιστον 1.200 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό εργατικό συνδικάτο UGT.

    Η Coca-Cola Iberian Partners ανακοίνωσε ότι «αναμένει να κλείσει τα κέντρα της στην Αστούρια (στα βόρεια της χώρας), στις Βαλεαρίδες Νήσους, την πρωτεύουσα Μαδρίτη και το Αλικάντε και ως εκ τούτου περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το UGT.

    Ένας εκπρόσωπος της εργατικής ένωσης, δήλωσε ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την διεύθυνση της εταιρείας για να καταστεί δυνατόν να μειωθούν οι επιπτώσεις σε απώλειες θέσεων εργασίας από την παρούσα πρόταση αναδιάρθρωσης της δομής της πολυεθνικής εταιρείας.

    http://www.thestival.gr 
    Ολοκληρώθηκε η φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδας. Όλα τα αποτελέσματα και τα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης.

    Οι αγώνες ρεβάνς της φάσης των «16»:

    Ηρακλής Ψαχνών - Παναθηναϊκός 0-1 (0-3)

    Ατρόμητος - Παναιτωλικός 2-0 (2-0)

    Καλλονή - ΟΦΗ 0-2 παρ. (1-0)

    Νίκη Βόλου - Απόλλων Σμύρνης 1-0 (1-3)

    ΠΑΟΚ - Ηρακλής 5-1 (1-0)

    Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 0-1 (0-4)

    Αστέρας Μαγούλας - Ολυμπιακός Βόλου 1-2 (0-2)

    Πανιώνιος - Αιγινιακός 3-0 (0-1)

    *Σε παρένθεση τα σκορ του πρώτου αγώνα

    ** Με έντονα μαύρα γράμματα οι ομάδες που προκρίθηκαν


    Τα ζευγάρια στην προημιτελική φάση:

    Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου

    Ατρόμητος - Ολυμπιακός

    ΠΑΟΚ - Απόλλων Σμύρνης

    ΟΦΗ - Πανιώνιος

    http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
    Την επανατοποθέτηση τρίτεκνων πρώην σχολικών φυλάκων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, ενέκρινε σήμερα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
    Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής σχετικής γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Νόμος 4024/2011) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η επανατοποθέτηση θα γίνει με βάση τα αιτήματα για κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών που υπέβαλε το Υπουργείο Υγείας.
    Με τον τρόπο αυτό, 331 πρώην σχολικοί φύλακες θα απασχολούνται στο εξής ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, ενισχύοντας έτσι σημαντικά το έργο των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια.
    Εντός των προσεχών ημερών θα ακολουθήσει ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την έναρξη υποβολής των σχετικών αιτήσεων.
    news.gr
    Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου θα ανοίξει τις πύλες της η 25η Agrotica, που θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης έως τις 2 Φεβρουαρίου.
     
    Φέτος ο αριθμός των εκθετών και των εμπορικών επισκεπτών αναμένεται να είναι διπλάσιος συγκριτικά με την προηγούμενη διοργάνωση. Οι εκθέτες, Έλληνες και ξένοι (από Κίνα, Ιταλία, Τσεχία, ΗΠΑ, Πολωνία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Ινδία, Κορέα, Καναδά, Ταϊβάν κ.α.), φθάνουν μέχρι στιγμής τους 1.400 και θα αναπτυχθούν σε 30.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου. Από το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής, ξεχωρίζουν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica, με θέμα “Στοχεύοντας στην αγροτική ανάπτυξη, η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή”, η ημερίδα με θέμα την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας, η εκδήλωση για την ιχνηλασιμότητα και τις ελληνοποιήσεις και η παρουσίαση πετυχημένων πρακτικών (καλές πρακτικές αγροτικής επιχειρηματικότητας) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου.

    http://www.seleo.gr
    Οι εξετάσεις έδειξαν ζημιά, ο Φαλκάο υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και θα υποβληθεί σε επέμβαση. Ο Κολομβιανός θα μείνει εκτός δράσης έξι μήνες και χάνει το Μουντιάλ.   

    Το ιατρικό τιμ της Μονακό τόνιζε από την πρώτη στιγμή πως ο τραυματισμός του Φαλκάο είναι σοβαρός και λίγες ώρες αργότερα οι Ισπανοί το επιβεβαιώνουν, Σύμφωνα με το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φαλκάο υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο αριστερό πόδι και και θα μείνει εκτός δράσης περίπου έξι μήνες. Μάλιστα, όπως τονίζεται ο Κολομβιανός είναι απίθανο να προλάβει το Μουντιάλ! Παράλληλα, την είδηση επιβεβαίωσε ο Πορτογάλος Χειρουργός, Χοσέ Κάρλος Νορόνια που εξέτασε τον παίκτη. Παράλληλα, η Μονακό σε επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσε τον σοβαρό τραυματισμό τονίζοντας πως ο Κολομβιανός θα υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση (πιθανότατα το Σάββατο) και το χρονικό διάστημα που θα μείνει εκτός θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες.

    http://www.gazzetta.gr

    Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι συμβιβάζονται με λιγότερα απ’όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν, σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Αυτό σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου "Αre you as happy as your dog?", Alan Cohen, συμβαίνει κυρίως λόγω της ανασφάλειας που τους κυριεύει για το άγνωστο, για την αλλαγή. Τοξικές σχέσεις, δουλειές που απέχουν πολύ από αυτό που πραγματικά ονειρευόμασταν είναι βασικά παραδείγματα συμβιβασμού και φόβου.

    Η σιγουριά και η ασφάλεια που μας παρέχει η γνώριμη κατάσταση αποτελεί εμπόδιο που μας καθηλώνει σε μια στασιμότητα και δε μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τη ζωή όπως μας αξίζει. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει κάποιον να παραπονιέται ότι είναι εγκλωβισμένος σε μία άρρωστη σχέση, από την οποία δε μπορεί με τίποτα να ξεφύγει; Η αλήθεια όμως είναι ότι δε θέλει να ξεφύγει και δε θέλει γιατί φοβάται για το τι θα πρέπει να  αντιμετωπίσει μετά. Θα είναι όντως καλύτερη η ζωή του ή χειρότερη από πριν;
    Μια ειλικρινής συζήτηση με τον εαυτό μας αποτελεί την ιδανικότερη λύση για την προσωπική μας απελευθέρωση. Συνειδητοποιώντας τα θέλω μας και παλεύοντας γι’ αυτά, οδηγούμαστε πιο εύκολα και πιο σύντομα στην πραγματική ευτυχία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς επιλέγουμε τον τρόπο που θα ζήσουμε τη ζωή μας. Η προσωπική ευτυχία του καθενός είναι στο δικό του χέρι, αρκεί να την κυνηγήσει, αγνοώντας τους όποιους εξωτερικούς παράγοντες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι την ευτυχία και την ευκαιρία τη συναντάμε εκεί που δεν την περιμένουμε, την πιο απίθανη στιγμή, στα πιο απίθανα μέρη. Πόσοι άνθρωποι δεν παραμένουν διστακτικοί στην ανάληψη ρίσκου λόγω της οικονομικής κρίσης; Και όμως κάποιοι άλλοι καταφέρνουν και θριαμβεύουν ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, γιατί έχουν πίστη, θέληση, στόχο και δεν τους σταματάει κανένας και τίποτα. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και στάση ζωής. Πρέπει οι καταστάσεις, όσο δυσάρεστες και αν φαίνονται, αντί να μας εξασθενούν, να μας ενδυναμώνουν και να μας πυροδοτούν.
    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Cohen μας αναφέρει την περίπτωση του Robert de Vincenzo, Aργεντίνου παίκτη του γκολφ, ο οποίος έχοντας κερδίσει κάποιο πρωτάθλημα, δέχτηκε με χαρά να βοηθήσει οικονομικά μια γυναίκα που τον προσέγγισε κλαίγοντας και λέγοντάς του ότι το παιδί της πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να μπορέσει να ζήσει. Όταν στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα τον εξαπάτησε, ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό ήταν το καλύτερο νέο γιατί δεν διέτρεχε στα αλήθεια κίνδυνο το παιδί! Η ιστορία αυτή αποδεικνύει ότι αν θέλουμε, μπορούμε όλοι να δούμε τη θετική πλευρά σε οποιαδήποτε κατάσταση....
    news.gr
    Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων ενόψει του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού που έχει δρομολογήσει ο δήμος για την επισκευή και τη συντήρηση των οχημάτων της καθαριότητας.

    Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός με τίτλο «Επισκευή και συντήρηση οχημάτων» αφορά τη συντήρηση και επισκευή 316 οχημάτων και μηχανημάτων για τρία χρόνια και το πλαφόν για το έργο έχει ορισθεί στα 24 εκατ. ευρώ, και την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθούν οι προσφορές για το διαγωνισμό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον πέντε εταιρείες.

    Οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν τις κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τέθηκε το θέμα, το οποίο είχε συζητηθεί – και υπερψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο- κατά τη διάρκεια δύο συνεδριάσεων τον περασμένο Μάρτιο που αφορούσαν η μια τους διαγωνισμούς που ξεκινά ο δήμος και η άλλη την προμήθεια ανταλλακτικών. Στη συνέχεια, σε δύο συνεδριάσεις τον περασμένο Απρίλιο, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου είχε εγκρίνει τη δέσμευση πιστώσεων για το έργο.

    Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης

    Έντονες αντιρρήσεις για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού διατύπωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, της Ανοιχτής Πόλης και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Ειδικότερα, εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης η Ε. Πορτάλιου επισήμανε οκτώ σημεία για τους λόγους διαφωνίας της παράταξης και ζήτησε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα. Υποστήριξε ότι οι επιλογές της προηγούμενης, αλλά και της παρούσας δημοτικής αρχής οδηγούν «με μαθηματική ακρίβεια στη σταδιακή απαξίωση της αρμόδιας για τη συντήρηση των απορριμματοφόρων υπηρεσίας καθαριότητας και τελικά στη διάλυσή της και την ανάληψη του έργου εξ ολοκλήρου από ιδιώτες».

    Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Ν. Σοφιανός υποστήριξε και αυτός ότι «με τον διαγωνισμό προωθείται περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση της διεύθυνσης Καθαριότητας, καθώς περνά σε ιδιώτες η συντήρηση και η επισκευή των απορριμματοφόρων του δήμου μέχρι το 2017 με αρχικό ύψος σύμβασης τα 23,6 εκατ.». Ζήτησε να παγώσει η διαδικασία του διαγωνισμού και να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες που υπάρχουν με ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό της διεύθυνσης Μηχανολογικού «ώστε να γίνεται εκεί η συντήρηση των οχημάτων του δήμου, περιφρουρώντας τα χρήματα του λαού και διασφαλίζοντας και τη δουλειά των εργαζομένων του δήμου».

    Ο Π. Κωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καταλόγισε κι αυτός «ξεπούλημα» στους ιδιώτες και συστηματική απαξίωση της διεύθυνσης Καθαριότητας.

    Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της «Ανοιχτής Πόλης» και του «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ζήτησαν να γίνει ψηφοφορία επί του θέματος, κάτι που αρνήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων με συνέπεια οξείες αντιδράσεις από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΕΕΔΑ (Ένωση Εργατο-υπαλλήλων Δήμου Αθηναίων) και της ΠΟΠ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

    http://www.aftodioikisi.gr 

    Τη λίστα με τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες για το 2013 έδωσε στη δημοσιότητα πριν μερικές μέρες ο ιστότοπος airlineratings.com.

    Στην πρώτη θέση της λίστας φιγουράρει η Qantas, η οποία δεν έχει εμπλακεί σε κανένα θανατηφόρο ατύχημα από το 1951, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της, όπως σημειώνει ο ιστότοπος.
    Δείτε τη λίστα με τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες:
    1. Qantas
    2. Air New Zealand
    3. All Nippon Airways
    4. Cathay Pacific Airways
    5. Emirates
    6. Etihad Airways
    7. Eva Air
    8. Royal Jordanian
    9. Singapore Airlines
    10. Virgin Atlantic
    news.gr
    Σαν σήμερα, το 1994, η 17Ν δολοφόνησε τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλο.

    41 μ.Χ. - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καλιγούλας, γνωστός για την εκκεντρικότητά του και το σκληρό δεσποτισμό, δολοφονείται από δυσαρεστημένους Πραιτωριανούς φρουρούς. Τον Καλιγούλα διαδέχεται ο θείος του, Κλαύδιος.

    1458 - Ο Ματθαίος Κόρβινος χρίζεται βασιλιάς της Ουγγαρίας.

    1679 - Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος Β΄, διαλύει τη Βουλή.

    1742 - Ο Κάρολος Ζ' ανεβαίνει στο θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

    1827 - Νίκη Γόρδονα κατά των Τούρκων στον Πειραιά.

    1837 - Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

    1848 - Αρχίζει ο «πυρετός του χρυσού» στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, γιατί αυτήν τη μέρα ο James W. Marshall ανακαλύπτει ένα χρυσωρυχείο κοντά στο Σακραμέντο.

    1859 - Η Βλαχία και η Μολδαβία ενώνονται σε μια χώρα με το όνομα Ρουμανία, υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ Κούζα.

    1908 - Ξεκινά στην Αγγλία το κίνημα των προσκόπων από τον Βρετανό Ρόμπερτ Μπέιντεν Πάουελ.

    1915 - Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, βρετανικά καταδρομικά βυθίζουν το γερμανικό πολεμικό πλοίο Μπλίχερ, στο οποίο επέβαιναν 870 άτομα.

    1924 - Η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας μετονομάζεται σε Λένινγκραντ.

    1929 - Μια νέα θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που ενώνει τη βαρύτητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό σε μια ομάδα τύπων, προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο των φυσικών.

    1931 - Η Κοινωνία των Εθνών επικρίνει την Πολωνία για κακομεταχείριση της γερμανικής μειονότητας, που ζει στην Άνω Σιλεσία.

    1935 - Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετατρέπεται, από την τουρκική κυβέρνηση, από τέμενος σε Μουσείο.

    1937 - Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία αν και ανήκε στην Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.

    1942 - Μια ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς, λέγοντας ότι, απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.

    1943 - Ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ συναντά τον Ουίνστον Τσορτσιλ στην Καζαμπλάνκα και συζητούν για θέματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    1946 - Συγκροτείται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μετά τη διάλυση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ίδια μέρα, με αρχικά μέλη τις ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία.

    1956 - Ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Stage Show.

    1960 - Ο πάπας Ιωάννης ΙΓ΄ εγκαινιάζει στη Ρώμη την πρώτη σύνοδο για την εκκλησιαστική τάξη.

    1963 - Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αρραβωνιάζεται με την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία.

    1966 - Συντρίβεται στο Λευκό Όρος, αεροσκάφος των Ινδικών Αερογραμμών, σκοτώνοντας 117 επιβάτες.

    1972 - Η ΕΣΣΔ αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές.

    1983 - Τριανταδύο μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών φυλακίζονται για τρομοκρατία στην Ιταλία. Ανάμεσα τους και ο εκτελεστής του Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού, Άλντο Μόρο.

    1984 - Παρουσιάζεται στην αγορά ο υπολογιστής Macintosh.

    1986 - Το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 2 διέρχεται από τον πλανήτη Ουρανό.

    1989 - Εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα ο μανιακός δολοφόνος Τεντ Μπάντι, που κακοποίησε και σκότωσε τουλάχιστον 28 γυναίκες.

    1992 - Στη Μαυριτανία, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Γαλλία, που έγινε το 1960, διεξάγονται εκλογές.

    1994 - H 17N δολοφονεί το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλο, και τραυματίζει τον οδηγό του, Γρίσπο Νικόλαο.

    2001 - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό και γίνεται δεκτός από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

    http://www.enikos.gr 
    H περιοχή Καλλιθέα του Αιγίου είναι συγκλονισμένη από την ψυχρότητα με την οποία 74χρονος άνοιξε πυρ εναντίον παιδιών που έπαιζαν το απόγευμα της Τετάρτης.

    Το συμβάν σημειώθηκε κοντά στο δημοτικό Στάδιο της πόλης, γύρω στις 18:00.

    Ο άνδρας πυροβόλησε για εκφοβισμό, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thebest.gr και τραυμάτισε ένα 14χρονο αγόρι.

    Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να γίνει γνωστό τι πραγματικά συνέβη, καθώς ο 14χρονος φέρει 20 σφαίρες!

    Το παιδί διακομίστηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του, ενώ ο ηλικιωμένος συνελήφθη από άνδρες της Ασφάλειας Αιγίου και κρατείται για να οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    Επίσης, κατασχέθηκε και η κυνηγετική του καραμπίνα, με την οποία πυροβόλησε. Ο έλεγχος του όπλου έδειξε, πάντως, ότι το κατείχε νόμιμα.

    Πληροφορίες της ιστοσελίδας filodimos.gr αναφέρουν ότι ο 74χρονος, που πάσχει από σοβαρή ασθένεια και το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε εκφράσει έντονη ενόχληση από τις φωνές των παιδιών που έπαιζαν. Τους είχε κάνει πολλές παρατηρήσεις χωρίς αποτέλεσμα.
    news.gr
    Ασάφειες σε πληθώρα κατά τη διαδικασία εφαρμογής της κινητικότητας

     Ακόμα και σήμερα, πέντε μήνες μετά τον καθορισμό της διαδικασίας και των κριτηρίων αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων που τίθενται  σε διαθεσιμότητα καθώς και των προς μετάταξη/ μεταφορά υπαλλήλων, εκδίδονται διευκρινίσεις για το ζήτημα της μοριοδότησης.

    Είτε ασάφειες είτε ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία εφαρμογής  του προγράμματος κινητικότητας - διαθεσιμότητας οδηγούν σε εγκυκλίους επί εγκυκλίων ή διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε διευκρίνιση σχετικά με τη μοριοδότηση του δεύτερου τίτλου σπουδών. Στην εγκύκλιο η οποία καθόριζε την όλη διαδικασία στο πλαίσιο της κινητικότητας (Αύγουστος 2013) οριζόταν ότι ο  δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι ίδιας κατηγορίας με το βασικό τίτλο σπουδών. Για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα λαμβάνεται υπόψη ως δεύτερος τίτλος μόνο το δεύτερο πτυχίο πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και όχι πτυχίο τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι λοιποί τίτλοι σπουδών δεν μοριοδοτούνται.

    Η επισήμανση ότι ο δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι ίδιας κατηγορίας με το βασικό τίτλο σπουδών είχε δημιουργήσει σύγχυση ή και παρερμηνείες.

    Έτσι, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποσαφηνίστηκε με ανακοίνωση (22.1.2014) ότι ως δεύτερος τίτλος σπουδών νοείται «ο τίτλος ίδιας κατηγορίας με τον βασικό τίτλο σπουδών αλλά όπως είναι αυτονόητο και ανώτερης». Για παράδειγμα, υπάλληλος ο οποίος υπηρετεί σε θέση κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και αντίστοιχα είναι κάτοχος πτυχίου ΤΕΙ και πτυχίου ΑΕΙ, μοριοδοτείται λαμβάνοντας υπόψη τον πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών ως δεύτερο τίτλο….
     
    Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Νότιο Αφρική, για τον κρυμμένο λαγό που βρίσκεται μέσα στο αυτί του τεράστιου αγάλματος του Νέλσον Μαντέλα, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν μία ημέρα μετά την ταφή του ιστορικού ηγέτη, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Union Buildigs, στο λόφο πάνω από την Πρετόρια.
    Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής διέταξε τους γλύπτες να αφαιρέσουν το χάλκινο λαγουδάκι από το αυτί του αγάλματος και να "αποκαταστήσουν έτσι την αξιοπρέπεια του".
    Οι κατασκευαστές από την άλλη υποστηρίζουν ότι ο λαγός είναι κάτι σαν το σήμα κατατεθέν τους. Οι Andre Prinsloo και Ruhan Janse van Vuuren είπαν ότι τον έκρυψαν στο αυτί του χάλκινου Μαντέλα, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να τους επιτρέψει να χαράξουν τις υπογραφές τους στο παντελόνι του αγάλματος.
    Επίσης, συμβολίζει το πόσο γρήγορα έπρεπε να δουλέψουν για να τελειώσουν εγκαίρως το άγαλμα. Ο λαγός στη γλώσσα Αφρικάανς είναι "haas", που σημαίνει επίσης βιασύνη.

    Το χάλκινο λαγουδάκι είναι απλά ένα "μικρό σύμβολο" κρυμμένο στο αυτί, το οποίο δεν στερεί τίποτα από την επιβλητικότητα του αγάλματος και κανείς δεν μπορεί να το διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού, λένε οι γλύπτες και σκοπεύουν να υποστηρίξουν μέχρι τέλους την "υπογραφή" τους.


    news.gr
    Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!